SON MÜHÜR.COM

Gazeteci Ayşegül Koç’un hazırlayıp sunduğu Gün Başlıyor programına katılan İzmir Eczacı Odası Başkanı Tuncay Sayılkan, kaliye eleman ihtiyaçlarını belediyeler aracılığı ile çözdüklerini ifade etti. Türkiye’de vatandaşların eczacıları sağlık sanışmanı gibi gördüğünü belirterek, "Türkiye’de herkesin bir eczacısı var. Bizim o kadar halkla iç içe çalışma şeklimiz var ki. Diyorlar ki zincir eczane gelecek. Türkiye’de bunun tutması mümkün değil" dedi.

Sayılkan’ın programdaki konuşmasından önemli satır başları şu şekilde; 

- "En yakın sağlık danışması oluyor eczacılar, Türkiye’ye özgü model bu. Gidip en kolay ulaşabildiğiniz bir durum. Türkiye’de herkesin bir eczacısı var. Bizim o kadar halkla iç içe çalışma şeklimiz var ki. Diyorlar ki zincir eczane gelecek. Türkiye’de bunun tutması mümkün değil. Müşteri geliyor diyor ki; ‘Ben cüzdanımı yanıma almamışım’. ‘Önemli değil ki nasıl olsa bir şekilde verirsiniz diyoruz’ ya da ‘Bugün Sağlık Ocağına gidemeyeceğim acil tansiyon ilacımı almam lazım’ diyorlar. Düşünün ki, o mekanik para kazanmaya odaklı içinde ruh olmayan mekanlarla bizim Türk insanın o sıcak yapısını bir araya getirme şansınız yok. Siz o kasiyer arkadaştan ne veresiye ne borç alabilirsiniz. Biz halkımızla iç içe olmaktan mutluyuz." 

'NİTELİKLİ PERSONELE İHTİYACIMIZ VAR'

- " Eczanede çalışan tekniker statüsündeki personelimiz sayı olarak yeterli değil. Nitelikli personele ihtiyacımız var. Bu doğrultuda Çiğli Belediyesi ile yaptığımız iş birliği doğrultusunda hızlandırılmış eğitim vererek sınavlar gerçekleştireceğiz. Eczacı Odası olarak, bu işi meslek edinmek isteyen kardeşlerimize bir yol açmış olacağız. Eğitimleri başarıyla tamamlayan kardeşlerimizin eczanelerde iş bulmasıyla iş yükümüzün de bir nebze olsun hafiflemesini sağlayacağız. Devamında eczanede pratikte hayal ediyorduk. Yüz yüze eğitimler ertelendi. Zoom’dan eğitimler toplantılar. Bornova ilçesini de bitirdik. 70 kardeşimizi yetiştirdik. Devamında Karşıyaka Belediyesi ile sözleşmemiz oldu. Onlarda yolu yarıladı. Hem biz nitelikli eleman kazanacağız. Hem de düşünün 30 ilçede 100’er tane kardeşimiz meslek sahibi olacak." 

'ZAMDAN ÖNCE İLAÇLAR YOK OLUYOR!"

"Birçok ürüne kimsenin haberi olmadan haftalık zamların yapıldığını yaşadık. İnanılmaz rakamlar gördük. Niye zam geldiğini de bilmiyorum sebze, meyveyi alırken 4 liraydı geçen hafta bu hafta 8 lira oldu diyoruz ama nedenini bilmiyorum. Ama ilaç alırken yasal bir süreç olduğu için belli bir ilaç fiyat kararnamesi olduğu için bakanlık çalışma yaptığı için bu duyuluyor normal olarak ve kulaktan kulağa vatandaşı rahatsız ediyor. Yüzde 20 zam gelince vatandaşın cebiyle ilgili sıkıntı olacak gibi. Şunu deyim ilaçların yüzde 90 alıcı Türkiye’de devlet. İlaç zammını da devlet belirliyor. Aslında fiyat kararnamesinin içeriğine baktığınızda 26.5 civarında zam yapılması lazım. Son dakika cumhurbaşkanının kararıyla ilaç zammı yüzde 20 zammı geçemez. Büyük bir yanlış yapılıyor. İlaca Ocak ayının 20’sine kadar zam yapılıyor. Bunu artık sağır sultan bile biliyor. İlaç sektörü de depocular da vatandaş da biliyor. Ne çıkıyor ortaya Aralık ayından başlayarak tüm ilaçlar piyasadan yok oluyor. Ne zamana kadar zam akşamına kadar. Birçok kalp tansiyon ilacımız yoktu ama dün hepsi çıktı ortaya. Buna kızamazsınız da, yüzde 20 çünkü. Milyonlarca kutu basıyorsunuz fabrikada. Bunların engellenmesi lazım o zammı davulla zurna ile değil. Küçük küçük dilimler halinde yüzde 2, 2,5 oranında yaparsanız. Kimsede kapı kapı ilaç aramaz."

 

 

Editör: TE Bilişim