Dün akşam İzmir  Büyükşehir Belediyesi Meclis Toplantısı 3. birleşimini usulsüzlük yapıldığını söyleyerek terk eden Cumhur İttifakı temsilcileri basın toplantısı düzenleyerek gerekçelerini anlattı.  Toplantıya İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi AK Parti Grup Başkanvekili Özgür Hızal AK Parti Grup Sözcüsü Hakan Yıldız, MHP Grup Başkanvekili Selahattin Şahin, AK Parti Büyükşehir Meclis Üyeleri Dilek Yıldız Büyükdağ, Hıdır Alptekin, Galip atar, Fırat Eroğlu katıldı.

Açıklamalarda bulunan izmir Büyükşehir Belediye Meclisi AK Parti Grup Başkanvekili Özgür Hizal,"3,5 yıldır hepimizi meclis üyesiyiz. Seçilmiş meclis üyesiyiz. Cumhur ittifakı olarak hemşerilerimiz bize İzmir'e muhalefet görevi verdi. Millet İttifakı'na da bu şehri yönetme görevi verdi. Biz muhalefet grubu olarak bugüne kadar gerek mecliste gerek diğer platformda, şehrin ve şehirlinin sorunlarını ortadan kaldırmak adına açıklamalar yapıyoruz. Bunu bazen yerine giderek bazen burada bazen de mecliste yapıyoruz. Bu yapmış olduğumuz muhalefet ile İzmir'deki bazı sorunlara parmak baktığımız İzmirliler görüyor. Ancak yapmış olduğumuz eleştiriler maalesef ki başta Tunç Soyer olmak üzere Millet İttifakı görmezden geliyor. Bunu yapmış olduğumuz açıklamalara verilen cevaplarda gördüğümüz gibi, meclisteki performanslarından net görüyoruz. Bunun en net dün gördük. Biz bugüne kadar mecliste yapılmış tüm oylamaları yüzde 95'ine yakının oy birliği ile geçirdik. Hiçbir zaman Cumhur ittifakı Grubu olarak meclisin çalışmasını engellemek, meclisi kilitlemek gibi amacımız olmamıştır olamaz. Ancak o mecliste çoğunluk olan, o mecliste iktidar olan, bu şehri yönetmek adına Izmirlilerin oylarını alan CHP ve İYİ Parti grubu (21 kişilik grup) mecliste karar alabilme yeterliliğine bile sahip olamıyorlar. Çünkü Millet İttifakı meclis grubu içinde meclis oturumunu açımının hemen ardından sadece huzur hakkı almak için imza atan ve meclisi terk eden Meclis üyeleri var. Biz bunu dün çok net gördük. Izmir için önemli karar alınmasını içeren mecliste beklide İzmir tarihinde hiç görüşmemiş bir şey görüldü ve mecliste karar alınamadı. Sonrasında meclisten ayrılan meclis üyelerini telaş ile arayarak oturuma geri çağırdılar. Bu izmir tarihinde hiç şahit olmadığımız ancak son dönemde sıklıkla karşılaşılan bir durum. Bu hem Izmirliler hem meclise çok büyük bir saygısızlık" dedi.

''KAYITLARA YANSIMADI HAKARET VE KÜFÜRLER OLDU''

