Bayraklı Belediye Başkanı Sandal, Bayraklı ile ilgili devam eden ve gelecek olan projelerinden bahsederken, “Bir işi doğru yapabilmeniz için önce meseleyi doğru kavramanız, projelendirmeniz ve bunun finansmanını oluşturmanız lazım. Finansman ayağını doğru koordine edebilmek bütçeyi doğru ayarlayabilmek en önemli etkendir. Biz bu üç yılı projelerimizin hazırlık aşaması olarak değerlendirdik ve bir taraftan da mali disiplini sağladık. Şu an geldiğimiz gün itibariyle çok daha pozitif bir noktadayız.” dedi.

Bayraklı’nın şimdiki durumu ve gelecek projeleri hakkında bilgiler veren Başkan Sandal, “Hayallerimizin bir kısmını pandemi bir kısmını deprem aldı götürdü. Ekonomik kriz ciddi bir faktör ama geldiğimiz süreç içerisinde pandemi süreci ve diğer afetleri yaşanmamışçasına, hizmetlerimizin tamamını eksiksiz yapıyoruz. Öncelikli görevlerimizden bir tanesi kurumsal yapıyı yeniden oluşturabilmekti ve bu anlamda birçok belediyeye örnek olabilecek çalışmalar yaptık. Toplu sözleşmemizi sadece bir hizmet politikası üzerinden değil, personel reformu içinde hallettik. Bütün müdürlüklerimizin yönetmeliklerini yeniden düzenledik, kurumsal kimliği yeniden oluşturduk. Eşit işe eşit ücreti Bayraklı ’da hayata geçirdik. Personelimizin, çalışan emekçi kardeşlerimizin bir ekmeğini iki ekmeğe çıkardık. Belediyemizin diğer kamu kurum ve kuruluşlarıyla, STK’lar ve muhtarlarımızla barışık hale gelmesini sağladık. Büyükşehirden Bayraklı ’ya yapılan yatırım tutarı milyon liraya ulaştı.

Bir işi doğru yapabilmeniz için önce meseleyi doğru kavramanız, projelendirmeniz ve bunun finansmanını oluşturmanız lazım. Finansman ayağını doğru koordine edebilmek bütçeyi doğru ayarlayabilmek en önemli etkendir. Biz bu üç yılı projelerimizin hazırlık aşaması olarak değerlendirdik ve bir taraftan da mali disiplini sağladık. Şu an geldiğimiz gün itibariyle çok daha pozitif bir noktadayız.” dedi.

“Tüm Sorunların Giderileceği Bir Çalışma Yaptık”

Bayraklı bölgesi için kentsel dönüşümle ilgili gelişmeler hakkında bilgiler veren Sandal,” Kentsel dönüşüm meselesiyle ilgili daha önce İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından bir program uygulanmış. Bayraklı Belediyesi yetkiyi Büyükşehir’e devretmişti. Planlamalar yapıldı, itirazlar ve meclislerden geçtikten sonra tüm süreçler tamamlandı. Bu uygulamada aksaklıklar olmuş, yaklaşık 10 yıldır proje yürümemiş. Biz de bu durumu düzeltmek için yetkinin Bayraklı ‘ya devrini istedik.  Yetkiyi aldık ve yeniden planlama yaptık. Planlama yaparken geçmişe bakıp temel aksaklıkların neler olduğunu tespit ettik. Ulaşımdan yeşil alanlara kadar tüm sorunların giderileceği yeni bir çalışma yaptık. İZSU’nun uyarılarını dikkate alarak uygulama alanlarını böldük.

Bayraklı Meclisi’nden oybirliğiyle geçirdik.  Büyükşehir’ de arkadaşlarımız oy çokluğu demişler. Ak Parti grubu mecliste orada yüksek katlı binalar olacak gibi sebeplerle oy çokluğu vermişler. Ben de AK Partili meclis üyesi arkadaşlara vatandaşın tamamını ilgilendiren bir mesele de anlaşılmayan yanlış işler var ise bir daha anlatalım eğer haklı olduğunuz yerler varsa düzeltmeler yapalım ki sorunsuz ilerleyelim, Komisyonda tekrar görüşülsün biz de bilgilendirme yapalım dedim. Bunun üzerine sanki bu konuşma olmamış gibi eleştiriler yapıldı ama sonuçta tatlıya bağlandı. “ şeklinde konuştu.

“Emsal Artışıyla İlgili Bir Sıkıntımız Yok”

Proje ile ilgili sürecin emsal artışından etkilenmediğini ve sürecin sorunsuz işlediğini belirten Sandal, ”Arkadaşlarımıza planlarınızı yönetmelikte belirlediğimiz koşullara göre stratejinizi yüzde 20’lik emsal artışına göre yapın diyoruz. Dava süreci olumlu sonuçlanırsa fazladan kat veriyoruz, 8katlı binayı 10 kat yapıyoruz. Negatif sonuçlanırsa 8 katta sınırlandırıyoruz. Plan ve projelerle ilgili herhangi bir sıkıntımız yok. “

“Bizi Depremde Arayan Yok, İhtiyacımızı Soran Yok”

Kredilerdeki faiz oranlarına değinen Sandal, ”Biz yerel olarak İzmir Büyükşehir Belediyesi’yle birlikte üzerimize düşeni yaptık ve yapmaya devam ediyoruz. Deprem zamanı enkaz, çadır ve geçici ev gibi durumlar sorunsuz çözüldü ama temel bir aksaklık var. Biz bölgenin afet bölgesi ilan edilmesini istedik. Deprem şiddeti uygun bulunmadığı için edilmedi.  İlan edilseydi vatandaşın ne krediyle ilgili ne de faizle ilgili sorunu olmayacaktı. Depremle ilgili durumlarda yerel olarak desteklenmemiz gerekiyor. Türkiye’de doğal üyesi olduğumuz Belediyeler Birliği diye bir kurumumuz var. Kuruluş gerekçesi bizleriz. Bizi depremde arayan yok, ihtiyacımızı soran yok ama her ay kesintilerini alıyorlar, binlerce araç dağıttılar. Taleplerimiz var, 4 aydır bekliyoruz. Bayraklı Belediyesi olarak yasal hakkımız olsa bu birlikten çekiliriz. O sistemde bir adalet yok.”

