Milli Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada “Deniz Kuvvetlerimizin Mavi Vatanımızdaki etkinliğine önemli katkılar sağlayan P-72 deniz karakol uçaklarından üçüncüsünün kabul testleri, Meltem-3 Projesi kapsamında 06 Temmuz 2021’de başarıyla icra edildi” ifadelerine yer verildi..

Proje kapsamında Dz.K.K.lığı’na teslim edilecek 6 adet P-72 Deniz Karakol Uçağı’nın kabul faaliyetleri 2020 yılı içerisinde başlamıştı.

İtalyan Leonardo firmasının ana yükleniciliğinde yürütülen proje, Türk sanayinin de yoğun katılımı ile gerçekleştiriliyor. TUSAŞ tarafından detay parça üretimi, uçak modifikasyonu, malzeme tedariki, yer ve uçuş testleri desteği ve Entegre Lojistik Destek aktiviteleri gerçekleştiriliyor.

ASELSAN tarafından sistem/cihaz tedariki sağlanıyor. Uçaklarda Milsoft tarafından geliştirilen Link 11 ve Link 16 sistemleri bulunurken, Deniz Karakol Yer İstasyonumuz Havelsan tarafından P-72 uçaklarına destek verecek şekilde güncellendi. Uçaklardaki radar, EDT ve akustik gibi görev sistemleri Thales Firması tarafından sağlandı.

P-72 Deniz Karakol Uçağı
P-72 Deniz Karakol Uçağı

MELTEM Projesi kapsamında teslimatların tamamlanmasıyla Dz.K.K.lığının deniz karakol uçağı sayısı 12’ye çıkacak.

P-72 Deniz Karakol Uçağının Kabiliyetleri

P-72 Deniz Karakol Uçakları üzerine gelişmiş Radar Sistemi, Elektronik Destek Tedbirleri, Akustik İşleme Sistemleri, Taktik Veri Linki 11 ve 16, MK46 ve MK54 Torpido taşıma ve atma kabiliyeti gibi kritik sistemler entegre edildi.

Bu sistemler sayesinde uçaklar, Denizaltı Savunma Harbi, Su-üstü Savunma Harbi, İstihbarat, Gözetleme ve Keşif, Ufuk Üstü Hedefleme, Arama Kurtarma gibi önemli görevleri üstlenecek.

Deniz Kurdu – 2021 Tatbikatı esnasında MELTEM-III Projesi Türk Donanması envanterine kısa süre önce giren ‘TCB-751’ kuyruk numaralı P-72 Deniz Karakol Uçağı, Mk-54 Hafif Torpido atışı gerçekleştirmişti.

İlk Deniz Karakol Uçağının teslimatını takiben 2021 yılı içinde, ilave 2 adet Deniz Karakol Uçağı ile 1 adet Deniz Genel Maksat Uçağının daha Deniz Kuvvetleri Komutanlığına teslim edilmesi planlanıyordu.

Editör: TE Bilişim