CHP İzmir Milletvekili Tacettin Bayır, ekonomik gelişmelerin dar gelirli yurttaşların üzerinde kara basan gibi çöktüğünü belirtti. Bayır, İktidarın seçmeni aldatma yönteminden vazgeçmediğini de vurguladı, “6 yıldır parlamentodayım ve her sene önümüze bir araba projesi gelir. Bir yapamadık gitti ve hala da yapamayız. Adam aya çıkacağız diyor biz daha araba üretemiyoruz ne aya gitmesi” dedi.

Bayır, uzun süre gündem belirleyen iktidar partisinin artık inandırıcılığını yitirdiğine de işaret etti, “Durumlar günümüzde değişti. Eskiden gündemi iktidar belirlerdi fakat artık bu durum muhalefetin elinde. Çünkü seçmen bakıyor diğer tarafta sürekli aynı şeyler söyleniyor. İnsanların hafızasıyla da dalga geçilmeye başlandı” diye konuştu. Bayır şöyle devam etti:

“Ülkede hiçbir şey İyi gitmiyor bunu herkes biliyor. Bizi yönetenler bunu fark etmiyor mu? Fark etmiyorlar çünkü halk gibi yaşamıyor. Cumhurbaşkanı hiç bir şeyi ödemiyor, hiç bir şeye para vermiyor ve üstüne aylık 100 bin lira maaş alıyor. Şimdi böyle bir insandan ülke ekonomisini anlamasını beklemek garip olur. 2018 yılında asgari ücret 1603 liraydı, Sayın Cumhurbaşkanı’nın maaşı 59 bin liraydı. 2022 yılında 100 bin lira oldu, asgari ücret ise 2 bin 800 lira. Cumhurbaşkanı’nın hiçbir derdi yok ne kira ne fatura ödüyor yani cebinden hiçbir şey çıkmıyor ve üstüne cebine asgari ücretinin 40 katını alıyor. Bu kadar makam aracının ve uçağın kullanıldığı yerde ekonomi düzelmez çünkü siyasetçiler örnek olması gereken kişilerdir. Bir tarafta toz pembe bir hayat, bir tarafta Pazar bitince yerden ürün toplayan kişiler.”

CHP bu ülkeyi var etti

Mustafa Kemal Atatürk’ün kurduğu CHP’nin ülkenin var oluşundaki önemini ve yaptıklarını anlatmaya günlerin yetmeyeceğini de belirten Tacettin Bayır şöyle devam etti:

Yol gösterici olmak

”Bu kişiler; Mustafa Kemal ve silah arkadaşlarının bu ülkede kurduğu kurumları günümüzde yandaşlarına peşkeş çekerek 40 milyar dolar gelir elde ettiler. Ülkenin şu an daha iyi durumda olması gerekirken daha kötü durumda. Yokluktan gelen insanlar bu ülkeye akıl almayacak yatırımlar yapıyor fakat bunlar satıyor. Biz elbet başa geleceğiz ve gelince bunları ya yeniden alacağız ya da yeniden kuracağız. Türkiye’de çiftçiden nohutu 8 liraya alıyoruz. Yetmeyince İspanya’dan ithal ediyoruz ve kilosuna 14 lira veriyoruz. Ya bizim çiftçimiz kan ağlıyor tohumun getirisi yetmiyor diye. En iyi tarım örnekleri Hollanda’da var. Adamlar gidiyor toprağın analizini yapıyor ve ona göre çiftçisine seçenekler sunuyor; şunu şunu ekebilirsin diye. Bu sunduğu seçenekler arasında da hak geçmemesi için teşviklerde bulunuyor.”

Kendi tok olanlar

Kendisi tok olanların aç olanların halini bilmesinin mümkün olmadığını da söyleyen CHP İzmir Milletvekili Tacettin Bayır, şu görüşleri savundu:

“Sen çiftçine yardım etmeyip onu yalnız bırakırsan eğer, üretim azalır ve arz talep dengesizliğiyle fiyatlarda artış yaşanır. Kendilerinin karnı tok olduğu için başkasının çocuğu aç mı açık mı umurlarında değil. Malum Türkiye’de beşli bir çete var köprüleri ve yolları yapan. Atıyorum bir köprü yapılacak diyorlar ki bunun maliyeti 10 milyar lira. 12 milyar lira yapın ve bunun 2 milyarını gençlik kollarına aktarın. Sonra malum partinin gençlik kolları da herkese 3 harfli market zincirlerinde harcamak için alışveriş kartı dağıtıyor. Doğal olarak hiçbir şey yapmadan karnı doyanlar da oylarını vermeye devam ediyor. Baktığınızda eğitim alanında da bir problem var. Üniversite sayısı gün geçtikçe artıyor fakat yurt sayısı azalıyor. Bir yerden üniversite açtık diyerek göz boyuyorlar bir yandan da okumamaları için yurt açmıyorlar.”

