Son üç yılda tüm yerel yönetimlerin büyük sıkıntılar yaşadığını hatırlatan Buca Belediye Başkanı Av. Erhan Kılıç, “Biliyorsunuz pandemi, yangınlar, deprem. Aklımıza gelmeyecek ne varsa yaşadık. Son bir yıldan beri de ciddi bir ekonomik kriz var. Bunların hepsinin yerel yönetimlere bir etkisi var. Pandemide çok ciddi bir gelir kaybına uğradık. Ekonomik krizde aldığımız paylardan tutun, iller bankası paylarından aklınıza ne geliyorsa bunların hepsinde çok ciddi erimeler oldu. Bunlar tabii bizim yapacağımız yatırımları, yapmayı planladıklarımızın tamamını etkiliyor. Çok doğal olarak etkiliyor. Fakat şöyle ki, biz bu üç yılda, bunca olumsuzluğa rağmen hedeflediğimiz noktanın bir tık üzerine çıktığımızı düşünüyoruz.” İfadelerini kullandı.

Programdan satırbaşları şöyle:  
Bizim öncelikli hedefimiz, bütçemizi geliştirmekti. Bütçemizi Buca’ya yakışır bir hale getirmekti. Biz ilk göreve geldiğimiz 2019’da gerçekleşen bütçe yaklaşık 210 milyon TL civarındaydı. Bu 2021 yılında, özellikle dövizdeki dalgalanma olmadan önce, böyle bakalım olaya, o aşamada biz bunu 430-440 milyon TL’ye kadar çıkartmayı başardık. İki yıl içerisinde %100’den fazla bir büyüme bu gerçekten yerel yönetimler için çok ciddi bir başarı. Normalde yıllık % 5, % 6; maksimum % 10- 15 büyürsün. İki yıl içerisinde böyle bir rakama gelinmesi bizim için çok büyük bir başarıydı. Nihayetinde her belediyede olan durumlar olabiliyor. Bir borç yükü olabilir, gelecekteki yatırımları daha öne çekmek, vatandaşın daha erken faydalanmasını sağlamak amacıyla, borçlanmalar olabiliyor. Onların birçoğunu erittik. Ardından en büyük hedeflerimizden bir tanesi, Buca Belediyesi, Türkiye’nin 57 ilinden daha büyük bir belediye. Şu an resmi nüfusumuz 550 binlere yaklaşmış durumda. Belki de 800 binler civarında. Düşünün sadece 80 – 100 bin öğrenci kapasitemiz var. Çok ciddi bir mülteci nüfusu da var Buca’da. O yüzden yapacağımız işlerle ilgili çok ciddi bir araç kiralamasına ihtiyacımız oluyor. Buca belediyesinin kendisine ait 3-5 tane yaklaşık 20 yaşında araçları vardı. Bunları tamamlamayı istiyorduk çünkü, kiralama çok ciddi bir yük getiriyordu belediyeye. Bugünkü fiyatlarla yaklaşık 100 milyon liralık bir kiralama bütçesinden bahsediyoruz. Bunları tamamladık. Bütün çöp arabalarımız, Büyükşehir Belediye Başkanımız Tunç Soyer’in de desteğiyle, tamamladık. Artık herhangi bir ihale yapmadan, kendi öz kaynaklarımızla temizliğimizi yapıyoruz. Bunun dışında fen işleri, park bahçelerde de her gün yeni araçlar alıyoruz. En son 10 tane yeni aracımız geldi, arkadan 15 tane daha gelecek, bu yıl sonuna kadar bunu da tamamlamış olacağız. Bunların hepsi de altyapısal çözümlemeler. Burada biz bunları tamamladığımızda, vatandaş açısından birdenbire fark edilebilecek, ortaya çıkacak bir şey değil ama belediyenin alt yapısı için son derece önemli atılımlar. Buca Belediyesi Türkiye’nin en güçlü dijital alt yapılarından birini kurdu. Sarı masamız kuruldu, onun dışında bucakut’u kurduk yine AFAD tarafından belki de belediyeler içerisinde referans olabileceği, herhangi bir deprem, yangın gibi afet durumlarında AFAD tarafından refere edilen bir kurum haline geldi bucakut. Kulağa basit gibi gelebilir ama Buca sınırları içerisinde 35-40’a yakın yaklaşık 30 bin metrekare otopark yarattık. En büyük problemlerimizden bir tanesi. Çünkü Buca, çok çarpık büyümüş bir kent. Islah imar planlarıyla büyümüş, herhangi bir şekilde planı olmayan yani bundan 30-40 yıl önce 50-60 bin kişinin yaşayacağı düşünülerek planlanmış bir kent. Bahsettiğimiz nüfus çok fazla bir nüfus. Biz yola göre ev değil, eve göre yol yapmışız. Böyle bir durumda yaptığınız hizmetin de ortaya çıkması çok zor. 

