WhatsApp sesli mesajı yazılı transkripsiyonunu yapacak uygulama geliştiriyor. Bu imkan sayesinde sesli mesaj dinlemeyi tercih etmeyen kullanıcı rahat bir nefes alacak.

WhatsApp özelliklerine yenilerini eklemeye devam ediyor. Bunlardan sonuncusunun ise; sesli mesaj alanında gerçekleşmesi bekleniyor. Bu güncellemeye göre sesli mesajlar artık yazıya çevirilebilecek. Sisteme eklenen transkripsiyon özelliği sayesinde bilhassa mesajın içeriğini zaman, uygun ortam, hoparlör yetersizliği ya da işitme engeli gibi gerekçeler ile dinleme imkanı olmayan kullanıcının yaşadığı geçici erişim sorununun giderilmesi hedefleniyor. Henüz test aşamasında olan özelliğin kullanıma açılma tarihi belirsizliğini korurken yeni sürüme ekleneceği tahmin ediliyor. WhatsApp’teki güncellemeleri  piyasaya sürülmesinden önce ortaya çıkarması ile bilinen WABetaInfo tarafından farkedilen işlev,  yazılımını Apple'ın iOS ekosisteminde kullanıma sunduğu özel bir API'den yararlanarak devreye sokuyor. Sesleri metin haline dönüştürmeye yarayan bu API, kullanıcı deneyimini bir üst seviyeye taşıyor.

Devrim niteliğinde özellik

Mark Zuckerberg’in satın almsının ardından son dönemlerde birçok skandal ile gündeme gelen WhatsApp, bu kez kullanıcılarının hayatını kolaylaştıracak bir özellik geliştirmek için kolları sıvadı. WhatsApp geliştiricileri, bir süredir sesli mesajları metne dönüştürmeyi sağlamak üzerine bir süredir art arda çalışmalar yürütüyor. Üstelik alınan duyumlara göre yazılımcılar, bu testlerde son aşamaya yaklaşmış görünüyor. Eklenen seçenek sayesinde artık, kullanıcılar uzun sesli mesajları dinlemek yerine okuyabilecek. Ayrıca; uzun ses kaydının deşifresinde de kullanılacağı tahmin edilen işlevin başta medya olmak üzere birçok mesleki alanda kolaylık getireceği ön görülüyor.

Şimdilik sadece IOS’ta

Tüm bunlara ek olarak devrim niteliğindeki özelliğin aşamalı bir biçimde tüm sürümlerinde devreye sokulması için çalışmalar sürüyor. Güncellemenin rapouna göre bu işlev isteğe bağlı olarak sunulacak. Apple tarafından kullanıma sunulan bir API'den faydalandığı için, yalnızca iOS platformunda yer alabilecek. Ancak WhatsApp yazılımcılarının benzer bir denemeyi Android ekosistemi için de geliştirdikleri ve söz konusu özelliğin bir süre sonra Android sürümüne de uyarlanacağı iddia ediliyor. İlerleyen süreçlerde ise; web sürümüne dahi entegre edilmesi dahi mümkün olabilecek.

WhatsApp tarafı sessizliğini koruyor

WhatsApp cephesinden, WABetaInfo’nun keşfettiği iOS sürümü için özelliğe ilişkin henüz bir doğrulama ya da yalanlama gelmezken; seçeneğin  yakın bir zaman içerisinde önce beta sürüm bağlamında Test Flight kullanıcılarına ulaştırılacağı belirtiliyor. Söz konusu aşamanın ardından API tüm IOS kullanıcıları için geçerli olabilecek.

Editör: TE Bilişim