İnsanlarla alay ediyorlar

Bayır, ülkemizde bir bölüm siyasetçinin insanlarla alay ettiğini öne sürdü, “Bir yurttaş Bakana yakınıyor (doğal gaz çok pahalı yardım edin) diyerek. Sonra da bakanın yaptığı açıklamaya bakın: “az ısının”. Bu iyi yine bundan önceki bakan kazak giyin demişti. Kendileri bilmedikleri için vatandaşın halini o yüzden böyle saçma sapan önerilerde bulunuyorlar” dedi. Bayır şöyle devam etti:

“ Geçenlerde Gülbahçe’ye gittim ve orada İYTE var biliyorsunuz. Öğrencilerle konuştum ve çocuklar gerçekten zor durumda. 1+1 ev kirasına 3 bin lira ödüyorlar. Yurtlara baktığınız zaman 2 ranzalı 4 kişinin kaldığı devlet yurduna öğrenci 8 bin lira para ödüyor. Asgari ücretle evladını okutan ailenin böyle bir masrafın altından kalkmasının mümkünü yok. Millet ittifakı olarak biz bunun altından rahatça kalkacağımızı düşünüyoruz. Milletimizden tek istediğimiz bize yeterli sandalyeyi versinler.”

Üretenin sırtında yük var

CHP İzmir Milletvekili Tacettin Bayır iş insanlarının da ülkedeki gidişattan mutsuz olduğuna işaret etti. Bayır şunları söyledi:

“İş insanlarına da Cumhurbaşkanı sert çıkışlarda bulundu. İstediğiniz krediyi sizlere sağladık fakat almıyorsunuz diyerek onlara da sert bir üslup kullandı. Üretenin sırtında büyük yük var. Siz her şeyi ithal ettiğiniz için adama gerek yokmuş gibi davranıyorsunuz. Bunların tek yaptıkları üretim betonlaşma. Varsa yoksa bina köprü yapsınlar. Bunları yaparken de bizi borca sokuyorlar. Ya ben İstanbul’a giderken köprüden geçiyorum. Ben zaten size maaşımdan vergi veriyorum ve sen üstüne benden bir daha ücret kesiyorsun. Sen benden niye vergi alıyorsun o zaman? Benim vergilerim nereye gidiyor? Ya bir tek aldığımız nefesten vergi kesmiyorlar yani yakında onu da yapacaklar diye korkuyorum.”

Borcumuz büyüdü

Yap işlet modeliyle yapılan yol, köprü gibi hizmetlere ödenen kaynakların dolar kuru sebebiyle artacağını söyleyen Bayır, “Zaten sözleşme yaparken öyle bir sözleşme yapmışlar ki Türk mahkemelerini devre dışı bırakmışlar. Eğer bu beşli çete ile Türkiye Devleti ters düşerse Londra mahkemelerine gidiyorlar. Geçtiğimiz günlerde dolar kurunun oynamasıyla beraber cebimizden çıkan para 40 milyar dolar” dedi. Bayır şu görüşleri savundu:

“Yapılan betonlarda köprüden şu kadar kişi geçecek veya hastaneye şu kadar hasta gelecek gibi. O rakamlar tutturulamadığı zaman dolar cinsinden belli miktarda para ödeniyor. Hani bakan diyordu ya maaşınızı dolarla mı alıyorsunuz diye? Ne oldu ona kayıplara karıştı. Maaşı dolarla almıyoruz fakat doların hayatımıza yansımasını görüyoruz. Bir arkadaş çıkmış diyor ki Euro bazında baktığımızda elektrik, mazot, doğalgaz fiyatları herkesle aynı. Ah be arkadaşım senin memleketinde asgari ücret 260 Euro. Oradaki insan senin verdiğin maaşın 10 katını veriyor. Ha sen bana 2 bin 500 euro maaş verirsin o zaman tamam derim.”

Vergi alınmasın

Tacettin Bayır Asgari ücretten vergi alınmamasını önerdiklerini da söyledi. CHP Milletvekili Bayır şunları söyledi:

“DİSK’ten asgari ücret teklifi 5 bin 200 lira oldu. Tabii bu rakamlar olsa mükemmel olur fakat öyle durmuyor. Bizim önerimiz asgari ücretten vergi alınmaması. Zaten yoksulluk sınırının altında bir maaş veriyorsun bir de üstüne niye vergi kesiyorsun? Diğer ülkelerde asgari ücretle çalışan sayısı yüzde 5 gibi bir sayı fakat bizde neredeyse yüzde 50.”

CHP Milletvekili Tacettin Bayır yapılacak seçimde iktidarın yüzde 50 artı 1 oranını bulamayacağı için telaşa düştüğünü söyledi. Bayır, “Benim en güvendiğim şey ise Z kuşağı. Araştırıyorlar bakıyorlar ve sorguluyorlar. 20 yıldır sorgulanmasına izin verilmeyen tek adam rejimine en güzel cevabı genç evlatlarımızın vereceğine eminim” diye konuştu.

Editör: TE Bilişim