İzmir Büyükşehir Belediyesi ile DİSK'e bağlı Genel-iş Sendikası arasında geçtiğimiz günlerde anlaşmaya varılan toplu sözleşme süreci sonrası bugün imzalar atıldı.

Yaklaşık olarak 7 bin çalışanı ilgilendiren sözleşmenin imza töreni 1 Mayıs Emek ve Demokrasi Bayramı ile birlikte kutlanırken, törene yüzlerce personel katıldı.

İzmir Kültürpark Fuar alanında düzenlenen toplu iş sözleşmesine, DİSK Genel-İş Genel Başkanı Remzi Çalışkan'ın yanı sıra DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı da katılırken, törene siyasi kademeden de çok sayıda katılım gerçekleştirildi. Törene İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in yanı sıra, CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel, CHP PM Üyeleri Devrim Barış Çelik ve Rıfat Nalbantoğlu, CHP İzmir Milletvekilleri Ednan Arslan, Murat Bakan, Sevda Erdan Kılıç katıldı.

BİZ HASTALANIRSAK KAPANANLARA FAYDAMIZ OLMAZ

Genel İş Genel Başkanı Remzi Çalışkan, törende yaptığı konuşmada, emek vurgusu yaparken salgın sürecinde aşılama talep ettiklerini belirtti ve “Bu güzel tabloyu yaratanlara ne söylesek azdır. Şafaktan şafağa İzmirlileri taşıyan hat şoförlerine, Türkiye'nin en büyük atölyesinde çalışan işçilere, İZELMAN işçilerine selam olsun. Toplu sözleşmeniz hayırlı olsun. Çünkü bu tabloyu sizler yarattınız. ‘Aşkla İzmir’ diyen Sayın Tunç Soyer’e teşekkür ediyoruz. İşçi sınıfının birlik, mücadele ve dayanışma günü kutlu olsun. Evet zor dönemlerdeyiz. Bu dönemde kutsal bir görev yapıyoruz. Herkes evine ama işçiler dışarı. Çalışacağız. 1 Mayıs ile bütünleşen bir tören yapıyoruz. İşçilerin talepleri var. Biz bugünü kurtaran bir sendika değiliz. Biz aydınlık geleceğimizi ve çocuklarımızın geleceğini de düşünüyoruz. Emeği ve demokrasiyi sonuna kadar savunuruz. Asla ama asla amacınızdan ve emeğinizden sapmayın. Bu salgın sürecinde sağlık emekçilerinden sonra çalışan kardeşlerimize, özellikle belediye çalışanlarına bir an önce aşı talep ediyoruz. Eğer biz hastalanırsak kapananlara faydamız olmaz. Biz de kendimizi kollamak istiyoruz. Öncelikle aşı istiyoruz. Acil ve zorunlu işler dışında bütün işler durdurulsun. Ücretsiz izin zulmüne de ‘hayır’ diyoruz ve demeye de devam edeceğiz. Ayrıca kadına yönelik şiddetin ve kadın cinayetlerinin en fazla olduğu bu dönemde İstanbul Sözleşmesi’ni kaldıran anlayışa ‘Hayır’ diyoruz. ‘İstanbul Sözleşmesi uygulansın’ diyoruz” dedi.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ise bu başarının herkese ait olduğunu belirtti. Başkan Soyer, "Helal olsun, helal olsun, helal olsun… Belediyemizin 7 bin çalışanını ilgilendiren sözleşme için sizlerle bir arada olmaktan büyük onur ve mutluluk duyuyorum. DİSK Genel iş sendikası ve belediye şirketimiz İZELMAN arasında imzalanan sözleşme çok önemli bir adım. Bugün imzalanan sözleşme ile tüm taban ücretlerini yüzde 21 oranında arttırıyoruz. Diliyorum yaptığımız bu zam oranı çalışanlarına ailelerine bir nefes olur, buruk da olsa bayram olur. Tüm sendikalı çalışanlarımız önceki yıllarda 3 ayda 1 eşit ücret olarak aldığı ikramiyeleri 2021 yılından itibaren 2 ayda bir alınacak. Ramazan ve Kurban Bayramı'nda ödediğimiz  bin 700 TL'lik ücret 12 aya bölmek üzere 3 bin 600 lira olarak ödenecek. Çalışanlarımıza kart primi olarak verilen ödenek 14 TL'ye çıktı. Hastalıkta, sağlıkta, doğumda, emeklilikte daima sizin ve aileleriniz yanında olacağız. Her bebek için bin 100 lira doğum yardımı. İşçinin iş kazası ya da meslek kazası nedeniyle hayatını kaybetmesi halinde 1 yıllık ücreti tazminat verilecek. Bu sözleşmeye girdi. Ama asıl 2 yıldır hukuki engeller nedeniyle yapamadığımız şeyleri başardık. Bankaların promosyon ödemelerini çalışanlarımız ile paylaşacağız. Bu ülkede artık siyaset yukarıdan aşağıya değil, aşağıdan yukarıya doğru gelişiyor. Yani sizin yarattığınız dip dalga tüm siyasi yapıyı değiştirecek. Kutuplaştırmanın, ayrımcılığın geride kaldığı bir Türkiye demek. Yani başka bir dünya demek. 31 Temmuz 2019'da göreve geldikten birkaç ay sonra adaletsizliklerle mücadele etmeye söz vermiştim. Önümüzdeki dönemde İzmir Büyükşehir Belediyesi de eşit işe eşit ücret verilecek demiştim. Çok şükür bu noktaya artık çok yaklaştık. Büyükşehir belediyesinin işçileri hangi belediye şirketlerinde çalışırsa çalışsın eşit işe eşit ücret alacak. Bu bizim ortak başarımızdır. Çünkü siz ve biz olmayı çoktan bir kenara bıraktık. Sizlerle birlikte oluşturduğumuz bu büyük dayanışma ile iftihar ediyorum" dedi.

