SON MÜHÜR/ ÖMRE BEDEL

Temsilcilerimiz gruplara adını yazdırarak Türk sporseverlerin umutlarını tazeledi. Fenerbahçe ve Trabzonspor UEFA Avrupa Ligi'nde gruplara kalırken, Sivasspor ve Başakşehir UEFA Konferans Ligi gruplarına vize almayı başardı. Ülkemizin 27 yıl sonra ilk kez Şampiyonlar Ligi’nde temsilcisi yok!

UEFA Avrupa Konferans Ligi Play-Off turu rövanş maçında deplasmanda Antwerp'i 3-1 mağlup eden Medipol Başakşehir gruplara kalmayı başardı.

UEFA Avrupa Ligi Play-Off rövanşında Sivasspor Malmö'ye mağlup olunca UEFA Avrupa Ligi'ne veda etti. Sivasspor, Avrupa serüvenine UEFA Konferans Ligi gruplarında devam edecek.

Şampiyonlar Ligi ön eleme turundaki yenilginin ardından, UEFA Avrupa Ligi Play-Off turunun ilk maçında Austria Wien'i elemeyi başaran Fenerbahçe, adını gruplara yazdırdı.

UEFA Şampiyonlar Ligi Play-Off turunda Kopenhag’a elenen Trabzonspor, UEFA Avrupa Ligi'nde gruplarda mücadele edecek.

Bir takımımız eleyerek, üç takımımız elenerek gruplara kalırken, mücadele devam ettiği için umuda sığınıyoruz. Üzülsek mi sevinsek mi bilemedik. Kötünün iyisini yaşarken 27 yıl sonra Şampiyonlar Liginde yer alamıyoruz. UEFA ülkeler sıralamasına göre Türkiye 21. sırada yer alıyor. Bir sonraki Şampiyonlar Ligi maratonuna katılabilmek için 3 eleme turu, bir Play-Off mücadelesi ile karşılaşacağız. Bir süredir kötü giden talihe, kaybedilen puanlara dur demenin zamanı geldi. 

Konu tabiki de sadece futbol değil. Bazı takım oyunlarında ve bireysel branşlarda da ülkeler sıralamasında geride kalıyoruz. Sporcu sayımız eski dönemlere göre artış gösterse de yeterli değiliz. Katılımın sınırlı olduğu bazı organizasyonlarda, kürsüde yer alabilirken, geniş kapsamlı organizasyonlarda final turunu göremediğimiz zamanlar oluyor. Örneğin;

2022 Akdeniz Oyunları'nda;

Toplam 26 ülkeden, 24 spor branşında, 3.390 sporcu katılmıştı. Türkiye ise 321 sporcuyla organizasyonda yer almıştı. 7'si altın toplam 15 madalya kazanılan atletizm ve 7'si altın toplam 14 madalya getiren güreş, Türk sporcularının cimnastikten sonra en başarılı olduğu dallardı. En çok madalya ise 5’i altın olarak toplam 19'la yüzmede geldi. Takım sporlarındaki tek derece kadın voleybol takımının gümüş madalyası ile oldu. Atletizm de ise 38 atletle madalya aradık.

2022 Dünya Atletizm Şampiyonası

ABD'nin ilk kez ev sahipliği yaptığı 2022 Dünya Atletizm Şampiyonası’nda 192 ülkeden 1.900'ün üzerinde sporcuyu konuk etti. Amerika 151 sporcu ile organizasyonda yer alırken Türkiye 7 milli atlet ile katılım sağladı. Dünya Atletizm Şampiyonası’nda İsveçli yıldız Armand Duplantis’insırıkla atlama dalında 6.21’lik dünya rekoruyla kazandığı finalde Ersu Şaşma, 5.80’lik dereceyle kendisine ait Türkiye rekorunu yenilerken, sıralamada sekizinci oldu. Bu sonuçla, milli atlet Oregon 2022 Dünya Şampiyonası’nda Türkiye’ye sıralamada tek puanı kazandıran isim oldu. Ersu Şaşma, geçen yaz Olimpiyatlar’da yaptığı gibi Dünya Şampiyonası’nda da bunu başaran ilk Türk atlet oldu.

12 Dev Adam…

FIBA 2023 Dünya Kupası Avrupa Elemeleri ikinci tur I Grubu ilk maçında Letonya'ya deplasmanda 111-85 yenilen A Milli Erkek Basketbol Takımı daha sonra Sırbistan ile karşılaştı. 12 Dev Adam mücadeleyi 72-79 kaybetti. Letonya ve Sırbistan’a karşı ağır yenilgi alan 12 Dev Adam bu sonuçla beraber 5 maçta 3 yenilgi yaşadı. İlk tur gruplarında oynanan karşılaşmaların üst tur gruplarına taşındığı sistemde Ay-Yıldızlılar, karşı gruptan Letonya, Belçika ve Sırbistan’ın dahil olduğu grupta Yunanistan ve Letonya’nın ardından üçüncü sırada yer alıyor. İkinci tur gruplarında ilk dört sırayı alan ekipler 2023 Dünya Kupası’na katılmaya hak kazanacak. Umutları taze tutup 12 Dev Adam’a gönülden başarı diliyoruz.

Cevaplar Nerede Saklı?

Bazen cevapları bulabilmek için doğru soruları sormak lazım. Doğru soruları sorabilirsek daha kısa yoldan çözüme gidebiliriz. Başarı neden bu kadar bizden uzakta? Spora bakış açımızda mı? Vermediğimiz değerde mi? Spor alışkanlığı kazandırmamız gereken taze kanları oyalamak için tutsak ettiğimiz teknolojide mi? Cevaplar hepimizde, her yerde… Oldukça başarılı teknik adam, baş antrenör, yönetici ve spor insanı havuzumuz var. Birçok açıdan bize fayda sağlayacak spor evrenini daha yukarı taşımanın yollarını bulabiliriz. Tazelenmeyi hızlandırmak iyi bir başlangıç olabilir.

Spor otoritelerinin bir araya gelip, rekabeti bir kenara bırakıp sporun ve sporcunun gelişimi için doğru soruları soracağına inancım tam.