Ali Çatalbaş/ 
Oturum genelinde tartışma konusu  usul ve esas oldu. Oturumda İYİ Parti Grup Başkan Vekili Kemal Sevinç söz alarak başkan vekilleri ile yönetmelikle ilgili konuşmak için ara istedi. Meclis Başkanı Mustafa Özuslu ise meclise danışarak ara verdi. Aradan sonra meclisin geç açılması tartışması yaşandı. AK Parti Grup Başkan Vekili Özgür Hızal; “İzmir’in önemli konuları için konuşuyoruz. Zaman kavramı İzmir için olmamalıdır. Hukuk komisyonlarını ilgilendiren konularda bilgi vermeyen insanlar asıl saygısızlık yapanlardır. Dolayısıyla bir saygısızlık söz konusu olamaz.” dedi.
CHP Grup Başkan Vekili Murat Aydın” Mecliste yeri geldiğinde usul ile ilgili tartışmalar olabilir. Meclis içinde tartışmaların olması gayet doğaldır. Kendi içimizde istişareler yapabiliriz. İzmir’in yararına gereken konuları tartışıyoruz. İzmir Büyükşehir Belediyesine yakışır tartışmalar yapıyoruz” dedi. 
CHP Karşıyaka Meclis üyesi Saadet Çağlın;” Aliağa Termik santrali bölgenin tamamı için çevre kirliliği yaratacaktır. Aliağa ticaret odası yaptığı araştırmada çevre ve hava kirliliği başlıca sorun olarak ortaya çıkarılmıştır. Deniz suyu kirliliği geçmiş çalışmalara dayanarak kirliliğin arttığı görülmüştür. Arsenik ve kurşun kirliğinin insan sağlığı açısından tehlikeli seviyeye geldiği görülmektedir.”dedi. 
“ÇEVRE KİRLİLİĞİ RAPORLARI”
Söz hakkın alan CHP Meclis üyesi Hakan Barçın; “2019 yılının yedinci ayında başlayan süreçte iki yıllık çalışmanın sonucunda raporlarımız hazırlandı. Bu konuya duyarlı İzmirlilerin bu raporları takip edeceğini düşünüyorum. Bu yaşanan çevre kirliliği bir felakettir. Bilimsel raporlara göre şu anda oluşan kirliliğin yüzde 50si son 50 yılda yapılmıştır. Bizim verdiğimiz önergeler ile bir yılı aşkın sayısız toplanıldı.” dedi. “Hava ve toprak kirliliğinin önlenmesi amacıyla Aliağa’daki gemi söküm tesislerinin azaltılması ve faaliyetlerinin düşürülmesi raporda yer bulmuştur. Her üç sektörden ikisinin gemi söküm tesisi olduğu Aliağa’da bu raporları dikkate alınarak kuru havuz yöntemi ile döküm yapılmalıdır.” Dedi. 

BÜYÜKŞEHİRİN YETKİLERİNİN YÜZDE 10’UNU BİZE DEVRETSELER KİRLİLİK BİTER

MHP Aliağa Belediye Meclis üyesi Hakan Şimşek; “ Aliağa’daki sanayileşme benimle aynı yaştadır. Demir Çelik fabrikaları ile donatıldı. Ardından gemi söküm faaliyetleri başladı. Raporu incelediğimiz zaman çok farklı noktalara değindiğini gördüm. Bu mecliste çok fazla konulara değindik. Ancak fotoğraflar Aliağa’yı yansıtmamaktadır. Aliağa doğal güzellikler ile dolu eşsiz bir yerdir. Aliağa’ya Büyükşehir Belediyesinin yetkilerinin yüzde 10’unu bize devretseler bakalım kirlilik kalıyor mu ? “ dedi.

ALİAĞA KİRLİLİĞİ GÖZLER ÖNÜNDE

İYİ Parti Aliağa Meclis Üyesi Sedat Sarı ; “ Ben çocukluğumdan beri Aliağa’da yaşadım. Aliağa’da her geçen gün kirlilik artıyor. Bilimsel anlamda raporlar hazırlayalım dedik. Kaygılarımız da haklı olduğumuz ortaya çıktı.” Dedi.

