Son Mühür TV'de yayınlanan Gün Başlıyor programında Ayşegül Koç'un sorularını yanıtlayan Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, Konak projelerini ve kentsel dönüşüm çalışmalarını aktardı.

Başkan Batur'un açıklamalarından satır başları şu şekilde; 

KONAK BANA HEYECAN VERDİ

- Konak hem nufus hem hizmet alanı açısından önemli bir ilçemiz. Günlük nüfus 1 milyon gece 400 bin. Kentlinin en çok ziyaret ettiği bölgelerden biri. Ticaretin ve ekonominin kalbi. Daha önce Konak'a bağlı 9 ilçe vardı. Karabağlar'da vardı işin içinde. O dönemlerden tanıyoruz. Başkanlığa aday olduktan sonra da seçmenlerimizin şu ana kadar en yüksek oyla bizi göreve getirmesi bizim için ayrı bir onur oldu. Yüzde 64 ile seçime geldik. Kente değer katacak çalışmaları yaptık. Konak bana heyecan verdi. Bu heyecanı yaşıyorum. Konak'ta heyecanlanmamak mümkün değil. Hizmet noktasında çok ihtiyaç olan bir ilçe. Daha önce hizmette geri kalmış bölgelerde bu dönem daha fazla çalışıyoruz. Büyükşehir'le aynı şeyleri paylaşarak çalışmalarımızı yürütüyoruz. Hizmet noktasında ayrım yapılacak çalışma grupları. çocuklar. gençler ve engellilerle ilgili de çalışmalarımızı yürütüyoruz. Hizmete açma noktasındayız. ancak açamıyoruz. Toros'ta sosyal tesis alanı pazar yeri içinde kadın danışma merkezlerimiz, spor alanlarımız, semt merkezi olacak bölümlerimiz. kreşlerin olacağı açılışları bekliyoruz. Halkın sağlığı çok önemli. 14- 15 tane semt merkezi var. Onlara hizmet götürüp semt merkezlerimizden yararlanma noktasında çok iyi noktadayız.  Bu süreç bitecek ve bu merkezlerimiz çalışacak. İlave merkezler de yapıyoruz. 

BELEDİYE BAŞKANIMIZDAN MEMNUNUM 

- Ben doğma büyüme Narlıdereli'yim. O ilçeye hizmet etmek ayrı onurdu,  mesleğimin getirdiği bilgi birikimini aktardık. Narlıdere çekim merkezi oldu. emlak fiyatlarının en yüksek olduğu ilçelerde biri. Yarım kalan projeler var. Ali Bey (Ali Engin) onları devam ettiriyor. Kentsel dönüşümle ilgili son bir proje vardı. Ali Bey bakanlıkla görüşmelerini sürdürüyor. Bir araya gelince ben soruyorum o da bilgi veriyor sağolsun. Belediye Başkanımızdan memnunuz. aksayan birşey yok. Ben memnunum. 

ESNAFIN SU İÇECEK HALİ KALMADI 

- Pandemi süreci başladığında. ilk kapatma olduğunda biz de Esnaf Başkanı Zekeriya Bey ile esnaf için ne yapabiliriz konuştuk. Esnaf masamızı da kurduk. Kordon'da ya da başka bir yerde işgaliye veriyordu. Dışarıya 3 masa atıyor, işgal edeceği nokta oluyor. Bunlarla ilgili düşündük. mekanı kapalı esnafın işgaliye almak doğru değil, onu hemen kestik. 2650 esnafımızın işgaliyesini almıyoruz. Küçük esnaf en çok etkilenen kesim. Kahvehaneler çok etkilendi. Gücümüzün yettiği kadar yanlarındayız. Kahvelerde çalışan işini kaybetmiş arkadaşlarımız için Kahveciler Odası ile konuştuk ve yardım paketi yolladık. Otellerin dezenfektasyonu. ki Basmane otellerinin bazılarının göçmenlerin olduğu alan orası. Otelcilerle onların ihtiyaçlarını gördük. Esnaf arkadaşlarımıza bir anda el atmamız mümkün değil. Devletin esnaf arkadaşlarımızın yanında olması lazım. Hibe kredilerle esnaf ayakta durabilir. Birinci Kordon'a gidin ikinci Kordon'a gidin kapalı her yer. Kemeraltı'nda siftah yapamayanlar var. Bu yaşanan bir felaket. önce sağlığı düşünüyor insanlar... Güçlü devletler 15 gün kapatıyorum ama gelirini vereceğim diyor. Sosyal devlet işte bu. Bizim güçlü olabilmemiz önemli. Ekonomi rayında gitmiyor. 10 milyon işsizin yaşadığı bir ülkedeyiz. Üretmeyen bir ülke olduk. Hazır yiyen sadece otoyol yapan bir ülke haline geldik. Yeniden çarkların dönmesi lazım. Küçük esnafın harekete geçmesi lazım. Esnafın ne yatırım yapacak hali var. Su içecek hali kalmamış. 