“Deprem Vergisi Belediyelerde Değil”

“Diğer bir mesele şu biz toplumun bütün kesimlerinin ihtiyaçlarını çözdük ya da çözdüğümüzü söyledik. Belirli paketler getirdik. Sonuca ulaştı mı ulaşmadı mı, o paketten yaralanacak kesime sormak lazım. En son paket inşaat sektörüyle ilgiliydi. Sanırım bunlar Cumhurbaşkanı’mıza iletilmiyor. Net bir şekilde iletilmiş olsa ben bir çözüm getirileceğine inanıyorum. Kredi miktarından faiz oranlarına kadar diğer temel sıkıntılarda vatandaşın sorununu çözmek lazım. Depremzedelerin faiz derdine bir çözüm gerekiyor. Bu işi siyasetin dışına atmak lazım. Kamu kurum ve kuruluşlarının yetki ve sorumlulukları farklı belediyelerinki farklıdır. Mesela çöp vergisini belediye topluyor çünkü çöpleri belediye topluyor ama deprem vergisi belediyede değil. Peki, niye tüm sorumluluk belediyenin oluyor? Bu konunun siyaset dışında yeniden değerlendirilmesi gerekiyor. Bütün Bayraklı halkı olarak Sayın Cumhurbaşkanı’mızdan vatandaşın derdinin çözmesini istiyoruz.

Adalet Mahallesi ve Yamanlar ile ilgili yeni revizyon planları oluşturulduğunu söyleyen Sandal, ”Bayraklı’nın tamamının revizyon planlarını yapacağız.  Bayraklı İzmir’in kalbi,  İzmir’e ismini veren tarihsel mirası omuzlarında taşıyan bir kenttir. Sosyoekonomik farklılıklar her yerde var bu algının bir an önce düzeltilmesi gerekir. Biz Bayraklı’yı 10 yıl içerisinde dünyanın sayılı ilçelerinden biri haline dönüştüreceğiz. Deprem ve pandemi bizi frenleyebilir ama tüm engelleri aşacağız.” dedi.

“Bayraklı ‘da Yeni Projeler”

“Bayraklı denince gecekondu semti gibi düşünülüyor ama Karşıyaka ve Bornova’nın gölgesinde kalmış durumdayız. Bu algıyı dağıtacağız.  İzmir’in ilçeleri arasında en minik meydan bize ait. 1-2 yıl içerisinde en büyük meydan Bayraklı ‘da olacak. Eksiklerin hepsini çözeceğiz.  Bu kenti Cumhuriyetin Başkenti yapacağız. 23 Nisan’ da 19 Mayıs’ta dünyanın bütün çocuklarını buraya davet edeceğiz.  Mustafa Kemal’ in gençlere ve çocuklara armağan ettiği 19 Mayıs ve 23 Nisan’ı referans alarak hem tarihsel mirasımıza sahip çıkacağız hem de gelecek nesillere aktaracağız. Her mahallemize kreşler yapılacak. İzmir’in en büyük kreşi Ayda Bebek Kreşi’ni hayata geçirdik. Eğitim kadrosunu sınavla seçtik. Bu yıl sonu 2 kreş daha açacağız, 5 kreşimizin temelini atacağız. Şu an Youtube’da aktif olan Tv BEK kanalı üzerinden öğrencilerimiz, çocuklarımız ihtiyaç duyduğu bütün bilgilere erişebilirler. Çocuklarımızın yüzde90’ı ilk 10 tercihine girdiler. “

“Her İlçe Kendi Siyasetini Yapsın”

Seçim zamanı Bayraklı’nın tartışılmasını değerlendiren Sandal, ”Ben zaten hep siyasetle ilgili değil kent kimliğiyle ilgili konuşamaya çalışıyorum. Hor görülecek bir ilçe değiliz, kimliğimizle ayakta durmaya çalışan bir ilçeyiz. Buraları doğru değerlendirmezsek yanlış iş yaparız. Her ilçe kendi siyasetini yapsın. “ dedi.

Bayraklı’da dünya çocuk ve gençlik kenti vizyonu olduğunu söyleyen Sandal,” Aslında yaptığımız bütün bu çalışmalar bunun alt yapısıdır. Haziran ayında büyük bir şiir, edebiyat ve öykü festivalimiz olacak. Ünlü şair Adonis gelecek. Bunu Homeros Festivali olarak her yıl gerçekleştireceğiz. “ifadelerini kullandı.

Sandal, Radyo Ege’yi çok beğendi…

Radyo Ege’yi de ziyaret ederek, severek dinlediğini belirten Başkan Sandal’a, Kandemir Medya İcra Kurulu Başkanı Hakan Kandemir hatıra radyo hediye etti.

Editör: TE Bilişim