Kulüpler Birliği Vakfı Başkanı Mehmet Sepil, yayıncı kuruluşla bu sene için anlaşmaya varamadıklarını belirterek, "Stadyumların daha fazla kapasiteyle seyirciye açılmasını umut ediyoruz" dedi
Toplantıda, daha çok ekonomik sorunlar üzerinde durduklarını söyleyen Sepil, şöyle konuştu:

Ligler başladı ve 4 maç oynandı. Dolayısıyla bugünkü yoğun gündemimizin en önemli bölümünde futbolun şu an içinde bulunduğu ekonomik koşulları tartıştık. Futbolda pandemi koşullarının yarattığı ekonomik olumsuzluklar çok büyük. Bundan nasıl etkilendiğimizi, alabileceğimiz tedbirleri ve yapacağımız çalışmaları paylaştık

"Stadyumların daha fazla kapasiteyle seyirciye açılmasını umut ediyoruz"

Salgın nedeniyle kulüplerin gelirlerinde ciddi azalmalar olduğunu vurgulayan Sepil, şu ifadeleri kullandı:

Bunun başını maç günü gelirleri oluşturuyor. Bu konuda iyi haber, Türkiye Futbol Federasyonu bir açıklama yaptı ve bu hafta oynanacak maçlarda locaların yüzde 50 kapasiteyle açılacağını bildirdi. Zaten UEFA da statlara yüzde 30 kadar seyirci alınabileceğini tavsiye ediyor. Türkiye'nin pandemi konusunda iyi bir noktaya geldiğini düşünüyoruz. Dolayısıyla futbol statlarının da daha fazla kapasitede açılmasını umut ediyoruz.

Bazı statlarda locaların olmadığını ve bu takımların loca gelirinden faydalanamayacağını hatırlatan Kulüpler Birliği Vakfı Başkanı, "Geçen sezon 8, bu sezon da 4 olmak üzere 12 maçtır seyirci yok. Seyircimize kavuşuyoruz ama umudumuz bunun kısa bir süre içerisinde stattaki tribünlerin tamamına yayılması" temennisinde bulundu.

"Kulüplerin dayanma gücü gün geçtikçe azalıyor"

Mehmet Sepil, kulüplerin en önemli gelirlerinden birinin de yayın gelirleri olduğunu, yayıncı kuruluşla yaptıkları 5 yıllık bir anlaşma olduğunu hatırlatan Sepil, şunları kaydetti:

Buradan gelecek ödemeler kulüpler için çok önemli. Yayıncı kuruluşla olan anlaşmanın uzun yıllar devam etmesini çok istiyoruz. Bu sene henüz bir anlaşmaya varılamadı. Bu anlaşmanın en kısa zamanda yapılmasının arzu ediyoruz. Artık kulüplerin bu konuda maddi olarak dayanma gücü gün geçtikçe azalıyor. Bu konuyu da federasyonumuzla paylaşacağız.

"Spor Yasası, Türk sporu için önemli bir adım"

Toplantıda Spor Yasası konusunu da görüştüklerini aktaran Sepil, sözlerini şöyle sürdürdü:

Spor Yasası yıllardır beklenilen bir çalışma. Bundan 1 ay kadar önce Sayın Gençlik ve Spor Bakanımız bu konuda yapılan çalışmayı, kulüpler ve federasyonla paylaştı. Bu konuda kulüpler ayrı ayrı çalışma yaptı. Bu yasanın çıkmasını tüm kulüpler destekliyor. Bu, Türk sporu için önemli bir adım olacak. Yasanın içeriğindeki birçok konunun biz kulüplerin görüşü alınarak yapılması çok önemli. Zaten Gençlik ve Spor Bakanlığı da bizden bunu bekliyor. Konuyla da ilgili komisyon oluşturulmasına karar verdik.

Harcama Limitleri ve yabancı oyuncu konusu

Toplantıda, futboldaki güncel konulara da değindiklerini anlatan Sepil, bazı konularda kararların alınmasını son dakikaya bırakıldığını aktararak, şu değerlendirmeyi yaptı:

Özellikle geçen sene kulüp lisans limitleri ve yabancı oyuncu sayısı konuları son dakikalarda tartışıldı. Bu konularda federasyon ile olan görüşmeleri şimdiden başlatıp, konuların aceleye getirilmemesini kendi aramızda tartıştık. Bütün bu konuları tartışabilmek için federasyondan toplantı talep edeceğiz. Ayrıca şu anki futbol ekonomisinin zorluğu konusunu izah edebilmek için ilgili mercilerin yanına gitme kararı aldık.

Mehmet Sepil, Kulüpler Birliği Vakfı'nın 2021 yılının ocak ayında yapılacak olağan genel kurulunda yeni başkanın seçileceğini de sözlerine ekledi.

Editör: TE Bilişim