Sıklıkla yaşlılarda ve sporcularda görülen menisküs yırtığının erken teşhis edilmesinin önemine vurgu yapan Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Onur Kocadal, tedavinin ardından özellikle sporcularda menisküs yırtığının tekrarlayabildiğini ve bu yüzden spor yapılan zeminin düzgün olması gerektiğini söyledi.

Menisküs yırtığının sıklıkla sporcularda ve dejenerasyona bağlı olarak yaşlılarda görüldüğünü aktaran Doç. Dr. Kocadal, “Menisküs yırtıkları hem yaşlılarda hem de gençlerde görülebilen yırtıklar. Yaşlılarda sıklıkla dejenerasyonuna, diz ekleminin yıpranmasına bağlı yırtıklar olurken; daha erken yaşlarda bir travma, hastanın belli bir anı işaret ettiği akut yırtıklar şeklinde ortaya çıkıyor. Daha çok sporcularda gözükmekle birlikte, herhangi birinin de yürürken yaşayabileceği bir yaralanma olduğu hatırlanmalı” diye konuştu.

Doç. Dr. Kocadal, menisküs yırtılması durumunda yaşanabilecek şikayetler ve belirtilerle ilgili şunları anlattı: “Sıklıkla menisküs yırtıkları oluşan kişilerde dizde kilitlenme, ağrı, yürüyememe, dizi tam açamama veya kapatamama gibi problemlerle karşılaşıyoruz. Menisküsler, dizin şok emici amortisörleridir. Eğer bu yapı olmazsa, kıkırdağımız da erken hasar göreceği için dolayısıyla dizlerimizin de erken hasar görmesine neden olur. Dolayısıyla erken teşhis edilip yırtık daha fazla ilerlemeden ve dizde kireçlenme gelişmeden müdahale etmek önem taşıyor."Menisküs yırtıklarında öncelikle yırtığın durumunun değerlendirildi tedavi yöntemleri hakkında bilgi veren Doç. Dr. Kocadal, “Yaptığımız değerlendirme sonucunda, yırtık eğer ciddi ve eklem içerisinde açılmışsa o zaman onu alma eğiliminde oluyoruz. Ancak menisküs, çok önemli bir doku olduğu için öncelikli niyetimiz onu dikip tamir etmek oluyor. Dolayısıyla korunabilecek bütün menisküs dokusunu korumaya çalışıyoruz” dedi.

Menisküs yırtıklarının tedaviden sonra da tekrarlama olasılığı bulunduğunu hatırlatan Yeditepe Üniversitesi Kozyatağı Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Onur Kocadal, “Yırtık, aynı yerden oluşabileceği gibi farklı bir yerde de gelişebiliyor. Tamir ettikten sonra yaptığımız dikişlerin iflas etmesi gibi problemlerle de karşılaşabiliyoruz. Ancak yapılan tamirlerin yüzde 70’i başarılı oluyor” diye konuştu.

Spor yapılan zemine dikkat
Doç. Dr. Onur Kocadal, menisküsün hasar görmemesi için alınabilecek önlemleri şöyle anlattı

“Eğer dizde ağrı, takılma, kilitlenme, açamama gibi rahatsızlıklar söz konusuysa, öncelikle hekime başvurulması ve gerekli tedavinin uygulanması çok öneli. Ancak bir diğer önemli nokta ise yırtıkların önlenmesidir. Bunun için de günlük yaşam içinde alınabilecek bazı önlemler var. Bu önlemlerden biri de sporu doğru zeminde yapmak ve egzersize başlamadan önce mutlaka ısınmaktır. Menisküs yırtığı tedavisi yapıldıktan sonra da spora dönmek için çok aceleci davranılmamalı ve vücudu ve diz dinlendirilmeli.” 

Editör: TE Bilişim