Basketbolda Avrupa kupalarında yeni sezonda FIBA Şampiyonlar Ligi'nde mücadele edecek Pınar Karşıyaka'nın rakipleri belli oldu. İsviçre'de bugün yapılan kura çekimi sonucunda D Grubu'nda yer alan yeşil-kırmızılı takımın rakipleri AEK (Yunanistan), Brose Bamberg (Almanya), Hapoel Holon (İsrail), Retabet Bilbao (İspanya), Cholet Basket (Fransa), Fortitudo Bologna (İtalya) oldu. 

 

Grupta yer alacak son takım Balkan BC-Tsmoki Minsk ve London Lions-Neptuna Klaipeda arasında oynanacak eleme maçlarının ardından netlik kazanacak.

FIBA Şampiyonlar Ligi'nde normal sezon, 13 Ekim'de oynanacak karşılaşmalarla başlayacak.

İLGİNÇ RAKİP TÜRKLER'İN TAKIMI AEK

Gruptaki en ilginç rakip kuşkusuz AEK... İstanbul'da yaşayan Rumlar'ın Pera adıyla kurduğu kulübün mübadele yıllarında Yunanistan'a taşınmasıyla oluşan AEK... AEK Birinci Dünya Savaşı'nda Yunanistan'ın Osmanlı'dan bağımsızlığını almasıyla,  Yunanistan'a göç edenler 1924 yılında "Athlitiki Enosis Konstantinoupoleos yani "AEK" "İstanbul Spor Birliği"ni  Takımın rengi ise Pera Kulübü'nün rengi olan sarı siyah olur.

Kulübün İstanbul'daki kalanları ise 1923'te Beyoğluspor olarak yola eder ve Türk Futbolu'na Lefter başta olmak üzere bir çok yıldızı armağan eder. Ancak 60'lı yıllarda Kıbrıs olayları ile başlayan gerginlik kulübün faaliyetlerini ara verilmesine  sebep olur. 1964'ten itibaren düşüşe geçen Beyoğluspor, 1987 yılında küme düştükten sonra bir daha profesyonel liglerde yer alamadı. İstanbul'da futbol şubesini 2014-15 sezonunda yeniden faaliyete geçiren ekip İstanbul 2.Amatör Küme'de yer alıyor. 

LAKABI TÜRKOSPORO...

AEK Yunanistan'da ezeli rakipleri Olimpiyakos ve Panathinaikos tarafından "Türkosporo" (Türk Tohumu) olarak anılıyor.  Tarihinde hiç bir zaman gerçek bir Yunan takımı olarak kabul görmeyen AEK, Yunanistan'da iki kıyı arasındaki tüm kırgınlıklara karşın özgürlüğün demokrasinin ve dostluğun simgesi oldu. Rakipleriyle tribüne Türk Bayrakları asarak alay etti. 

Hala Peraspor'un amblemini ve sarı siyah renklerini kullanan ekibin Basketbol Takımı ise bir çok başarılara imza atmış bir ekip.  1966 sezonunda AEK EuroLeague Final Four'una yükselen ilk Yunan takımı olmuştur. Ayrıca 1968 yılında Saporta Kupası'nı kazanarak Avrupa'da final oynayıp bir Avrupa kupası kazanan ilk Yunan takımı olma başarısı göstermiştir.
Yunan Ligi ertelenmeden önce Panathinaikos'un ardından 2.sırada bulunan ekip, bu yıl Yunan Kupası'nı da kazandı. AEK Charis Giannopoulos ile yolları ayırırken, Angolalı center Yanick Moreira'yı da renklerine dahil etti. 2006-2007 sezonunda Karşıyaka forması giyen Marcus Slaughter da AEK kadrosunda yer alıyor

 

Editör: TE Bilişim