İzmir Tabip Odası Başkanı Süleyman Kaynak ve Ayşegül Koç’un sunduğu Her İşin Başı Sağlık programının bu haftaki konuğu İzmir Tabip Odası Yönetim Kurulu üyesi ve mikrobiyoloji uzmanı Dr. Yüce Ayhan’dı. Ayhan ve kaynak programda çarpıcı açıklamalarda bulundu.
İzmir Tabip Odası Başkanı Süleyman Kaynak, tedbirlerin bir süre daha devam ettirilmesi gerektiğini vurgulayarak, “Covid 19 pandemisinin ikinci yılını tamamladığı bir dönemdeyiz. Birçok vatandaşımız hastalığı geçirerek veya aşı olarak bağışıklık kazandı. Kişisel korunma tedbirlerinden yavaş yavaş vazgeçtik. Bütün dünyada ve Türkiye’de maske kalktı. Ancak maske takmak zor bir korunma yöntemi değildir. Kullanılması gerekli bir tedbirdi. Ancak vatandaşımız bu tedbirlerden vazgeçti. Bunun sonucunda haziran ayı başından itibaren covid 19 artışı gözlemlendi.'' dedi. 


YAZ MEVSİMİNDE KORONA OLUNMAZ DİYE BİR ŞEY OLAMAZ
İzmir Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Mikrobiyoloji Uzmanı Yüce Ayhan, aşı yaptırıldığı için tedbirlerden tamamen vazgeçilmemesi gerektiğini söyledi. Ayhan, ‘’Şu andaki varyantlar aşılı kişilerde de hastalık yapabiliyor. Ayrıca yaşam boyu bağışıklık elde edilemiyor. Belli virüs gruplarında tek aşı yeterli iken, koronavirüste tek aşıdan fazla olması gereklidir. Ayrıca toplu taşıma ve kapalı ortamlar çok büyük risk taşımaktadır. Mevsimsel olarak yaz olması maskeden vazgeçilebileceği anlamına gelmiyor’’ dedi.  
Aşının önemini vurgulayan İzmir Tabip Odası Başkanı Dr. Süleyman Kaynak; ''Toplumsal ve bireysel korunmada aşı en önemli korunma yöntemidir. Türkiye’de aşı sayıları ile ilgili bir polemik var. Aşı 6 aydan sonra koruma işlevini yitiriyor. Bu sebeple ben beş aşı oldum. Altıncı aşımı da olmayı düşünüyorum.'' dedi.
KORONAVİRÜS AŞISI VE KALP KRİZİ ARASINDA BAĞ YOKTUR
İzmir Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Mikrobiyoloji Uzmanı Yüce Ayhan; ''Maalesef bilim karşıtlığı toplumda var. Sadece aylar içerisinde aşı çalışması yapılması imkansızdır. Bilimsel verilerin üretilmesi yıllar sürebilir. Aşının kalp krizi etkisi kanıtlanmamıştır. Aşıya bağlı miyokardit artışından söz edilemez. Koronavirüsün kalp kasını tutması mümkün olabilir. Ancak aşının kalp krizini tetiklediğinin kanıtı yoktur. Bilimde genel kabul olmadan bir bilgi paylaşımı yoktur. Aşının etkinliği zaman içinde yaş, cinsiyet vb faktörlere bağlı olarak zaman içinde araştırmalarda ortaya çıkacaktır.'' dedi.


Ölüm istatistiklerindeki düşüşe dikkat çeken İzmir Tabip Odası Başkanı Dr. Süleyman Kaynak; toplumda aşının yaygınlaşmasıyla hastalığın ağır geçirildiği seyrinin gözle görülür şekilde azaldığını hatırlattı. Kaynak, ''2020 yılının ikinci yarısından, aşının çıktığı döneme kadar olan ölümlerle, aşının çıkmasından günümüze olan dönem karşılaştırıldığı zaman ölüm oranlarında ciddi düşüş gözlemlendi. Yani aşı faydalı bir korunma yöntemi olarak ortaya çıktı.'' dedi.
TAKVİME BAKARAK ÖNLEMLER ALINMALIDIR
Aşılama takvimine mutlaka uyulması gerektiğini hatırlatan Dr. Yüce Ayhan; ‘’Son aşıdan 6 ay geçti ise korona riski artar. 6 ay geçmedi ise aşı yaptırmalarına gerek yoktur. Şu anki varyantlar aşıya karşı daha güçlü oluşumlardır. Takvimlere bakarak bunun önlemlerin alınması gerekiyor. Bayram dönemlerinde önlemlerin arttırılması gerekiyordu. Eylülde okullar açılmadan önce 5-11 yaş arası çocukların aşılanması gerekir. Sınırlarda HES kodlarının yapılması gerekir.’’ dedi.
İZMİR'DE VAKA SAYISI
Dr. Yüce Ayhan; ‘’Stratejik ürünlerde daha fazla masraf yaparak aşılarda uygulanması gerekirdi. Aşı halk için çok önemli bir ihtiyaçtır. İzmir’de test pozitif oranı yüzde 50 oranında pozitif vaka vardır. Yani her iki testten biri pozitif vakadır.’’ dedi. 

HAYAT EVE SIĞAR'DA GÖRÜLÜYOR

Sağlık Bakanlığı tarafından salgınla birlikte hizmete geçirilen Hayat Eve Sığar uygulamasında bulunan risk haritasında da koronavirüs vakalarının yoğunluğu açık bir şekilde görülüyor. Özellikle nufusu yoğun bölgelerdeki yoğunluk tedirgin edici seviyede görülüyor.

Editör: TE Bilişim