AK Parti İzmir Milletvekili ve Sosyal Politikalar Başkan Yardımcısı Cemal Bekle; meclisteki bütçe görüşmeleri sırasında yaptığı konuşmada; İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Ege Mahallesi’nde başlattığı kentsel dönüşüm projesine gönderme yaparak çağrıda bulundu. Bekle, yaptığı konuşmada; “ Romanlar olarak bizler bu milletin asli unsurlarıyız. Her türlü ayrımcılığı ve bölücülüğü lanetliyoruz. CHP’li İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kentsel dönüşüm adı altında Romanlara karşı uyguladığı ayrımcılığında farkındayız ve takipçisiyiz. Ege Mahallesi, Kuruçay, Tepecik, İkiçeşmelik; kısaca İzmir’de ve Türkiye’de hiçbir Roman Mahallesi sahipsiz değildir. Roman hemşerilerimizin çadırlarını mühürleyen bu anlayış, şimdi de Roman Mahallerimizi rant kapısına çevirmeye yelteniyor. Buna müsaade etmeyiz.” ifadelerini kullandı.

AK Parti İzmir Milletvekili Cemal Bekle, daha sonra bu konuya ilişkin olarak yaptığı açıklamada; İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Romanların yaşam alanı olan Ege Mahellesi’nde başlattığı dönüşüm projesinin “Bir ötekileştirme, hak yeme ve rant projesi” olduğuna ve samimi olmadıklarına dikkat çekerek;  “CHP’li Büyükşehir Belediyesi’nin dönüşüm şovuna, rant hesaplarına ve ayrımcı bakış açısına Roman vatandaşlarımızın haklarını kurban etmeyeceğiz.” dedi.

Bir ötekileştirme; hak yeme ve rant projesi…

Bekle, açıklamasını şu sözlerle sürdürdü; “Yıllardır, CHP’li yerel idareye sesleniyoruz; bu mahallelerin kentsel dönüşüme ihtiyacı olduğunu söylüyoruz. Oy istemeye geldi mi, kapılarını çaldıkları, en renkli fotoğraflarını çektirdikleri Roman vatandaşlarımıza çağın gerektirdiği kentsel koşulları sağlasınlar, onları hor görmeden sorunlarını çözsünler dedik. Ama olmadı! Ege Mahallesi’nde başlattıkları kentsel dönüşümün, Roman hemşerilerimizi kucaklamayan, hatta onları bu işten çırak çıkarmaya yönelik bir dönüşüm olduğunu gördük. Bunu ne Mahalle yaşayanları ne de biz kabul edebiliriz. Bölgenin yeni kentleşme planlarında, Roman vatandaşlarımızın asla mevcut mülkiyetlerinin, haklarının karşılığını alamayacakları şartlar söz konusu. Herkes endişe ve gelecek kaygısı içinde. Kapıcı parasını dahi ödeyemeyecekleri binaları oraya dikerek, ömrünü orada geçiren Roman kardeşlerimizi saf dışı bırakmak gibi bir planları olduğu ortada!”

Çadır mühürleyenler, kapıya da koyarlar!

Romanların farklı kültürleri ve yarattığı katma değerle bu milletin yok sayılamayacak bir parçası olduğunu belirten AK Parti İzmir Milletvekili Cemal Bekle; İzmir’de ayrımcı ve ötekileştiren bir yerel idare ile karşı karşıya olduklarını söyledi. Bekle; “ Selçuk’ta sepetçilik yapan Ramanların çadırlarını mühürleyerek binlerce liralık cezalar kesen; Çeşme’de ‘villalara yakışmadı’ diyerek çözüm üretmek yerine evlerini başına yıkan CHP zihniyetinin Ege Mahellesi’nde ne planladığını çok düşünmeye gerek yok. Çadır mühürleyenler, Roman vatandaşlarımızı kapıya da koyar! İkazımızı tekrar etmek istiyorum. Bu kentsel dönüşüm projesi, Roman hemşerilerimiz için bir mutsuzluk projesidir. Yönettiği bir şehrin yaşayanlarını birbirinden ayıran anlayışta demokrasi ve eşitlik aranamaz! İzmir Büyükşehir Belediyesi derhal, Roman vatandaşlarımızın buradaki haklarına yönelik planını açıklamasını bekliyoruz. Buradaki dönüşümün kime, nasıl ve hangi şartlarda hizmet edeceğini kamuoyuyla paylaşmalılar. En önemlisi de; apaçık ortada olan hatalarından dönmeli; Romanlara karşı çarpık, küçük gören, ayrımcı bakış açılarından her alanda vazgeçmeliler!” diye konuştu.

PURÇU'DAN YANIT!

CHP İzmir Milletvekili ve Dilekçe Komisyonu Üyesi Özcan Purçu, TBMM Genel Kurulu’nda kürsüye çıkarak, AK Parti İzmir Milletvekili Cemal Bekle’ye yanıt verdi.

“Cemal Bey, geçmişte İstanbul'da özellikle Roman mahallerinde yapılan kentsel dönüşümleri bir bilseydi böyle konuşmazdı.” diyen CHP Milletvekili Özcan Purçu, o dönemlerde bakanlığın Roman mahallelerinde kentsel dönüşüm bölgesine önce “çöküntü bölgesi” dediğini, sonra acele kamulaştırma yaptığını, ondan sonra da Romanları yerinden edip Taşoluk gibi 50 kilometre şehrin dışına itip evsiz bırakarak ,çadıra mahkum ederek kentsel dönüşüm yaptığını belirtti.

CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu, İzmir’deki kentsel dönüşümün ise böyle olmadığını vurgulayarak, şunları kaydetti:

“İzmir'deki kentsel dönüşümü anlatayım. İzmir'de hakka, hukuka, adalete dayalı, kanunlara ve nizamlara dayalı herkesi, kiracıları dahi hak sahibi yaparak bir kentsel dönüşüm yapılıyor.”

CHP Milletvekili Özcan Purçu, AKP sıralarından laf atılması üzerine, şu yanıtı verdi: “Belgelerini verebiliriz size. Roman mahallesinde kiracı olanlara dahi ev veriliyor şu an. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız Tunç Soyer, karşılıklı anlaşarak, bütün hak sahipleriyle oturarak, iş birliği yaparak, bu şekilde bir anlaşmayla kentsel dönüşümü yapıyor. Kimse ağlamadan, kimse sızlamadan, kimse yerinden edilmeden kentsel dönüşüm yapıyor. Türkiye'ye duyuruyoruz.”

Editör: TE Bilişim