Türkiye savunma ve güvenlik harcaması (SGH) yapan ülkeler arasında 21 milyar dolarla 2019 yılında 16. Sıradaydı. 2022’de 180 milyar TL, 2023’te 205 milyar TL ve 2024’te de 226 milyar TL güvenlik harcaması planlanmış. Kur artışı dolar bazında harcamaları azaltıyor olsa da TL bazında harcamalar yıllık ortalama %10 artacaktır.

Gerek iç ve gerekse dış tehditlere karşı sadece güvenlik güçlerinin değil aynı zamanda savunma sistemlerinin de sürekli hazır ve güncel teknolojiye uygun olması lazımdır. Bu tespiti yaptıktan sonra bu SGH azaltma olanaklarını tartışalım.

Türkiye’nin iç güvenliğini tehdit eden en büyük kaygı Kürt Meselesinden, dış güvenliği de önemli ölçüde bulunduğu coğrafyanın jeopolitik konumundan kaynaklanmaktadır.

Bu iki mesele tahtında konuyu analiz etmeye Kürt meselesinden başlayalım. Çözüm için tabiri caizse Amerika’yı yeniden keşfetmeye gerek yok. Evrensel değerlere dayanan bir anayasayla desteklenmiş demokratik bir sistem kurmak çözüm için atılmış en büyük adım olacaktır. Bu başarılırsa Kürt Meselesi de zaman içinde sorun olmaktan çıkacaktır. Haliyle SGH’nın önemli bir kısmı tasarruf edilerek halk için ekonomik ve sosyal katkı sağlayan alanlara kaydırılabilecektir.

Kürt Meselesinin çözümü için atılacak adımlar Türkiye’nin dış güvenlik sorunlarının azaltılmasına da büyük katkılar sağlayacaktır. Şöyle ki Kürt Meselesi nedeniyle komşu ülkelerden Türkiye’ye yönelen tehdit bütünüyle olmasa bile önemli ölçüde azalacaktır.

Geriye jeopolitik konum kaynaklı dış güvenlik sorunları kalacaktır. NATO üyesi bir ülke olarak Türkiye dış güvenlik için yardım ve destek alıyorken, “güçlü ülke” imajıyla komşu ülkelerle geliştireceği barışçıl ilişkilerle bulunduğu coğrafyanın barışına önemli katkı sunabilecektir.

Başarmak mümkün mü? Sadece denenmediği için uzak görünebilir ama mümkündür.

Başarılırsa ne mi olur? Öncelikle akan kan duracaktır. Bunun değeri parayla ölçülemez.

Parasal fayda boyutu da çok büyük olacaktır. Yıllık harcamaların yarısı tasarruf edilebilirse her sene her bir vatandaşımıza 150 dolar ödenebilecektir. 4 kişilik bir aile için bu 600 dolardır.

Ya da her sene 100000 kişiye iş sağlayacak 1000 fabrika kurulabilecektir.

Ne dersiniz? Denemeye değmez mi?

“Yurtta Barış, Dünya’da Barış” şiarıyla Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e ebediyete intikalinin 83. yılında yüce Allah’tan rahmet diliyorum.

Barışla kalın!