Ertuğrul TURAN / 
Tanıtım toplantısına İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in yanı sıra, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut ve ulaşım paydaşları, konuyla ilgili derneklerin temsilcileri katıldı. 

PROJEYİ SOYER DUYURDU
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer açılış konuşmasında, “Vatandaşlarımızın yaşam kalitesini artırmak ve iklim krizle mücadele etmek için göreve geldiğimizden beri kararlılıkla çalışıyoruz. İzmir’de iki önemli adım attık. İzmir sürdürülebilir kentsel hareketlilik planı doğrultusunda AB'den destek alan ilk kent olduk. Şehrimize ilk ve tek cittaslow metropolü unvanını kazandırdık. Cittaslow nüfusu 50 binin altında olan kentlerin sahip olabileceği bir unvan. İklim krizi nedeniyle artan sıcaklık, salgın hastalıklar Büyükşehirleri yuva olmaktan çıkarıp katlanabilir olmaktan çıkarabiliyor. Cittaslow ile amacımız şehirler yeniden dinlenebileceği yerlere çevirmek. Şehirleri arabaların işinden hızlı geçtiği yerler olmaktan çıkarıp, insanların birbirine gülerek baktığı bir yer haline getirebilmek.  İki programın İzmir’de birleşmesi tesadüf değil. Göreve başladığımız ilk günlerde itibaren kent içindeki bisiklet yapısını güçlendirilmesi, kırsal bisiklet rotaların arttırılması ve şehrimize bisiklet kültürünün çocukluktan itibaren düşürülmesi için gayret ettik. Belediyemizin bisiklet kiralama sistemi BİSİM’in  istasyon sayısını 26’dan 60’a çıkarttık. Bisiklet sayısını ise 400’den 890’a çıkardık. Engelliler için ve çocuklar için bisikletleri bu sürece dahil ettik. İzmir’de bisikleti toplu ulaşıma entegre ettik. Bisikletli yolcuların vapur ulaşımından 5 kuruşa faydalanmasını sağladık. Bu şekilde bisikletli vatandaşların vapur kullanımında yüzde 82 artış yaşandı. İzmir’de uygulamaya başladığımız en önemli projelerden biri körfeze açılan dere hatlarını diğer ulaşım hattı ve ekolojik koridor olarak planlamamız. İzmir’de 20 dere var ve biz bu dereleri yeni ulaşım koridorları ve bisiklet ve scooterlar için ulaşım alanı haline getireceğiz. İlk Bayraklı, Bornova arasındaki 6,5 kilometrelik dereyi 9 Eylül Üniversitesi metro istasyonundan Körfeze bağlayan dere güzergahı boyunca yeni bir bisiklet, sccoter ve yaya yolu haline getireceğiz. Bu uygulamanın İzmir’deki tüm derelerde uygulama hedefimiz var.  Bütün bunlar övünmek için saymadım. Ne yapsak az. Daha yapılacak çok şey var.  Gezegenimizi tehdit eden iklim krizi ve kuraklık gibi sorunlarla başka türlü başa çıkmamızın çaresi yok. Verilere göre 7 yıl sonra bugünkünden 7,2 kat daha fazla aracın olacağı söyleniyor. Sürdürülebilirliği sağlayamazsak karbon salınımı artacak ve küresel iklim krizinin etkilerini daha fazla hissedeceğiz. Eğer geleceğe bu toprakları miras bırakmak istiyorsak toplu ulaşıma yönelmek mecburiyetindeyiz. Bu nedenle SUMP bizim için çok önemli. Şehrimiz için yepyeni ve kalıcı bir ufuk tarif ediyor.  İzmir’de ulaşım konusunda dünyadaki öncü şehirlerden biri olmayı hedefliyoruz. İzmir’i çağımızın küresel sorunlarına karşı dirençli bir kent haline getireceğiz. Ulaşımda da doğamız ile uyumlu bir model mümkün” ifadelerini kullandı. 


Konuşmasını gerçekleştiren Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı BüyükelçiNikolaus Meyer-Landrut ise AB ülkelerinin emisyonlarını düşürmek için çalıştıklarını, 2053 yılında da Türkiye’nin verdiği sözlerden birinin de bu konuda olduğunu hatırlattı. 

Editör: TE Bilişim