Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında bitti. Kabine toplantısında milyonların dört gözle beklediği başlıklar masadaydı. Toplantıda asgari ücrette artış beklentisi, Kurban Bayramı tatili, NATO Zirvesi ve orman yangınlarıyla mücadele konuları değerlendirildi.

Cumhurbaşkanlığı Kabinesi, üç haftalık aranın ardından bugün Beştepe’de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında 15:30'da başladı. Kritik başlıkların ele alındığı toplantıda en önemli gündem maddesini Asgari Ücret artışı, memur ve emekli maaşlarına yapılacak zam çalışmaları oluşturdu.

SURİYE OPERASYONU

Cumhurbaşkanı ''Hazırlıklar tamamlanınca harekat başlayacak''dedi,

Gerek terörle mücadelede gerek bölgesel krizler konusunda tehdidi yerinde yok etme konusunda başarıyla hareket ediyoruz. İnsani hassasiyet üzerine inşa edilmiş ilkeli duruşumuzu gösteriyoruz.Ülkemizin güvenlik kaygılarına saygı duymayan hiçbir yapının sahip olduğumuz güç ve imkanlardan faydalanma hakkına sahip olmayacağını belirtmek istiyorum.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: “Efes 2022 tatbikatının son törenleri için 9 Haziran'da gittiğimiz İzmir'de ordumuzun gücünü yeniden gördük. Dünyanın en eski ve en etkin ülkelerinin başında geliyoruz.Gerek terörle mücadelede, gerek bölgesel krizlerde sorunları ortadan kaldırma konseptimizi başarıyla uyguluyoruz. Dost ülkelere verdiğimiz desteklerle, ilkeli duruşumuzla farkımızı her alanda gösteriyoruz.” açıklamasında bulundu.

Bize yöneltilen tenkitlerin eksikliklerimizden değil, Türkiye'nin uluslararası taahhütlerine bağlı olarak kendi, istikametinde yürümesinden kaynaklandığını biliyoruz. Bizi hedeflerimizden uzaklaştırma çabalarının beyhude olduğunun altını çizmek istiyorum. Yaşadıklarımızdan çıkardığımız dersler ışığında azimle yolumuza devam edeceğiz. Sınır ötesi harekatlarımız, krizler konusunda sergilediğimiz dengeli, tutarlı tavır gibi...

Suriye sınırımızda oluşturmaya başladığımız güvenlik koridorunun eksiklerini tamamlamayla ilgili hazırlıklarımız biter bitmez yeni harekatlara başlayacağız. Akdeniz ve Ege konusunda gereken adımları atmaktan asla çekinmedik, çekinmeyeceğiz. Pek çok coğrafyada kardeşlerimize destek olmak için attığımız adımlara devam ediyoruz.

ASGARİ ÜCRET

''Asgari ücret çalışması yapılacak.En kısa sürede müjdeli haberi paylaşmak istiyorum.''

''Asgari ücret çalışması haftasonuna kadar bitecek.Asgari ücret için talimat verdim.Asgari ücreti artırarak, işverenlerin de omuzlarındaki yükü kaldırarak adil bir yükseliş yapmıştık. Bunun için Çalışma Bakanlığımızdan işveren tarafıyla görüşülerek asgari ücretin yeniden değerlendirilmesini istedim. Böylece yapılan artışın istihdam herhangi olumsuz bir etkiye yol açmasına izin verilmeyecektir. İnşallah kısa bir sürede müjde vereceğiz. Amacımız enflasyon oranı kaç olursa olsun, hiçbir çalışanımızın ve emeklimizin hayat pahalılığı altında ezilmesine müsaade etmemektir. Detaylarını açıklayacağımız bu çalışmanın emeklilerimize ve çalışanlarımıza şimdiden hayırlı olmasını diliyorum. NATO görüşmelerinden döner dönmez açıklayacağım. Ayrıca memurların Temmuz ayı bayram maaşlarının Kurban Bayramı öncesinde zamlı haliyle ödeneceğini ifade etmek istiyorum. Yeni yatırımlarla, yeni fırsatlarla ve yeni finansman kaynaklarıyla istihdamı ve üretimi destekliyor, ihracatçıları pazarlarını büyütmeleri konusunda teşvik ediyoruz. Bize yan gelip yatmak yoktur. Dünyada başı dik gezebilmenin tek yolu budur.''dedi.