ESNAFIN AYAKTA DURMASI LAZIM 

-2 Aralık'ta 163 personelimiz Covid'ten çalışamaz durumdaydı. Bu sayı 18'e düştü. Tedbir aldıkça ve disiplinli oldukça Covid'den korunacağımızı görüyoruz. Oteller kararı çok doğru bir karar. Bir yandan insanların sağlığıyla uğraşıyoruz. Yaz aylarındaki yaşananların sıkıntısını yaşıyoruz şu anda. Esnafın borçlanacağı kredilerle değil hibe kredilerle desteklenmesi lazım. 750 kira kira desteği ile esnaf nasıl geçinece? Esnafın ayakta durması lazım. Tekerin yeniden dönmesi için esnafa ihtiyacımız var.

KENTSEL DÖNÜŞÜM ÜZERİNE

- Konak'ın yıllardır kangreni olan kentsel dönüşüm ile ilgili kolları sıvadık. İlk çalışmada Gültepe'deki alanın kentsel dönüşüm planlamasını bir yıl içinde bitirdik. Kentsel dönüşüm sadece bina yapmak değil sosyal yaşantısını ve sosyal tesis alanlarını yaratmak da o alan içinde. 300 hektarlık alanda kişi başına düşen yeşil alan mikarı 0.86 metrekare. Bizim yaptığımız planda 13 metrekare. Diğer sosyal tesis alanları da artırdık. Oradaki insanların insanca yaşacağı alanları da hayata geçirdik ve o anlayışla hazırladık. Oradaki vatandaşların görüşlerini alarak yaptık bunu... Yüzde 86 kentsel dönüşüm isteyen var. Vatandaş oraları gezdiğimde de burayı da Narlıdere yapacak mısı? sorusu yönelttiler ve vatandaşın da bunu istediğini anladık. Büyükşehir belediyemize gönderdik. Temmuz ve Ağustos aylarında insanların. kurumların görüşünü alarak devam ettik. İtirazları da değerlendirdik. ilk defa planları Toros'ta askıya çıkardık. Gültepe'de nikah salonunda askıya çıktık. belediyeye çok az insan geldi. Her şey şeffaf oldu ve kararlı bir şekilde bu kentsel dönüşümün yapılması lazım. Deprem yaşandı bu kentte  o yüzden kentsel dönüşümün ötelenmesi mümkün değil yerinde dönüşüm yapacağız. Vatandaşı müteahhitle muhatap etmeyeceğiz. İnşaat süresince kira desteği yapacağız. Oturma iznine kadar tüm süreci biz takip edeceğiz. Vatandaşın güvencesi biziz.
Beştepe Bölgesi'nde de kentsel dönüşüm  yapacağız. Kadifekale'de ağaçlandırılan bölgeden Cici Park'a kadar uzanan harika bir plan yaptık. O plan hayata geçsin, İzmir'in görünüşü değişecek o kadar iddialıyız. Bu planların onaylanması çok önemli. Bu ay içinde görüşmeleri tamamlarız. En geç  Şubat ayında çalışmaları başlatıyoruz. Hep dönüşüm planı bunlar. anayasal bir plan aslında bunlar. Kentte acil çözüm bekleyen çok önemli bir konu var. Depremden sonra vatandaşın müracatıyla az hasarlıda oturulabiliyor ağır hasarlılar yıkılıyor. Orta hasarlılarda 3 ay içinde müracat edilecek. Ya ben güçlendireceğim ya da yıkıp yenisini yapacağım diyecek. Kentsel dönüşüme vatandaşlar artık girmek istiyorlar. Artık depreme dayanıklı binaların yapılmasına teşvik etmemiz lazım. 

Bizde iki hizmet binamızı da boşalttık. Hizmet birimlerimizi daha sağlam olan binalara aktardık. Şunu ifade etmek lazım. 2000 yılından öncekilerin envanterinin çıkarılması lazım. Bunları envantere bağlayarak müracatı nasıl olacak bu tablonun düzenlenmesi lazım. 

Editör: TE Bilişim