Android, her ne kadar güvenlik konusunda kusursuz olmasa da, bu eksiğini gidermek için var gücüyle çalışma devam ediyor. Google tarafından geliştirilen Android işletim sistemi, onlarca farklı akıllı telefon üreticisi tarafından kullanıldığı için, milyonlarca geliştirici tarafından sisteme sürekli yeni uygulamalar dahil ediliyor. Google ise zaman zaman açıkladığı yeni politikalar ile, bu uygulamalardan bazılarını işlevsiz kılabiliyor. Aynen bugünlerde yaptığı gibi.

Amerikalı teknoloji devi tarafından yapılan yeni bir açıklamaya göre şirket, 11 Mayıs tarihinden itibaren yeni bir kullanım politikasına geçecek. Bu yeni dönemde artık geliştiriciler Erişilebilirlik API’sini kullanarak artık aramadan gelen sesi kaydeden uygulamalar geliştiremeyecekler.

Google

Bu yeniliğin temel nedeni ise, Google’ın Erişilebilirlik API’sinin amacı dışında kullanıldığını tespit etmesi olarak gösteriliyor. Bilindiği üzere Google, ses kaydı yapan üçüncü parti uygulamalara savaş açalı zaten 10 yıldan fazla oluyor. Bununla birlikte işitme engellilerin hayatlarını kolaylaştırmak için geliştirilen Erişilebilirlik API’si sayesinde, halen üçüncü parti uygulamalar aramaları kaydedebiliyorlardı.

Bununla birlikte bu kayıtların asıl amacı, kullanıcıların verilerinin gizliliğini ihlal etmek ya da bu ses kayıtlarını farklı amaçlarla kullanmak değil, sadece işitme engellilerin hayatlarını kolaylaştırmak. Ancak tabi ki bu ayrıma itibar eden çok fazla geliştirici yok. Bu nedenle de Google olaya bizzat el koymayı ve sadece kendisi ile izin verdiği birkaç büyük şirketin bu API’yi kullanabilmesini düşünüyor.

Editör: TE Bilişim