ÇÜNKÜ BİZİM BELEDİYELERİMİZ PARAYI YANDAŞA PEŞKEŞ ÇEKMİYOR

CHP Grup Başkanvekili ve Manisa Milletvekili Özgür Özel ise, 128 Milyar Dolara atıfta bulundu. Özel, "Bugün 2 güzel ev sahibinin misafiri olmaya geldik. Bir tanesi yıllardır Türkiye'de eğilmeden bükülmeden, sermayeye teslim olmadan, üyesinin hakkını hukukunu koruyan, Türkiye Cumhuriyeti'nde sendikacılık denildiğinde kitabını yazmış DİSK'in konuğuyuz, diğer tarafta yaşadığı şehir içn hayal kuran, ona sevgi duyan, 'aşk' ile çalışan İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin konuğuyuz. Başkaları vermezken bu parayı CHP'li Belediyeler nasıl veriyor diye soranlara 'hem çalmıyorlar hem çaldırmıyorlar' demek mecburiyetindeyiz. Onların vergi borçlarını sildikleri 5'li çetelere yok, onların yanında kolunda, emekçileri var demek lazım. Bu ne güzel İzmir, bu ne güzel bir gün böyle… Ancak memleket böyle değil. Memleket vahşi batıya dönmüş. 1 tane damat, 100 tane at, 128 milyar dolar kayıp… Nerede bunlar? Eğer o 128 milyar dolar olsa… Eğer 128 milyar dolarımız olsaydı bugün her haneye 50 bin TL para dağıtabilirdi. Yok edilen para öyle bir paradır ki, yerinde dursaydı, kişi başına 15 bin TL alacağımız vardı. Bunları peşkeş çektiler. Bu parayı yok ettiler. Bu parayı hep beraber sormaya devam edeceğiz. Yarından itibaren sözde tam kapanma var. Salgında dünyada 2 bilinen mücadele yöntemi var. biri karantina ve izolasyon, diğer sürü bağışıklığı yöntemi… Türkiye'de  de 3'ncü yöntem var. Paran ve güvencen varsa evde kal, ama yoksulsan o zaman sen evde kalma…" diye ifade etti.

SÖZLEŞMENİN DETAYLARI BELLİ OLDU

İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Genel -İş arasında imzalanan sözleşmenin detayları da belli oldu. Buna göre imzalanan sözleşme ile  yaklaşık 7 bin personelin brüt ücretlerine yüzde 21 oranda zam yapılırken, buna göre; 10 yıllık bir İZELMAN çalışanının, yaptığı işe göre değişmek üzere alacağı en yüksek ücret günlük brüt 199,80 TL ve en düşük ücret günlük brüt 171,72 TL olarak belirlendi. Sözleşmede ayrıca günlük yemek ücreti yüzde 29,6, yakacak yardımı %23,1, Birleştirilmiş Sosyal Yardım ödeneği ise yüzde 100’ün üzerinde bir oranda artırıldı.

Ayrıca maaş ödemelerine ilişkin bankalar ile ilgili yapılan 3 yıllık sözleşme dönemi ile sınırlı kalmak ve bir defaya mahsus olmak üzere her personele brüt 1.800 TL banka kart primi de yeni sözleşmede içerisinde bulunan maddeler arasında yer aldı.

Yeni toplu iş sözleşmesine, “Ayrımcılığın Önlenmesi ve Toplumsal Cinsiyet Eşitliği” maddesi de eklendi. Başta İstanbul Sözleşmesi olmak üzere cinsiyet eşitliğine yönelik düzenlemelere atıfta bulunuldu. İşyerinde kadın erkek eşitliğinin sağlanması, kadın ve erkek çalışanların eşit fırsatlara sahip olması, kadınların ayrımcılığa uğramaması güvence altına alınmış oldu. Başkan Tunç Soyer’in “eşit işe eşit ücret” verilmesi yönündeki kararlılığı doğrultusunda “kıstelyevm ücret” adı verilen kademeli geçiş uygulamasındaki 0-6 yıl şeklindeki tanım 3 yıla indirildi. Buna göre 3 yıllık personel yüzde 100 taban ücret üzerinden maaş alabilecek, bu madden  2 binden fazla personeli yararlanması beklenirken, bazı personel gruplarının taban ücretine yüzde 73’e ulaşan ücret iyileştirmesi yansıyacak.

Editör: TE Bilişim