Bilgisayar Mühendisleri Kurultayı, 15 Ocak 2022 Cumartesi günü saat 11:00’de BMK Düzenleme Kurulu Başkanı İlhami Türkdoğan, BMO Yönetim Kurulu Başkanı Ali Rıza Atasoy ve TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz’ın açış konuşmalarıyla başlayacak. Açış konuşmalarının ardından ODTÜ Bilgisayar Mühendisliği Bölümünden Prof. Dr. Fatoş Yarman Vural’ın çağrılı konuşmacı olarak katılacağı Ulusal Kalkınma ve Bilişim Teknolojileri başlıklı oturum saat 11:30’da başlayacak.

bmo-dan-15-16-ocak-ta-cevrimici-bilgisayar-muhendisleri-kurultayi-968002-1.

2020 yılında yaşamını yitiren ODTÜ Bilgisayar Mühendisliği Bölümü eski öğretim üyelerinden, ODTÜ Enformatik Enstitüsünün kurucusu ve ilk müdürü olan Prof. Dr. Neşe Yalabık’ın anısına Neşe Yalabık Oturumu olarak adlandırılan kurultayın ilk açıkoturumu; Bilgisayar, Yazılım, Bilişim Sistemleri Mühendisliği Eğitiminde Öngörüler başlığıyla düzenlenecek. Saat 12:30 – 15:00 arasında gerçekleşecek olan bu oturumu BMO Eğitim Komisyonu Başkanı İlker Tabak yönetirken BMO Eğitim Komisyonu Üyesi Dr. Gülin Onat Bayır, Yaşar Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ufuk Çağlayan, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Milli Teknoloji Genel Müdür Yardımcısı İlknur İnam, MÜDEK Danışma Kurulu Üyesi Doç. Dr. Erbil Payzın ve Atılım Üniversitesi Yazılım Mühendisliği Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ali Yazıcı konuşmacı olarak yer alacaklar.

Saat 15:00’te verilecek kısa bir aranın ardından 15:15’te başlayacak olan Kamu Bilişim Politikaları başlıklı açıkoturumu TMMOB Yönetim Kurulu Üyesi Cem Nuri Aldaş Yönetecek. TOBB Türkiye Yazılım Meclisi 2015-2021 Dönemi Başkanı Melek Bar Elmas, Ege Üniversitesi Bilgi İşlem Dairesi Başkanı Gönen Özşatır ve İZSU Bilgi İşlem Dairesi Başkanı Meltem Turgut’un konuşmacı olacakları oturum saat 17:00’de sona erecek.

Kurultayın birinci gününün son oturumu, 17:15 – 19:00 saatleri arasında Bilişimcilerin Mesleki ve Toplumsal Sorumlulukları başlığıyla gerçekleştirilecek. BMK Düzenleme Kurulu Başkanı İlhami Türkdoğan’ın yöneteceği açıkoturumun konuşmacıları Uluslararası Atom Ajansından bilgisayar mühendisi Remzi Kırkgöze, Türkiye’nin önde gelen bilişim haber sitelerinden turk-internet.com’un kurucusu Füsun Sarp Nebil, İstanbul Tabip Odasından Dr. Hasan Oğan ve İTÜ Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğretim Görevlisi Turgut Uyar olacak.

bmo-dan-15-16-ocak-ta-cevrimici-bilgisayar-muhendisleri-kurultayi-968003-1.

