SON MÜHÜR-KAZİM BOZKURT/Türkiye’de, tüm devlet kurumlarının “Türkiye Cumhuriyeti” ibaresinin isimlerinde var olduğunu vurgulayarak, bağımsız olan iki adt kurum olduğunu belirtti. Birinin “Cumhuriyet Başsavcılığı” diğerinininse “Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası” olduğunu söyleyen Dr. Okan, “Gece yarısı iki adam bir araya gelir, Merkez Bankası Başkanı, Cumhurbaşkanı bağımsız olması gereken yere, Para Politikaları Kurulu’ndan teknotratlarını görevden alıp, atarsanız döviz yükselir. Gezi’de dolar iki kuruş yükseldi. 15 Temmuz’da dolar 2,90’dan 3 liraya çıktı. TCMB’ye atama yaptığınız için 30 kuruş yükseldi. Türkiye’deki ekonomi sıkıntısının sebebi, dünyadaki para politikalarından, Mortgage’tan değil, şu anki para politikalarının bağımsız bir şekilde yönetilememesidir. Sayın Cumhurbaşkanı, kendisi ekonomist. Ekonomik teori geliştirdi. Bu gece 9,17 ile açtık, hükümetin güdümlü Merkez Bankası haline geldi. Afgan Merkez Bankası ne yaptı? Masanın üzerine kalaşnikof koydu dünyaya böyle güven verdi. Diyanet Başkanı kılıçla gelsin, hem İslam alemine,hem de piyasalara mesaj vermiş oluruz. Dolar da beş liraya düşer” ifadelerini kullandı.

“Binali Yıldırım’ın oğlunu ekonomi bakanı yapın, Türkiye şaha kalksın”

Bankalarda maliyetin enflasyonun üzerinde olmazsa, kimsenin parasını emanet etmeyeceğini vurgulayan Dr. Okan, “Mahalle bakkalı Arif Amca, 1 liraya aldığı sakızı, 95 kuruşa satamaz. İflas eder. Bankalar da aynı şey. Maliyet, enflasyonun üzerinde olmazsa kimse parayı size etmez. Ülkede enflasyon yüzde 20’yken, yüzde 17 ile para toplamayı, hayalde görürsünüz. Bugün 100 lira olarak verdiğiniz para, 97 lira olacak. Alternatif yatırımlara yol açar, kimse Türk Lirası’na yatırım yapmaz, döviz alır. Ülkede de dolar yükselir gider. Doları tutmak için yurt dışından dolar getirirsiniz. Dünyada yüzde 2 ile verilirken, Londra’dan, Amerika’dan yüzde 6 ile faiz alırsınız. Binali Yıldırım’ın oğlunu ekonomi bakanı yapın. Bir gemiyle başladı, şimdi filosu var. Türkiye şaha kalksın” diye konuştu.

“Ülkenin en büyük partisi boş tenceredir”

Süleyman Demirel’in “Boş tencerenin deviremeyeceği hiçbir hükümet yoktur” sözüne değinen Dr. Okan, şunları söyledi:

“Bu laf Süleyman Demirel’indir. Boş tencerenin deviremeyeceği hiçbir hükümet yoktur. 15 Temmuz 2016’dan bu yana 1 milyon 500 kişi terörden soruşturma geçirmiş. Biz hepimiz aynı gemideyiz. Bu gemide olmayan, refah içinde yaşayan, adaları gemileri olan, 20 yaşına gelmemiş pudra şekeri partileri veren kitleler var. AK Parti’ye oy veren insanlan o kesimden değil. Ben gidip 9 lira 30 kuruş öderken, o 8 liraya dolar almıyor. Ben pazar alışverişi yaparken zorlanırken o da zorlanıyor. O tencereler kaynamaz aç kalırsak, AK Partili mağdur olur, Sünni de, Alevi de Türk de Kürt de. Her evdeki en büyük parti logosu tenceredir. İnsanlar ne oluyoruz diye sormaya başlarlar. Zor kış hepimizi bekliyor. CHP ve İYİ Parti önderliğinde yürüyen çözüm ortağı boş tencere partisidir. AK Partililer MHP’liler de var. CHP ve İYİ Parti’nin sokağa kulak vermesi lazım. Tenceresi kaynamayan insanların ne beklediğini bilmeleri lazım. 18 yıldır muhalefetin beceremediğini Cumhurbaşkanı Erdoğan iktidarında kaynamayan tencereler beceriyor”

“Hemen parlamenter sisteme geçelim demek romantizmdir”

Türkiye’de var olan sistemin, ne Amerika’daki ne de Güney Amerika’daki başkanlık sistemlerine benzediğini dile getiren Dr. Okan, “Seçilmiş padişah” olarak değerlendirirken, “Meclis dekoratif, kabiliyeti yok, yasa yapamıyor. Hükümet tamamen cumhurbaşkanı. Bir kararname ile sağlık bakanı görevden alınabiliyor. Biz başkan seçiyoruz. Seçeceğimiz kişi, Türkiye’nin başkanı olacak. Ahmet Necdet Sezer, iyi bir cumhurbaşkanıydı. Biz Ahmet Necdet Sezer aramıyoruz. CHP, İYİ Parti, iyi dinleyin. Şu anki sistem hemen değiştirilmemeli. Türkiye’de çözümsüzlüğü büyütür, kaosu artırır. Güçlendirilmiş parlamenter sisteme geçilmeli, ama iki üç yıl lazım. Devlet kurumlarının başına gelen tahribatı düzenlemek içini çok hızlı karar alabilmek lazım. Şu anki sistem buna imkan veriyor KHK’larla. Düşünün, bütün işler çıkmaza girmiş. Dört partili koalisyonla çözüm arıyorsunuz. Biz, sağlam protokolle başkanımızı seçeceğiz. O başkan iki yılda Türkiye’yi fabrika ayarlarına döndürecek. Ondan sonra Türkiye, iyi bir demokrasi ve dengeyle yönetilecek. Siz, devleti yeniden kuracaksınız. Romantik olmaya gerek yok. Hemen parlamenter sisteme geçelim demek romantizm. Bunu en çok AKP ister” diye konuştu.

Editör: TE Bilişim