Kıymetli okuyucularım,

Son Mühür için bu köşede ekonomi yazılarımla sizlerle birlikte olacağım için çok mutluyum. Bu vesileyle sizleri en içten duygularımla selamlıyor, saygılarımı sunuyorum.

Bugüne kadar farklı gazeteler, dergiler ve internet sayfaları için yüzlerce yazı kaleme aldım. Ancak bende özel bir yere sahip olan Güzel İzmir’imizin genç gazetesinde yazmak benim için ayrı bir öneme sahiptir.

BÜYÜK ŞEHİR BÜYÜSÜ

Ekonomiyle ciddi anlamda ilk defa İzmir’de karşılaştım. Lise ikiyi bitirdiğim 1981 yılının Temmuz ayında ablamı ziyaret etmek için bin bir zorlukla babamdan izin almış ve Mardin’den İzmir’e gelmiştim. Büyük şehir beni büyülemişti. Birkaç hafta gezip dolaştıktan sonra elimdeki paranın tamamını harcamıştım.

Önümde iki yol vardı. Ya babamdan para göndermesini isteyecektim ya da bir yolunu bulup para kazanacaktım.

 

Bu düşüncelerle Kemeraltı’nda dolaşırken kalyon şeklinde, içi çiçek desenleriyle süslü, melamin salat(a) tabaklarını satan ve benden birkaç yaş büyük birini gördüm. Bu tabakları hatırlayanlarınız olacaktır. Biraz seyrettim ve kısa zamanda plastik pazar çantasındaki bütün tabakları sattığına şahit oldum.

 

O yaşın verdiği saflıkla seyyar satıcıya giderek tabakları nereden aldığını sordum. Beni tersleyip hızla uzaklaşan satıcıyı takip ederek tabakları satın aldığı küçük üreticiyi buldum ve hemen ardından içeri girdim.

 

Beni gördüğünde üzerime yürüyerek dışarı atmak istedi. Üretici müdahale edip ne istediğimi sorduğunda tabak alıp satmak istediğimi söyledim. Farklı bir noktada satmam şartıyla bana tabak vereceğini söyledi.

KARLI ALIŞVERİŞ

Serbest piyasa ekonomisi sayesinde oyuna girmiştim. Üretici rehin aldığı kimliğime karşılık ödünç verdiği 50 tabağı yine onun ödünç verdiği plastik çantaya doldurup satışa çıktım. Tabakların çiftini 55 liradan alıp %100 karla yani 110 liraya satıyordum. Birkaç saat içinde tabakları satmış ve 1375 lira kazanmıştım. 1981 yılında asgari ücret 7400 liraydı.

EKONOMİ MOTORU

Üretici, aracı ve tüketici ekonomi motorunun çalışmasını ve ortaya katma değer çıkmasını sağlayan temel unsurlardır. Bu katma değerin bölüşümü ise daha çok siyasi tercihlerle belirlenir.

Buna ilişkin düşüncelerimi güncel ekonomik gelişmeleri de gözlemleyerek önümüzdeki yazılarımda paylaşacağım.