Aksoy Araştırma tarafından haftalık olarak yapılan ‘Türkiye Monitörü’ araştırmasının sonuçları açıklandı. Yapılan araştırma sonucunda, iktidara karşı olan memnuniyetsizliği bir kez daha gözler önüne serdi.

Türkiye Monitörü Mayıs 2021 araştırmasında, katılımcılara Genel olarak düşündüğünüzde, Recep Tayyip Erdoğan’ın Cumhurbaşkanlığı görevini yapış tarzını onaylıyor musunuz? sorusuna yanıtlar alındı. Araştırmaya katılanların yüzde 48,4’ü Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın görev yapış tarzını onaylamadığını belirtirken, yüzde 32’si onayladığı yanıtını verdi. Katılımcıların yüzde 19,7’si ise kararsızım cevabını verdi.

AK Parti seçmeninin %67,8’i Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın görev yapış tarzını onayladığını ifade ederken, Cumhur İttifakı’nın diğer bileşeni olan MHP seçmeninin sadece yüzde 35,3’ü Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın tarzını onayladığını dile getirdi.

<p>Araştırmaya katılanlara <strong>Türkiye iyiye doğru mu gidiyor yoksa kötüye doğru mu gidiyor?</strong> sorusu yöneltildi.</p><p>Türkiye kötüye gidiyor cevabını verenlerin oranı yüzde 62,7 iken iyiye gittiğini düşünenlerin oranı yüzde 18,7 oldu. Türkiye’nin aynı olduğu cevabını verenlerin oranı ise yüzde 12,7 oldu.<br></p>

Araştırmaya katılanlara Türkiye iyiye doğru mu gidiyor yoksa kötüye doğru mu gidiyor? sorusu yöneltildi.

Türkiye kötüye gidiyor cevabını verenlerin oranı yüzde 62,7 iken iyiye gittiğini düşünenlerin oranı yüzde 18,7 oldu. Türkiye’nin aynı olduğu cevabını verenlerin oranı ise yüzde 12,7 oldu.

<p>Araştırmada, <strong>Türkiye'nin mevcut koşullarını düşündüğünüzde sizce erken seçime ihtiyaç var mıdır?</strong> sorusu soruldu.</p><p>Katılımcıların yüzde 51,8’i ihtiyaç var derken, yüzde 33,6’ı ihtiyaç olmadığını belirtti. Katılımcıların yüzde 14,6’sı ise kararsız olduğu yanıtını verdi.<br></p>

Araştırmada, Türkiye'nin mevcut koşullarını düşündüğünüzde sizce erken seçime ihtiyaç var mıdır? sorusu soruldu.

Katılımcıların yüzde 51,8’i ihtiyaç var derken, yüzde 33,6’ı ihtiyaç olmadığını belirtti. Katılımcıların yüzde 14,6’sı ise kararsız olduğu yanıtını verdi.​​​​​​​

<p>Araştırmada, <strong>‘AKP Türkiye’yi nasıl yönetiyor?’</strong> sorusuna katılımcıların yüzde 52’si kötü yönetiyor yanıtını verirken, AKP'nin Türkiye’yi iyi yönettiği görüşüne sahip olanların oranı ise yüzde 25,3 seviyesinde kaldı.</p><p>Aynı soruya yanıt veren MHP seçmeninin yüzde 39,2’si AKP'nin Türkiye’yi kötü yönettiğini düşünüyor.</p><p>MHP seçmeninin sadece yüzde 26,4’ü AKP'nin iyi yönettiği görüşünü savunuyor.<br></p><p>Araştırmanın sonuçlarına göre; <strong>“Bu pazar bir milletvekili seçimi olsa hangi partiye oy verirsiniz?”</strong> sorusuna katılımcıların yüzde 15,5’i ‘kararsız olduğunu’, ‘belirtmek istemediğini’ ve ‘oy kullanmayı düşünmediğini’ ifade etti.</p><p>Araştırma sonuçlarında kararsızlar dağıtıldıktan sonra Cumhur İttifakı’nın oy oranı yüzde 41,4 olarak gerçekleşti. Millet İttifakı’nın oy oranı ise yüzde 41 seviyesinde görüldü. Her iki ittifakın dışında olan HDP’nin oy oranı ise yüzde 9,9 oldu. Parti bazında en yüksek oy oranına yüzde 32,3 ile AKP ulaştı.</p><p>Cumhur İttifakının diğer ortağı olan MHP’nin oy oranı ise yüzde 9,1 oldu.</p><p>Mayıs ayının son haftasında en yüksek oy oranına ulaşan ikinci parti yüzde 26,3 ile CHP oldu. Millet ittifakının diğer üyesi İYİ Parti ise yüzde 13 oy oranı ile en yüksek oy alan üçüncü parti oldu.</p><p>Araştırmada, DEVA Partisi’nin oy oranı yüzde 2,5, Saadet Partisi’nin oy oranı yüzde 1,7 ve Davutoğlu’nun liderliğini yaptığı Gelecek Partisi’nin oy oranı ise yüzde 1,3 oldu.</p>

Araştırmada, ‘AK Parti Türkiye’yi nasıl yönetiyor?’ sorusuna katılımcıların yüzde 52’si kötü yönetiyor yanıtını verirken, AK Parti'nin Türkiye’yi iyi yönettiği görüşüne sahip olanların oranı ise yüzde 25,3 seviyesinde kaldı.

Aynı soruya yanıt veren MHP seçmeninin yüzde 39,2’si AK Parti'nin Türkiye’yi kötü yönettiğini düşünüyor.

MHP seçmeninin sadece yüzde 26,4’ü AK Parti'nin iyi yönettiği görüşünü savunuyor.

Araştırmanın sonuçlarına göre; “Bu pazar bir milletvekili seçimi olsa hangi partiye oy verirsiniz?” sorusuna katılımcıların yüzde 15,5’i ‘kararsız olduğunu’, ‘belirtmek istemediğini’ ve ‘oy kullanmayı düşünmediğini’ ifade etti.

Araştırma sonuçlarında kararsızlar dağıtıldıktan sonra Cumhur İttifakı’nın oy oranı yüzde 41,4 olarak gerçekleşti. Millet İttifakı’nın oy oranı ise yüzde 41 seviyesinde görüldü. Her iki ittifakın dışında olan HDP’nin oy oranı ise yüzde 9,9 oldu. Parti bazında en yüksek oy oranına yüzde 32,3 ile AK Parti ulaştı.

Cumhur İttifakının diğer ortağı olan MHP’nin oy oranı ise yüzde 9,1 oldu.

Mayıs ayının son haftasında en yüksek oy oranına ulaşan ikinci parti yüzde 26,3 ile CHP oldu. Millet ittifakının diğer üyesi İYİ Parti ise yüzde 13 oy oranı ile en yüksek oy alan üçüncü parti oldu.

Araştırmada, DEVA Partisi’nin oy oranı yüzde 2,5, Saadet Partisi’nin oy oranı yüzde 1,7 ve Davutoğlu’nun liderliğini yaptığı Gelecek Partisi’nin oy oranı ise yüzde 1,3 oldu.

Editör: TE Bilişim