SON MÜHÜR- BESTE ÇENGEL 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Çiğli tramvayı üzerinden kendisine sorduğu soruyu, başka bir siyasi partide devam edip, etmeyeceğini, Kültürpark yapılırken içinde kalan uhte neydi gibi soruları yanıtlarken Kocaoğlu ekonomi, siyaset ve gündemi de değerlendirmeyi ihmal etmedi.

“O krediyi bana uzun müddet kullandırmadılar”

Kocaoğlu, Çiğli tramvayının temel atma töreninde Cumhuriyet Halk Partisi lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun bir açıklamasında, hazineden daha uyguna İzmir Büyükşehir Belediyesine borçlandıklarını söylediklerinde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kendisinin onayının olmadığından dolayı böyle bir borçlanmanın söz konusu olamayacağını ve bunu Aziz bey’e sorarsanız size anlatır dediği soruya;” Size bu belediye mantığını anlatayım. Yurtdışından döviz cinsinden borçlanabilmek için Türkiye Cumhuriyeti hazinesinden izin almak yahut kefaret almak gerekir. Eğer kefalet alınırsa, Türkiye Cumhuriyeti hazinesi ben buna kefilim derse pazarlık şansı olur. Türkiye Cumhuriyeti Devleti aldığı borcu da verdiği parayı da bilecek. Zira finans piyasasında borç aldıktan sonra bunu da devletlere “onu Ahmet almış, Ahmet’ten git al” diyemez. Sonra bütün finans muslukları kapanır Dünya’yı karşısına alır. Daha önceden o izin alınmış mı bilemiyorum şimdi. Çünkü biz bir taraftan konunun incelenmesi için altyapılar Bakanlığı’na müracaat ederken zaten ihaleye çıkmak için de yetki alıyoruz, yolcu sayısı yapılıyor. Kredi müracaatı hazineden, kredi almak için izin müracaatını da yapıyor olmamız lazım. Yahut zamanı değilse oradaki konu budur; İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne Ahmet Piriştina, Ecevit hükümeti zamanında Aliağa’ya menderesin yapılması için 150 milyon Euro kredi onaylanmıştı sonra hükümet değişikliği oldu.  Ben görüşürken, o krediyi bana uzun müddet kullandırmadılar. Ben de o krediyi kullanmadan kendi öz kaynaklarımla yapacağım dedim. Yaptım ve en son bitmeye yakın bu krediyi kullanabilirsin dediler. Bloke duruyordu ve kredi bende onun belirli bir kısmını kullanabildim ama yatırım bitmişti zaten. 450 milyon dolar yatırım yaptım. Sonra 80- 100 milyon euro’su haricinde geri kalan hepsini belediye kaynaklarından yaptım. Tamamını kullanamadım mesela hazır çıkmış krediyi geç verdiler ama sayın Cumhurbaşkanı’nın söylediği doğru. Fakat arkadaşlar krediyi alıp işe başladığına göre, demek ki bir kreditör firma, ki onu sanmıyorum sadece mantık yürüterek söylüyorum diyelim ki “Avrupa bilmem ne bankası ben Türkiye Cumhuriyeti hazinesinin garantisini istemeden bu parayı veriyorum” diyebilir mi? Ben sanmıyorum, teorik olarak olabilir ama pratikte bu mümkün değil” şeklinde cevap verdi.

“Ben Cumhuriyet Halk Partisi’nde gözümü açtım”

Programda “başka bir parti oluşumunda Kocaoğlu yer alır mı?” sorusuna ise Aziz Kocaoğlu; “73 yaşından sonra parti değiştirilmez. Değiştiren arkadaşlara saygı duyuyorum, sakın yanlış anlaşılmasın. Ben Cumhuriyet Halk Partisi’nde gözümü açtım, onda da zaten bundan sonra seçimde gözüm olmadığına göre ülkeye katkıda, İzmir’e katkıda bulunmak istediğime göre, hiçbir problem yok, yola devam “şeklinde cevap verdi.

15 YIL BOYUNCA HAYAL ETTİĞİ İZMİR’İ YARATABİLDİ Mİ?

İzmir’de en uzun süre başkanlık yapan Kocaoğlu’na hali ile hayal ettiği İzmir’e acaba ulaşabildi mi şeklindeki soruya ise; “Bende öyle bir şey yok. Ben bilimsel çalışmaya, aklın ve bilimin rehberliğinde, evrensel ahlak kurallarına göre çalışmaya inanırım. Yaptığım hiçbir projeyi akşam yatıp rüyada görüp, sabahleyin hadi bunu yapalım demedim. Çalıştı ilgili arkadaşlar. Bizler de yanlarında, başlarında. Karar verdik. Maliyetini topladık. Bu kolay iş değildir. Bu yönetim yetisi ister. Ve koordineli çalışma ister” dedi ve “Başkanlık dönemimde İçimde uhde olarak şu kaldı, Kültürpark’a kongre yapılamaması.” diyerek ekledi.

Editör: TE Bilişim