İzmir Konuşuyor programında Buca’da yaşayan vatandaşların hurdacılar, asfaltlama ve trafikle kaldırım işgaliyeleri konusunda Kılıç, şu yanıtları verdi: 

Buca’da 11 tane hurdacı var tamamı ruhsatlı. Buca’da ruhsatsız hurdacı kalmadı. Çalışmalarımız ruhsatlı hurdacıların da yeni kurulan hurdacılar sitesine taşınması yönünde. Bu konuda gerek İzmir Valiliğiyle gerek se İzmir Büyükşehir Belediyemizle de yazışmalarımız, görüşmelerimiz sürüyor.  

Yapmış olduğumuz anketlerde vatandaşlarımız trafik, ulaşım ve sokak hayvanlarını en büyük dertleri olarak iletiyorlar bizlere. Bir yasa var sokak hayvanlarında bizim oradan, can dostumuzu alıp, kısırlaştırıp, tekrar aynı yere bırakma mükellefiyetimiz var. Bunun dışında eğer raporlu bir durumu olursa kayıt altına alarak büyükşehirin barınağına götürebiliyoruz. Onun dışında yapabileceğimiz çok şey yok. Şu anda bir çalışmamız var can dostlarımız için barınak demeyelim ama can dostlarımız için bir ev, onların barınabileceği bir yer tasarlıyoruz. Yakın zamanda hayata geçer, o aşamadan sonra bu konuda rahatlarız diye düşünüyorum. 

Özellikle asfalt konusunda çok ciddi bir talep var. Biz de bu talebi karşılayabilmek için bir asfalt şantiyesi kurduk tam üretime geçmedi. Birkaç eksiği var. Doğalgaz bağlantısı yapılacak sanıyorum 10-15 gün içerisinde çalışmaya başlayacak. O zaman eksik olan yerlerde gerek serme, gerekse yama olarak çalışmalarımıza başlayacağız. 2023 yılında, kendi asfalt şantiyemizle birlikte ciddi bir asfaltlama atağına başlayacağız. 

Birçok vatandaşımız kaldırım işgallerinden bahsediyor. En çok aldığımız şikayetlerden biri de o. Buca’da 3 bin 800 sokağımız var, programın başında söylediğim gibi çarpık büyümüş Buca’da bu sokakların büyük çoğunluğu 10 metrenin altındaki sokaklar. Uğur Mumcu Caddesinde iki araç yan yana geçebiliyor, bir diğer aracın park etmesi mümkün değil, kaldırımlar da belki yarım metre bile değil. Belli bir noktaya kadar biz izin veriyoruz ama esnaf arkadaşlar zaman zaman kaldırıma ürün çıkartmayı abartıyorlar. Kaldırımı aşıp, yola kadar iniyorlar bazen. Biz bunları tespit ettiğimiz zaman derhal müdahale ediyoruz zaten. 
 

Editör: TE Bilişim