Xiaomi hakkında şok iddia, işte detaylar! Akıllı telefon üreticilerinin rakiplerini geride bırakabilmek için her zaman için en yüksek performansa ve en dikkat çekici özelliklere sahip akıllı telefonlar üretmeye çalıştığı bir gerçek. Ancak diğer bir gerçek ise, bu akıllı telefonların uzun süre aynı performanslarını sergilemesi demek, akıllı telefon kullanıcılarının 3-5 yıl bu cihazları kullanması ve dolayısıyla da yeni akıllı telefon talebinde bulunmaması demek.

İşte bir akıllı telefon kullanıcısı için telefonların bile isteye yavaşlatılmasının arkasında yatan sebep bu olarak görülürken, akıllı telefon üreticileri ise kasıtlı yavaşlatma işleminin akıllı telefonların güçlerini daha verimli kullanmalarını sağlamak ve bu sayede daha uzun ömürlü bir deneyim sunmak olarak gösteriyorlar. Hangisi gerçektir bilinmez ancak bu uygulamaya dahil oldukları tespit edilen markaların sayısı günden güne artıyor.

İlk olarak Apple cephesinden gelen haberler Amerikalı teknoloji devinin bazı modellerini bilerek yavaşlattığı ortaya koymuş sonra benzer bir durum Samsung için de yaşanmıştı. Henüz Güney Koreli teknoloji devinin bazı modeller için devreye soktuğu bu kasıtlı yavaşlatma stratejisinin açığa çıkmasının üzerinden çok zaman geçmemişken şimdi de Xiaomi Mi 11 modelinin performansını sınırlayan bir optimizasyon yapısına sahip olduğu anlaşıldı.

planlı yavaşlatma

Bu durumu ortaya çıkaran isimse Geekbench kurucusunun ta kendisi. Ünlü test sitesinin kurucu ismi John Poole tarafından yapılan testlere göre Xiaomi, bu modelin gücünün normal kullanımda %15 ile %30 arasında düşürüyor.

Normal kullanımda dediğimiz kısım ise, kullanıcıların günlük kullanımları. Çünkü bu telefon, testlerde tam performans gösteriyor ve herhangi bir kısıtlamaya tabi olmuyor. İşte zaten kullanıcıların aldatıldığının iddia edilmesinin sebebi de, bu tip telefonların testlerde tam performans gösterirken günlük kullanımda çeşitli kısıtlamalarla karşı karşıya kalmasından başka bir şey değil.

Bu durumu kabul eden ve tıpkı diğer markalar gibi bunun sadece kullanıcı deneyimini arttırmak için yapıldığını iddia eden Xiaomi ise, şu an için herhangi bir güncelleme sinyali vermedi.

Editör: TE Bilişim