Son Mühür’de yayınlanan Ayşegül Koç’un sunduğu Gün Başlıyor programına konuk olan Kemalpaşa Belediye Başkanı Rıdvan Karayakalı, pandemi döneminde kiraz hasadının geçirdiği süreci şu sözlerle anlattı:

''Üreticimizin yüzünü mutlaka güldüreceğiz''


Tarım işçilerine yasak yok. Belirli hijyen kurallarına uyuyorlar. Geçenlerde beş tane seyyar tuvalet, banyo gönderdim, dışardan gelen arkadaşlarımız maalesef hiç dikkat etmiyorlar. Bunun çarelerini bulmaya çalışıyoruz. Herkes zaten kendi imkanlarıyla gelen, gidip gelenler var. Dışarıdan gelenler günü birlik gidip gelenler. Orada kalmıyorlar. Turgutlu'dan, Salihli'den, Soma'dan gelip gidenler var, günlük geliyorlar. Bunları zaten trafik, emniyet, kaymakamlık, jandarma olarak ayarladık sonuçta. Bazı kalanlar var, onların kalma yerlerini ayarlıyoruz; tuvalettir, duştur, sosyal mesafedir, maskedir, bunları da ayarlıyoruz. Geçen yıl farklı bir şey olmadı, bu yılda inşallah gerekli tedbirleri sonuna kadar alarak ilçe olarak her beraber bunu da atlatacağız. Mecburuz çünkü. Bu kirazın toplanması gerekiyor, bu çiftçi bir yıl bunu bekliyor, bunun toplanıp ihraç edillmesi lazım. Bizim oradaki kiraza ''akarla kokar'' derler, bir gün geç toplasan değerini yitirir onun için zamanında toplanması lazım, zamanında ihracata gitmesi lazım. Çok hassas bir meyve, depolama olayı yok. Onun için biz elimizden geldiği kadar yine geçen seneki çabayı göstererek, olağanüstü bir şekilde hazırlanarak, üreticimizin yüzünü mutlaka güldüreceğiz. Yavaş yavaş başladı, bu sene biraz geç oldu. Mesela 23 Nisan'da, 1 Mayıs'ta normalde ilerlerdi bu sene yıl biraz soğuk geçti, kiraz biraz daha erteledi olgunlaşmasını, yavaş yavaş başladı. Önümüzdeki pazardan sonra artık piyasa her geçen gün daha hızlanır ve doruğa ulaşır. 


''Bu sene rekolte düşük''


Bu sene rekolte düşük. Bu sene çok soğuk gitti havalar. Kemalpaşa -7 dereceyi gördü. Erkencilerin hepsi gitti maalesef, yok. Erik hasadında çok büyük düşüş var çünkü soğuk vurdu hepsine. Erkenci kirazlar çok etkilendi. Normalde 70 ile 85 bin ton arasında olur rekolte. Bu sene ben onun çok daha altında olduğunu düşünüyorum. 

Editör: TE Bilişim