Tunç ERCİYAS /SON MÜHÜR


'Efes Tarlası Yaşam Köyü' tanıtım  toplantısında konuşan Efes Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel, ilçedeki işsizliğin ortadan kalkmasının en önemli yollarından birinin tarımdan geçtiğini belirtti. Yaptıkları projeler ile gençleri tarıma yönlendirmek istediklerini söyleyen Sengel, “Selçuk gerçekten bir meyve sepeti ve biz içinde yaşıyoruz. Burada da işsizlik problemi maalesef ki var. Okuyan çocuklarımız ya okudukları yere gidiyor ve orada kalıyorlar. Geri gelip ailesi ile birlikte bu işlere devam etmiyor. Biz ise okul öncesinden itibaren insanları toprak ile tanıştırmak istiyoruz" dedi.


BİR KÖY ENSTİTÜLERİ MODELİ, EFES TARLASI YAŞAM KÖYÜ


Ata tohumların korunması ve çoğaltılması amacıyla tohum merkezinin de yer aldığı yaşam köyünün tanıtımını Efes Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel gerçekleştirdi. Efes Tarlası Yaşam Köyü'nün seçim sürecinde hazırlanan 5 hedef, 50 projeleri arasında yer aldığını belirten Başkan Sengel, ilham kaynaklarını Köy Enstitüleri’nden aldıklarını belirtti. "Kimle röportaj yaparsak devamlı olarak tarımdan, gıda egemenliğinden, üreticinin desteklenmesi gerektiğinden ve Türkiye Cumhuriyeti'nin fabrika ayarlarına geri dönmesi gerektiğinden bahsediyoruz. Ancak sadece söylemek yetmiyor. Sözlerden daha önemlisi yaptıklarımızdır. O zaman bir şey yapmalıyız ve yaptığımız şey de örnek olmalıyız. Aynı zamanda Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün söylediği gibi köylüleri anlayarak ve onlardan feyz alarak oluşturmamız gerektiğini düşündük. Bunun içinde 5 hedef, 50 projemizden bir tanesiydi burası. Kendimizin öz sermayesi ile yapacağımızı iddia ettiğimiz bir projeydi.  Köy Enstitüleri’nden ilham almanın yanında aynı zaman da üretimin ne kadar önemli olduğunu Köy Akademileriyle anlatmamız gerektiğini düşünmüştük. Köy Enstitüleri ve Köy Akademileri ile bu hayalimizi Efes Tarlası'nda hayata geçirdik. Biz halen çok daha heyecanlıyız" diye konuştu.

AÇILIŞI KILIÇDAROĞLU YAPACAK.
02 Haziran saat:19.00'da 'da Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun da katılımı ile gerçekleştirilecek açılış öncesi basın mensupları ile bir araya gelen Başkan Sengel, tarımın önemine dikkat çekti.

TOPRAK OKULU
 Okul öncesinden itibaren insanları toprak ile buluşturmayı hedeflediklerini de belirten Efes Selçuk'un Reisi Sengel, "Toprak Okulu’nu kurduk ve sanırım bu da Türkiye'de ilk oldu. Bu noktada okul öncesi çocuklardan başlamak üzere, ilk defa tarımla uğraşacak olanlara ki bunlardan biri de benim, birçok çiftçimize, aile tarımına tekrar geri döndürüp işsizliği ortadan kaldırmak için atacağımız bir adım... 

ÇOCUKLARIN ELİ TOPRAĞA DEĞECEK 
Verimli topraklarımız var. Burada da işsizlik problemi maalesef ki var. Çünkü okuyan çocuklarımız ya okudukları yere gidiyor, ya da orada kalıyorlar. Oysa burada üretim alanları var ve geri gelip ailesi ile birlikte bu işlere devam etmiyor. Biz aslında biraz daha onları bu işlere ısındırabilmek istiyoruz ve bu yüzden toprak okulunu kurduk. Dedik ki okul öncesinden itibaren çocuklarımız toprak ile buluşsun, tohumun ne demek olduğunu öğrensinler, hibrit tohumun nasıl hayatımızı köleleştirdiğini bilsin ve yerel tohumlar ile özgürleşebileceğimizi ve gelecek için nasıl adımlar atabileceğimizi bilsinler. Onların eline tohumları verelim ve toprakla buluşturalım. Gelsinler kendi ektiklerini kendileri toplasın ve nasıl sulandığını görsünler. Sonrasında da konvansiyonel tarımın iktisadi ve ticari tarım haricinde yerel tohum ile birlikte üretimin ne kadar keyifli olduğunu anlatabilmek için bu çalışmaya başladık. 