AYDIN: BU TAVIR NE BAKANLIĞA NE DE İKTİDARA KARŞIDIR
CHP Grup Başkan Vekili Murat Aydın, "Biz aldığımız kararları şov yapmak için almıyoruz. Bu yapılan çalışma çevre kirliliğine dikkat çekmek içindir. Bu rapor bilimsel bir rapor. İBB’nin yaptığı şey, bu bilimsel raporu ve ciddi tehlikeye dikkat çekmek. İzmir halkının karar almadaki en yüksek merci olan İBB meclisinin tavrını ortaya koymaktır. Bu duruş ve tavır ne bakanlığa ne de iktidara karşıdır. Burada bir çağrı yapılıyor. Dünyamız ve şehrimiz için birlikte çalışalım deniliyor. Sayın Şimşek Aliağa olmasa mutlu mu olacaksınız dedi. Hayır. Bizim 30 ilçemiz de kıymetli. Meclisteki arkadaşlarımız dertlerini anlatabilmek adına söz aldılar. Hepsi bu şehrin yararını peşindeydiler. Ben isterdim ki arkadaşçalarımız ayrık düşünceleri ortaya koymakla birlikte şehrin sorununun çözümüne ilişkin oybirliği yapsalardı” dedi.

STK’LAR İLE BİR ARAYA GELEREK ÇALIŞMALARIN YAPILMASINI DÜŞÜNÜYORUZ
AK Parti Grup Başkan Vekili Özgür Hızal; “Meclisin son iki toplantısında ne yapıldığını ne karar alındığı hakkında bilgimiz olmadan ilerledik. Önergelerimiz CHP tarafından engellenmiştir. Bir önerge verilerek rapor hazırlanmış. Bu raporun hazırlanmasından önce grup Başkan vekillerine verilmesini isterdim. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin çalışmaları yapılırken bu tesislerin hangisine işlem uyguladı. Körfez temizliği ile ilgili raporları sundu mu? Bozyaka’daki çevresel sorunlar ile ilgili onlarca önerge verdik. Hepsini reddedenler şimdi Aliağa raporlarını gösteriyor. Bozyakadaki çevre kirliliği değil mi? Raporun hazırlanmasına bir şey demiyoruz. Ancak bu rapor üzerinden siyasi kazanımlar elde etmek amacıyla şov yapılmasını istemiyoruz. Gemi ile ilgili bakanımızın söylemlerini dinlemeleri gerektiğini söyledik.” dedi.

İZBANDA MİLYON DOLARLIK BORÇLANMA
Oturumda ayrıca, İZBAN A.Ş’nin Yönetim Kurulunda, pandemi nedeniyle ortaya çıkan gelir kaybından dolayı vadesinde ödenemeyen tren setleri kredi taksit ödemelerinin yapılabilmesi için dilimler halinde ya da tek seferde kullanılmak üzere, Türkiye Vakıflar Bankası T.A.O tarafından şirket lehine sonuçlanan 30 milyon dolarlık kredinin, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin payı olan yüzde 47 oranında borçlanması hususu gündeme geldi. Meclise oybirliğiyle kabul edilen önerge kapsamında İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin İZBAN için 14 milyon 100 bin dolar kredi çekmesine karar verildi.

MECLİSTE GERGİN ANLAR
Mecliste hararetli tartışmalar yaşandı. Tartışmada meclis çoğunluğu sağlanamadığı gerekçesi ile sayım yapılması istendi. Sayımda eksik meclis üyeleri olduğu gerekçesi ile birleşimin tatil edilmesi istendi. Ancak CHP meclis üyeleri devam edilmesini ve bir saat aradan sonra meclisin devam edilmesini istedi. AK Parti meclis üyeleri çoğunluğun olmadığı için tatil edilmesini üç gün içerisinde yeni birleşim yapılmasını istedi. Meclis içerisinde AK Partili üyeler ile CHP’li üyeler tartıştı. AK Parti üyeleri salonu terk etmek istedi. 
Oturumun başlamasından 2.5 saat sonra salonda sadece 48 Meclis üyesinin kalmış olması dikkat çekti. Meclise çoğunluğun sağlanması için 1 saat ara verildi. Aranın ardından Büyükşehir belediyesi meclisi tekrar toplanarak sayım yapıldı. AK Partili meclis üyelerinin salonu terk etmesinden önce, kalan maddeler oylanarak bir sonraki oturuma devredildi. 

Editör: TE Bilişim