''Temmuz ayı memur maaşları 8 temmuz'da zamlı şekilde yatacak'' müjdesini verdi.

MARMARİS YANGINI

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Sabotaj nedeniyle çıkan yangın sonrasında zarar gören 5 bin 142 hektar alan fidan dikilmek suretiyle yeniden ihya edilecektir." dedi.

Marmaris'teki yangını yakından takip ederek, afetin sona ermesi için gerekli tüm adımların atılmasını sağladık. Uyumlu yapılan çalışma neticesinde her ne kadar 5 bin hektarı aşkın alanda ciddi bir ağaç vs. yanmışsa da herhangi bir ölüm yaralanma olmadığı bizim teselli kaynağımız olmuştur. Yoğun bir şekilde ağaçlandırma çalışmalarına gireceğiz. Burada aynı çalışmayı yaparak inşaallah yine yeşilimize kavuşacağız.

ADANA'DA PETROL BULUNDU

Cumhurbaşkanı Erdoğan: “Biz yerin altını ve üstünü arayacağız, madenleri bulacağız ve milletimizin hizmetine sunacağız.”

''Adana'da iki kuyuda yüksek kalite petrol bulundu.Adana'daki petrolün rezerv değeri 1 milyar dolar olarak hesaplandı.''

Hali hazırda nadir elementlerin üretimleri ve bunların nihai çalışmaların %95'i Çin'de gerçekleştirilmektedir. Bu ürünlerin üretimi ve tedariğinde sorunlar çıkmıştır. Geçmişte türlü kampanyalarla, engellemelerle ülkemizin dışında tutulduğu bu alana artık güçlü bir şekilde girme vaktinin geldiğine inanıyoruz. Eskişehir'de ilk etapta yıllık bin 200 ton cevher işletecek üretim tesisi kuruyoruz. Amacımız tesis tam kapasiteye ulaştığında burada 500 bin ton cevher işletmek. Türkiye'nin 2053 vizyonu bakımından hayati öneme sahip bu projenin ülkemize hayırlı olmasını diliyorum.

BAYRAM TATİLİ

Toplantıda 4 günlük Kurban Bayramı tatilinin uzatılıp uzatılmayacağı da ele alındı. Bu sene 9-10-11-12 Temmuz’da kutlanacak Kurban Bayramı’nın son iki günü pazartesi ve salı gününe denk geliyor. Resmi tatil olan 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü de cuma gününe denk geldiği için milyonlarca kamu çalışanının 13-14 Temmuz’da idari izinli sayıldı.Bugünkü kabine toplantısında netleştirildi. Kurban Bayramı tatili 9-17 Temmuz arasında yapılacak.

ENFLASYON 

Erdoğan; ''2023 Şubat Mart ayında enflasyon daha alt seviyelere indireceğiz''dedi.

NATO ZİRVESİ

Yarın İspanya'ya NATO Zirvesi'ne gideceğiz. PKK-YPG konusunda sergilenen riyakarlığı muhattaplarımızın yüzüne belgeleri ve görüntüleri ile ileteceğiz. Bu tablo değişmeden Türkiye'den olumlu bir yaklaşım sergilenmesini beklemesinler.Karadeniz gazı ülkemiz için bir umut ve moral kaynağı olmuştur. 4 sondaj ve 2 sismik arama gemisiyle arama faaliyetlerimizi kesintisiz aramaya kararlıyız. Yerin altında ne varsa azlığına, çokluğuna bakmayan milletimizin emrine vermeyi hedefliyoruz."

“NATO zirvesinde ülkemizin menfaatleri ne gerektiriyorsa onu yapacağız.”dedi.

GENÇLERE YAZ TATİLİNDE YURTLAR ÜCRETSİZ

Yaz tatili süresince gençler yurtlarda barınabilecekler.

Editör: TE Bilişim