Son meclis oturumunu yargıya taşıyacaklarını da belirten Hizal, "Mecliste görüşmeler esnasında bir karar alma noktasında baktik ki meclis karar yeter sayısını olmadığını gördük. Aslında bunu kendileri de gördüler, karar yeter sayisini olmadığı mecliste karar alinamaz Yönetmelik çok açık. Mecliste karar yeter sayısını olmadığı zaman tatil edilir. Dünkü kendilerinin ara bizim tatil olarak belirttiğimiz 1 saatlik süre verildi. Sonrasında meclisin toplanması için belli usulü durumlar olması lazım. Bu usullerin yine meclis yönetmeliğinde belirtildiği gibi ilan edilmesi lazım. Bu usulü yöntemlerin hiçbirini yerine getirilmediğin söyledik ve bu mecliste karar alinamayacağını söyleyerek meclis salonundan aynıldık. Ayrılmamızın temel nedeni toplanmayan bir meclisten bahsediyorduk. Ancak ne yazık ki tüm bunları görmezden gelerek meclis toplanmış gibi bir takım kararlar alındı. Bu kararlanın hukuki olmadığını belirtmek istiyorum. Biz bunlarla ilgili Cumhur ittifakı olarak hukuki yollarla başvuracağız. Bu tür olayların mürebbisi bu şehri yönetmeye çalışan CHP. 212 kişi meclis grubunu bile toplayamayan 45 kişi karar alma sayısına çıkmayan bir gruptan bahsediyoruz. Bugün bu şehri, bu meclisi yönetmekte ciddi zafiyet gösteren CHP ve Ittifak Ortakları ülkeyi yönetmekten bahsediyorlar. Sonra da çıkıp demokrasi havariliği içeren sözlerden bahsediyorlar. Demokratlik sözde olmaz özde olur. Bunu bir bütün olarak gösterirsiniz. Biz bugüne kadar Meclis oturumlannda ve tüm meclislerde bir uzlaşı içinde hareket etmeye çalıştık. Alınan kararlar da bunu bizlere göstermektedir. Bizim bu uzlaşı içinde hareket etmemizden rahatsızlık duyan CHP grubunda bazı meclis üyeleri var. Bizim mecliste bazı kararlar oy birliği ile geçirmemizden rahatsızlık duyan bazı meclis üyeleri var. Tüm bu sorunların temel nedeni de bu. Onlar bundan ne kadar rahatsızlık duyarlarsa duysunlar biz izmirlilerin menfaatine olan her konuda uzlaşı içinde olmaya devam edeceğiz. Bunu hukuki çerçeveler için yapacağız. Biz biliyoruz ki bundan sonraki süreçte de yine aynı şekilde bu uzlaşıdan rahatsızlık uyup mecliste gerginlik yaratacak meclis üyeleri olacak. Bizim içimizi acıtan üsluptan bahsedip kendi meclis grubuna hâkim olmayan CHP'nin olması. Kendi meclis grubuna hâkim olamayan CHP bu şehri nasıl yönetecek? Mecliste alınan kararlar hukuki değildir ve biz bunla ilgili yargı yoluna başvuracağız. İzmir'de CHP kontrolünü kaybetti. Izmir kontrolsüz bir şekilde kendi kendini yönetmeye çalışan bir şehir haline geldi" dedi.

Gerginliklerin temel sebebi bizim son dönemlerde İzmir’in sorunlarını dile getirdikleri ve yaptıkları eleştiriler olduğunu söyleyen Hızal, “Az önce Selahattin Bey’in de dile getirdiği gibi CHP, İzmir’in sorunlarını konuşmaktan çekinmesi söz konusu. Biz mecliste trafiği, kokuyu, ulaşımı, körfezi konuşuyoruz. Sorunları çözmesi gerekenler bize arkadan laf atan meclis üyelerinin içinde bulunduğu grup. Hatibe elbette bazen müdahale olabiliyor, burada sorun meclis başkanı kimse eşit davranmalı. Bizim meclis üyesi arkadaşlarımız kimsenin üzerine yürüdü, bize yapılan hakaretlere tepki ortaya kondu. Bazıları kayıtlara yansımadı; ama küfür ve hakaretler oldu. Dünkü ve ondan önceki gerginliklerin temel sebebi özellikle CHP grubunda bazı meclis üyelerinizin bizim meclisin çalışmasının önünü açmasından rahatsız duymasından kaynaklı” dedi.

Ne oldu ?
İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi Eylül ayı Olağan meclis toplantısı 3’üncü oturumu gergin geçerken ‘usül’ tartışması nedeniyle oturuma 1 saat ara verilmişti. 1 saatlik aranın ardından oturum tekrardan başlarken salonda 69 meclis üyesi olduğunu kayda alınmıştı. AK Parti ve MHP Grubu’ndan ‘oturuma ara verilmedi, meclis tatil edildi’ itirazlarıyla meclis daha da gerilmişti. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanvekili Mustafa Özuslu’nun ‘tatil değil, ara verildi’ söylemleri üzerine tansiyon daha da artmıştı. Tartışmanın alevlenmesiyle birlikte AK Parti ve MHP Grubu, salonu terk etmişti.

Editör: TE Bilişim