Ekonomideki kötü gidişat nedeniyle kamuoyunda erken seçim beklentisi oluştu. Muhalefet partileri, 2022 yılında erken seçim yapılması için peş peşe açıklamalarda bulunurken, AK Parti temsilcileri seçimin planlandığı gibi 2023 yılında yapılacağını dile getiriyor.

ERKEN SEÇİM OLACAK MI?

Erken seçim tartışmaları gündemdeki yerini korurken Flash TV ana haber sunucusu olan gazeteci Can Ataklı yeni bir iddiada bulundu.

Ataklı, "Aldığım en önemli bilgiyi aktarıyorum. 15 Ocak ile 20 Ocak arasında Cumhurbaşkanı Erdoğan seçim tarihini açıklayacak" dedi.

Ataklı'ya seçimlerin mayıs ya da haziran aylarında olacağını iddia etti, "Eğer çok hızlı yapmak isterlerse mart ayında bile olabilir erken seçim" diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise 23 Kasım 2021 günü AK Parti Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı'nda yatığı açıklamada, erken seçim olmayacağını belirterek, "Bunlar ne dediğinin farkında değiller. Kiminle yürüdüklerinin farkında değiller. Erken seçim yok. Seçim olmayacak. 15-20 ayda seçim yapmak ilkel kabilelerin işidir. Biz, çağın gerekliliğini ortaya koyan bir partiyiz" dedi.

GENEL SEÇİM NE ZAMAN?

Bir sonraki genel seçimler normal şartlarda 18 Haziran 2023 Pazar günü yapılacak. Bu tarihte, 4 yıl süreyle görev yapacak Cumhurbaşkanı ve TBMM'ye girecek milletvekilleri seçilecek. Türkiye'de seçim barajı şu an yüzde 10 olarak uygulanıyor. Seçimlerde yüzde 10 barajını geçen partiler ve o partilerin ittifak yaptığı diğer partiler, Meclis'e oy oranına göre milletvekili gönderecek.

YEREL SEÇİM NE ZAMAN?

Türkiye genelinde yerel seçimler normal şartlarda 31 Mart 2024 Pazar günü düzenlenecek. Seçim sonucunda belediye başkanları, belediye meclisi üyeleri, il genel meclisi üyeleri, muhtarlar ve ihtiyar heyetleri belirlenecek.

Editör: TE Bilişim