Gazetecilik yapanlar, zaman zaman her alanda görüşlerini belirtme konusunda kendilerini yetkin olarak görebiliyor. Magazin bilmeyenler magazin, siyasetten anlamayanlar siyaset, ekonomiden bir haber olanlar ekonomi konusunda ahkam kesiyorlar.

Peki ahkam kesmek o kadar kolay mı?

Bu tartışmayı başka bir yazının konusu yapalım ve sizleri biraz geçmişe götüreyim.

Mesleğe başladığımızda “İhtisas gazeteciliği” adına yapılanmalar başlamıştı. Türkiye’nin en uzun soluklu ekonomi gazeteleri İzmir’den yayınlanmıştı. İzmir bu alanda çok önemli mesafeler kaydetti. İzmir çok önemli spor gazetecileri, magazin ve diğer alanlarda gazetecileri yetiştirdi.

Her yıl en azından bir aylığına Türkiye’nin magazin gündemi kentimizden belirlenirdi. Altınordu’nun Alsancak Stadı’nda Beşiktaş’ı yendiği maçı İzmir’de stada giderek izlediğim ilk maçtı.

Yeniden yükselişe geçen Altay, Göztepe Türkiye’de çok önemli noktada iken spor gazeteciliği de bu liglerin en tepesindeydi.

Şimdi Katarlılar’a satılan spor kanalını İzmirli arkadaşlarımız yönetti, yüceltti.

Hürriyet’in, Sabah’ın Star’ın tepesinde İzmirliler oturdu ve yönetti. İsimlerini yazmıyorum çünkü öyle bir liste ki, buraya sığmaz. 15 yıl önceydi sanırım. İstanbul’da İzmirli gazetecilerin bir buluşmasını sağlamıştık. Bu buluşmaya 60’ı aşkın meslektaşımız katılmıştı. Hepsi de sektörde önemli yerlere gelen arkadaşlarımızdı. Halen İstanbul’da aktif çalışan önemli değerlerimiz var.

Özetle, kentimizden çok önemli meslektaşlarımız yetişti ve daha sonra İstanbul ve Ankara’ya giderek önemli kariyerlere imza attılar.

Marmaris Buluşması

Cumhuriyet Halk Partisi’nin daha önce de gerçekleştirdiği “Yerel Basın” buluşması bir kez daha Marmaris’te yapıldı.

CHP İzmir Milletvekili ve Genel Başkan Başdanışmanı Tuncay Özkan, bu buluşmaların önemli yaratıcılarından. İktidarın her çıkardığı kararla daha da zora soktuğu yerel basın temsilcileri; bu buluşmada sorunlarını dile getirdi. Ve çözüm olarak bazı beklentilerini CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na aktardı.

İzmir örneği model olsun

İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanımız Sevgili Dilek Gappi de bu buluşmada CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu ve asıl mesleği gazetecilik olan Tuncay Özkan’ın dikkatine önemli konuları sundu.

İzmir’de Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Tunç Soyer’in kent için yarattığı bir destek modelini anlattı. Bu modelin Türkiye genelinde ve Büyükşehir dışında gücü olan ilçelerde de uygulanabileceğine dikkat çekti.

Yüz yılı geçmiş marka basın kurumlarının içinin boşaltıldığı, dijital medyaya yenik düştüğü bu ortamda, yenilenmek, halk adına etkili olmak bu mesleğe inananların en büyük ideali.

Bu yolda halkın desteğinin yanı sıra, demokrasilerini güçlendirme adına yönetenlerin de adil bir destek politikası uygulamasını bekliyoruz.

Muhalefette olanların da iktidar olmak adına bu gelişmeleri yakından takip etmesi çok önemli. Tıpkı CHP’nin düzenlediği bu çalışma gibi. Eğer iktidar olmak istiyorsanız her alanda hazırlık yapmanız gerekiyor. Halen iktidar tarafında böyle bir kaygı yok.

Bu kaygıyı tetikleyecek meslek örgütlerinin de dikkate alınmaması, işleri daha zora sokuyor. Bazı meslek örgütlerinin yönetimindekiler ise “Kendi geleceklerini” kurtarmanın peşinde. Bunun örneğini Alanya’daki bir başka basın buluşmasında yaşadık.

Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi gibi “Tek adamlık” bir yönetim yapısını ülkedeki gazetecilerin temsilcisi olan bir kurumda hayata geçirdiler.

Demokratik bir tüzüğü “Krallık” tüzüğüne dönüştürdüler. Tıpkı esnaf odalarındaki gibi 40-50 yıllık başkanlığın önünü açtılar. Ne diyelim hayırlısı olsun tüm meslek mensuplarına.