16 Ocak 2022 Pazar günü saat 12:30’da başlayacak olan Bilişim Meslek Tanımları ve Mesleki Denetim başlıklı açıkoturum ile BMK kaldığı yerden devam edecek. BMO Meslek Tanımları ve Mesleki Denetim Komisyonu Başkanı Alper Pahsa’nın yöneteceği oturumda üç konuşmacı bulunuyor. TOBB Türkiye Yazılım Meclisi Danışmanı ve BMO üyesi Ahmet Pekel’in Bilişim Alanında Belgelendirme Gereksinimleri konusuyla, BMO Meslek Tanımları ve Mesleki Denetim Komisyonu Üyesi Birkan Sarıfakıoğlu’nun Mesleki Denetim İçin Yasal Düzenleme Önerileri konusuyla, Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) Meslek Standartları Dairesi Başkanı Dr. Yaprak Akçay Zileli’nin MYK’nin İşlevleri ve Bilişim Alanındaki Meslek Tanımları konusuyla yapacakları sunumların yer alacağı oturum saat 14:00’e kadar sürecek.

Pazar gününün ikinci oturumunda, yeminli mali müşavir Nazmi Karyağdı tarafından Türkiye’den Yurtdışına Çalışanlarda Mali Haklar ve Yükümlülükler, Fırsatlar ve Riskler başlıklı bir sunuş yapılacak. Saat 14:15 – 15:00 arasında gerçekleşecek bu sunumda Türkiye’de yaşayıp yurtdışındaki firmalara yazılım hizmeti sunanların karşılaşacakları alternatifler, sahip oldukları mali haklar, yerine getirmek zorunda oldukları yükümlülükler ele alınacak.

“Dijitalleşme: Emekçiler İçin Ütopya mı Distopya mı?” başlığıyla saat 15:00’te başlayacak olan açıkoturumu bilgisayar mühendisi Eser İnan Arslan yönetecek. Bilgisayar mühendisi ve yazar Dr. Arif Koşar, akademisyen ve yazar Dr. Özgür Narin ile bilgisayar mühendisi ve yazar Dr. Tahir Emre Kalaycı’nın konuşmacı olacakları bu oturumda emekçilerin, özellikle de bilişim emekçilerinin insanlık, toplum ve doğa açısından kendi eylemlerinin ve konumlarının farkında olmalarının önemi ele alınacak.

16 Ocak 2022 Pazar gününün ve BMK’nin son oturumu, Mühendislik Dünyasında Kadın Olmak ve Yükselen Kadın Mücadelesi başlığıyla saat 17:15 – 19:00 arasında gerçekleştirilecek. BMO Kadın Mühendisler Komisyonu Başkanı Pınar Yahşi’nin yöneteceği açıkoturumda BMO Kurucu Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Funda Başaran, Kadın Yazılımcılar Topluluğu üyesi bilgisayar mühendisi Tuğba Cevizci, TMMOB Kimya Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi Başkanı Selin Top ve Kadın Yazılımcılar Topluluğu üyesi bilgisayar mühendisi Sevil Toprak konuşmacı olarak yer alacaklar.

Bilgisayar, yazılım, bilgisayar bilimleri, bilişim sistemleri ve bilişim mühendislerinin yanı sıra kamu kurum ve kuruluşları temsilcilerinin, bilim insanlarının, sektör temsilcilerinin bir araya geleceği etkinliğin düzenleme çalışmaları, BMO’nun genel merkez ve temsilciliklerinden üyelerin oluşturduğu BMK Düzenleme Kurulu’nca yürütüldü. Kurultayın yapısı, içeriği, tartışılacak konuların kapsamı, oturumların yönetici ve konuşmacıları ise öğretim üyelerinin ve bilişim kesiminde uzun yıllardır emek veren bilgisayar mühendislerinin yer aldığı BMK Danışma Kurulu’nun önerileri ve yönlendirmeleriyle belirlendi.

BMO’nun YouTube kanalı üzerinden iki gün boyunca canlı yayımlanacak olan Bilgisayar Mühendisi Kurultayı’na başta oda üyeleri, meslektaşlar ve öğrenciler olmak üzere ilgi duyan tüm yurttaşlar katılabiliyor. Kurultay programı, oturum içerikleri, konuşmacı özgeçmişleri ve etkinlikle ilgili diğer pek çok ayrıntılı bilgi için BMK web sitesi ziyaret edilebilir.

Editör: TE Bilişim