TARIM KÜTÜPHANESİ DE VAR
Projeyi anlatırken oldukça heyecanlı olduğu görünen Başkan Sengel, kütüphaneye çok önem verdiklerini tarımla ilgili kitapların artacağını belirtti. "Bununla birlikte biz de düşündük ki madem bu çalışmaları Köy Enstitüleri'nden örnek alarak yapıyoruz, muhakkak bir kütüphanemiz olmalıydı. Her şeyi internetten değil de, dokunarak ve kütüphanelerden vazgeçmeyeceğimizi belirterek bir kütüphane kuralım dedik. Ve bu işin içine en önemli şey göstermek ya da teoride bırakmak değil pratiğe dönüştürebilmek. Bu nedenle seralarımızı kurduk ve bütün çiftçilerimize, Küçük Menderes havzasındaki belediyelerimizi ziyaret ederek bu projemizi anlattık. Kendilerine burasının onların da merkezi olduğunu, istedikleri bütün ürünlerin denemesini bu alanlarda yapabileceklerini belirttik. Sonrasında ise yerel tohumlarımızı araştırmaya başladık" diye konuştu. 

ÇEVRE İLÇELER DE FAYDALANACAK
Köyleri gezerek ata tohumları topladıklarının altını çizen Başkan Sengel,  şu ana kadar 523 adet yerel tohum topladıklarını söyledi. "Selçuklular bilir, buranın en önemli ürünlerinden biri kara karpuzdu. Bu kara karpuzu çeşitli kişiler saklamış ve onlardan bulup üretmeye başladık. Sonrasında bu tohum mevzusu hoşumuza gitti ve daha fazla köye giderek oralardan tohum almaya başladık. Yaklaşık 523 tane yerel tohumlarımız var ve bunları paylaşabilmek istiyoruz" dedi.


KADINLAR MÜHRÜNÜ BASIYOR
Üretici pazarı açacaklarını belirten Efes Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel, bu pazarda kadınların mührünü basacağının altını çizdi. Sengel, "Gidişat hepimizin bildiği gibi hiç hoş değil. Bizi büyük şirketlere gebe hale bırakıyor. Onların üretmiş oldukları tohumlar nedeniyle zehirleniyoruz, çünkü onların tohumlarının yetişebilmesi için kimyasal ilaçlamalara ihtiyaç var bu da toprağa zararlı ve bu kısır döngü de devam edip duruyor. Oysa kendi ata tohumlarımız olanları elimizde tutmanın ne kadar önemli olduğunu biliyoruz. Bu nedenle tohum merkezimizi oluşturduk. Bize yakışan, her konuşmamızda dediğimiz 'eğitim şart', evet bu şart ancak doğru eğitim şart. Zaten bizim eğitim modellememiz dünyada ilk ve tekti ve o da Köy Enstitüleriydi. 

TARIM MÜZESİ
İsmail Hakkı Tonguç adını verdiğimiz tarım müzesinde geçmişten günümüze kadar tarım aletlerini sergiliyoruz. Diğer yandan Selçuk'taki çiftçilerimiz sayesinde buraya aidiyet hissi oluştu. Onlar atalarından kalmış olan birçok aleti bizlere teslim ettiler ve çok iyi şekilde devamı gele gele bir müze kurduk. Bunların hepsinin üzerine ki bizi en çok heyecanlandıran oydu,  kooperatifleşmenin ne kadar önemli olduğunu biliyoruz. Geldiğimiz andan itibaren kooperatifimiz ile iki salça makinesi ile başladığımız iş aldı başını gitti. Başladığımız andan itibaren 60 kadına para kazandırmaya başladık. Üretilmiş olan ürünlerin hepsi için bizler bir pazar kuralım ve bunda sadece kadınlar olsun dedik. Bizim için çok  önemli bir şey, 45 kişi ile başladık ve 100 çadıra kadar çıkacağımız bir üreticiye kadın pazarı kuruyoruz. Kadınlarımız da bu kazandığı parayla ekonominin ve siyaset alanını  içinde kalacak. Biz hiçbir şeyin vitrinde veya sözde kalmasını istemiyoruz" diye konuştu.

TOHUM CAFE YORGUNLUĞUNUZU ALACAK
Efes Tarlası Yaşam Köyü'nün en güzel köşesi burada üretilen doğal ürünleri tadabileceğiniz Tohum Cafe... Seradan toplanmış çilekleri tadarken daha önce ben çilek yememişim diyeceksiniz... 

Efes Tarlası Yaşam Köyü 02 Haziran Çarşamba günü sonrası kapılarını açıyor.

Editör: TE Bilişim