CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu, başta Erman Toroğlu gibi kişilerin kullandığı sözcükler olmak üzere, romanların pek çok konuda ırkçılık yaşadığını dile getirdi. Purçu, kentsel dönüşüm çerçevesinde evlerinden çıkan roman vatandaşlara kimsenin evini kiraya vermediğini belirterek, “Kimse romanlara ev vermiyor. Bir de ırkçılıkla karşı karşıya kalıyoruz. Ezilenlerin, yok sayılanların yanındayız. Söylüyorum, ya 100 bin konutluk alternatif bir alan yaratılır ya da çadıra çıkacağız” dedi. 

CHP İzmir Milletvekili Özven Purçu, Son Mühür TV’de Ayşegül Koç’un hazırlayıp, sunduğu ‘Gün Başlıyor’ programına konuk oldu. Purçu,  konuşmasında Menemen seçimleri ve kentsel dönüşüm ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Purçu ana başlıklarıyla şunları söyledi: 

"IRKÇILIKLA KARŞI KARŞIYA KALIYORUZ"

- "Aslında İzmir’in en önemli gündemi kentsel dönüşüm. İzmir aslında kendisi ile yüzleşti. 102 mahallede dönüşüm planlaması yapıldı. Dönüşüm 900 bin kişiyi etkileyecek. Roman mahallelerinde de kentsel dönüşüm var. Dezavantajlı ve yoksul kesimlerin olduğu bölgeler buralar. İstanbul’da edindiğimiz yerlerden tecrübeler var. Oradaki tecrübe ile bunları söylüyoruz. 100 metrekarelik evde 5 aile oturuyor. Bazılarının 2'şer atı var. Ne yapacak bu aileler, nerede oturaca? Parasını alıp 5 aile bölüşüyorlar. 30 bin lira alıp dağılıyorlar. Bu paralara ev alamazlar. Bu iş bitti. Çadırdan evlere geçmişlerdi şimdi tekrar çadıra dönüyorlar. Şu anda Çeşme’de çadır sorunumuz var. Urla’da çadır sorunumuz var. Seferihisar da aynı şekilde. Yakın bir süreçte Karşıyaka’da da görülecek. Kimse romanlara ev vermiyor. Onlar da çadıra çıkmaya başladılar. Çiğli’de de bu sorun var. Bizim 100 bin çadıra çıkma ihtimali olan arkadaşlarımız var. İzmir’de böyle bir alana ihtiyaç olacak. Ben şimdiden sizin aracılığınızla bunu söyleyeyim. Kentsel dönüşüm sadece inşaat değil. Sosyal ve kültürel dönüşümü de hesaba katacaksınız. İlçe yetkilileri, büyükşehir bunlara dikkat etmeli. Bir de ırkçılıkla karşı karşıya kalıyoruz. Biz ezilenlerin, yok sayılanların yanındayız. Ya 100 bin konutluk alternatif bir alan yaratılır ya da çadıra çıkacağız. Bunu söylüyorum." 

'ABDÜL BEY'İN, TUNÇ BEY'İN SUÇU YOK"

- "Hadi bakalım Tepecik’te yıkım yapın kaç bin kişi mağdur olacak. Konak sınırları içinde 120 bin roman yaşıyor. Dünyanın en kalabalık ilçesi roman vatandaşlar açısından. Bu dönüşümü yasal olarak yapınca yüzde 90’nı mağdur olacak. Abdül Beyin, Tunç Beyin bunda suçu yok. Yasalarımız böyle. Bir aileye veririm 4 aileye veremem denirse sorun çıkar. Her aileye konut verilmiyor. Devletin meselesi bu. Devlet mağdurların istatistikini çıkarıp belediyelerle ortak bir çalışma başlatacak." 

'BU İŞ DENİZ HANIM ÇIKSA DA BİTMEYECEK'

- "Menemen’de biz büyük farkla aldık seçimi, siyasi etik göz önünde bulundurulmuyor. Kurada bizim adayımız çıktı. Yok fanustur, yok topudur bahanesiyle mahkemeye kadar taşıdılar. Süreç ikinci kuraya kadar geldi. İşin burada başka bir oyunu var zaten. Bu konuda AK Partili arkadaşları eleştiriyorum. Siyasi etiği göz önüne almadılar. Eğer bugün kuradan Deniz Hanım çıkarsa, bu yine bitmeyecek. Neden bitmeyecek. Mahkemeyi bekletiyorlar.  Mahkeme kararı şunu deseydi biterdi bu iş, bu oylama yapılsın bitsin. Kurada bizim adayımız çıkarsa bir hafta 10 içinde mahkeme karar verecek. Yürütmeyi durdurarak tekrar kura çekimi isteyecek. Fakat bugün onların adayı çıkarsa mahkeme kurayı kabul edecek. Biz bunu İzmir Valisi’ne sorduk. ‘Ben bu sorunun cevabını bilmiyorum’ dedi sayın valimiz. Olay baştan beri yanlış. O kurayı da isteyenler onlardır. Hiç kimse itiraz etmedi o olaydan sonra. Sonradan niye itiraz ediyorsunuz." 

Editör: TE Bilişim