İzmir'in en kalabalık nüfusuna sahip ilçesi olan Buca'da 'Çevik Bir Meydanı' tartışmaları devam ediyor.

Geçmiş yıllarda başta bazı STK'lar olmak üzere bazı siyasi partiler 28 Şubat Muhtırası döneminde tanınan isimler arasında yer alan Orgeneral Çevik Bir'in isminin Buca'nın en büyük meydanına verilmesine karşı çıkmıştı.

Açıklamalar sonrası hiçbir gelişme yaşanmazken, Ayasofya'da gerçekleşen "Örgün Eğitimle Birlikte Hafızlık Projesi" programında imam Mustafa Demirkan'ın üstü kapalı şekilde Cumhuriyetin Kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'e lanet okuyarak 'zalim' ve 'kafir' demesi tartışmalara neden olmuştu. İzmir'de ilçe belediyelerinde grubu bulunan  AK Parti, Cumhuriyet Halk Partisi, İYİ Parti ve Milliyetçi Hareket Partisi İmam Demirkan'ın açıklamalarına tepki gösterirken, Buca Belediyesi AK Parti sıralarından ise flaş bir öneri geldi.

Haziran ayı olağan Buca Belediyesi Olağan Meclisi'nde konuşan AK Parti'li Meclis Üyesi İzzet Pilgir, Çevik Bir meydanı isminin Mustafa Kemal Atatürk ismi ile değiştirilmesi önerisinde bulundu.

BUCA'YA ÇOK YAKIŞIR
Önerisi ile ilgili gazetemize açıklamalarda bulunan Buca Belediye Meclisi AK Parti'li Meclis Üyesi İzzet Pilgir, "Çevik Bir isminin bu hassas dönemde değiştirilip Mustafa Kemal Atatürk yapılması  Buca'ya çok yakışır. Cumhuriyet Halk Partisi'nin 2018'de yaptığı ve sonrasında kaldırdığı Atatürk heykeli nedeniyle bir özür borcu var. Buca'da hiçbir yerde Mustafa Kemal Atatürk Meydanı, Caddesi vs yoktur. Sadece mahallelerde ismi vardır. İzmir'in en kalabalık ilçesinde, en büyük meydanına Mustafa Kemal Atatürk isminin verilmesi bizi mutlu eder" diye konuştu.

TOP ÇEVİRİYORLAR
AK Parti'nin Mustafa Kemal Atatürk ile hiçbir sıkıntısı olamayacağını söyleyen Pilgir, "İsteseler, Meclis Başkan Vekili İlhan Dal bu öneriyi Büyükşehir Meclisi'ne gönderebilirdi.  Buna yetkisi vardı. Ancak burada topu taca atıp top çeviriyorlar.  Sonsöz TV'ye katılan Erhan Kılıç Bey, 'Çevik Bir meydanına darbeci bir generalin isminin konulmasından rahatsızım' dedi. Eğer rahatsızsanız, hepimizin ortak değeri olan ve bu ülkenin kurucu lideri olan Mustafa Kemal Atatürk'ün isminin bu meydana verilmesi tüm Bucalıları mutlu eder. Bizim bu ülkenin kurucu lideri ile kesinlikle bir sıkıntımız yok. Çünkü bu ülkeyi kurtarmış. Mustafa Kemal Atatürk ile AK Parti'nin hiçbir sıkıntısı olmaz. Bu isim önerisini zaten veren de benim.  Bunu CHP'liler de onore ederek güzel bir şekilde kabul etmeleri lazımdı. Kabul etmemeleri de manidardır" dedi.

BAŞKAN KILIÇ DA YEŞİL IŞIK YAKMIŞTI
Buca Belediye Başkanı Erhan Kılıç, Mayıs ayında Sonsöz TV'de katıldığı programda, "Sandık koyamam, zaten Büyükşehir Belediyesi’nin sorumluluğu altında orası. Çevik Bir, özellikle 28 Şubat sürecindeki en önemli aktörlerden bir tanesiydi. Bu sebeple zaten bir karşıtlık var. Çevik Bir o sürecin ana mimarlarından bir tanesi olarak görülüyor. 28 Şubat süreci darbe girişimi süreci miydi, değil miydi tartışılır ama bana göre değildi. Orada bir muhtıra oluştu ama darbe olduğunu düşünmüyorum. Nihayetinde orada bir müdahalenin olmuş olması, müdahaleden kaynaklı burada bir ismin ortaya çıkması ve o ismin o alana verilmesi de bana göre doğru değil. Bir oylama yapılsa benim oyum değişmesi yönünde olur. Kararı büyükşehir meclisi verecek" ifadelerini kullanmıştı.

Editör: TE Bilişim