Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnanelerde Değişiklik Yapılmasına Dair kanun teklifi veren İYİ Parti Grup Başkanvekili ve İzmir Milletvekili Müsavat Dervişoğlu, çiftçilerin Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerine olan borçlarının yapılandırılması için kanun teklifi verdi.

ÇİFTÇİ DEVLETTEN DESTEK ALAMIYOR

Son yıllarda ekonominin kötü yönetimi ve pandeminin ağır yüküyle karşı karşıya kalan en büyük kesimlerin başında çiftçilerin geldiğini belirten Dervişoğlu, "Çiftçimiz iktidarın uyguladığı yanlış politikalar sonucunda tarım alanlarının, tarım istihdamının azaldığı, tarımsal üretimin düştüğü, borcunun katlandığı koşullarla karşı karşıya bırakılmıştır. Tarımsal üretimde artık kendi kendine yetemeyen ve ithalata muhtaç, yüksek ithalatçı bir pozisyona getirilen ülkemiz kendi üreticisini de hayat pahalılığı ve borç yükü sebebiyle kaybediyor. Tarımsal üretimde girdi maliyetlerinin artışı, alım gücünün düşmesi ve enflasyonun yüksek oranda seyretmesinin yanına, çiftçimizin borçlarının da eklenmesiyle birlikte üretime tutunmakta güçlük çeken çiftçimizin artık traktörüne, tarlasına bile haciz geliyor. Çiftçimiz devletten beklediği desteği bir türlü alamıyor ve toprağını terk ederek üretimden çekiliyor" dedi.

ÇİFTÇİ BORÇLARI 150 MİLYAR TL'YE ULAŞTI

Uygulanan yanlış tarım politikaları sonucu çiftçi borçlarının katlanarak arttığını, çiftçinin kamu bankalarına olan borçlarının 100 milyar TL olduğunu ve toplam borç tutarının150 milyar TL seviyesine ulaştığı bilgisini paylaşan Dervişoğlu, teklif gerekçesinde, "Ziraat Bankası'na, Tarım Kredi Kooperatifleri ile özel bankalara borçları dışında kayıt dışı borç yükü de gittikçe artan çiftçimizin borç yüküne karşı mücadelesinde devlet olarak yanlarında yer aldığımızı gösterecek düzenlemeleri hayata geçirmemiz gerekmektedir" ifadelerine yer verdi.

BORÇLAR FAİZSİZ YAPILANDIRILSIN

Kanun teklifi ile çiftçinin Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerine olan borçlarının yapılandırılması, yapılandırılan borçlara faiz uygulanmaması ve yapılandırma sonrası tutarın 2022 yılı Ekim ayından itibaren başlamak üzere her yıl tekabül ettiği ayda beş eşit taksitte ödenmesinin sağlanacağını belirten Dervişoğlu, yapılandırılan ve ödemeleri hâlihazırda devam eden krediler için de bu madde hükümlerinin uygulanmasını istedi.

Editör: TE Bilişim