Doç. Dr. Nilgün Yener ve Ayşegül Koç’un birlikte hazırlayıp sunduğu ‘Her İşin Başı Sağlık’’ programında bu hafta konuk Dokuz Eylül Üniversitesi Göğüs Hastalıkları Servisinden Prof. Dr. Can Sevinç’ti. ''Mevsimsel enfeksiyonlar akciğerin enfeksiyonu olan zatürre, virüsle olan üst solunum enfeksiyonlarından bahsediyoruz demektir'' hatırlatmasında bulunan Can Sevinç, ''Pandemi döneminde sıkı bir kapanma yaşadık, maske taktık, sosyal medyaya dikkat ettik, enfeksiyonlardan kendimizi ve toplumu koruduk. Ama ne oldu? Vücut hastalıkları unuttu. Açılmanın bedelini ödüyoruz, iki yıldır virüslerden koruduğumu vücudumuz yeniden virüslerle karşı karşıya kaldı. Rakamlar çok ciddi artış gösteriyor. Hastanelerin acil serisinde çok ciddi yığılma var. Çok iyi kapandık, şimdi de bedelini ödüyoruz, bu normal bir durum'' dedi.

İşte Prof. Dr. Can Sevinç'in açıklamalarından öne çıkan detaylar...

ÜÇLÜ EPİDEMİ YAŞIYORUZ

Üçlü epidemi yaşıyoruz. En sık influenza dediğimiz griple RSv deDiğimiz biR virüs ve üçüncü etki Covid. Muhtemeldir üçünü de birlikte yaşıyoruz. Hastalıklar ‘üçlüyüz, güçlüyüz’ diyorlar.  

VÜCUDUMUZ NE YAPACAĞINI ŞAŞIRDI

Coviİde karşı ciddi aşılanma süreci geçirdik.Bu aşılar etkili aşılardı. İnfluenza geçirmeye geçirmeye vücudumuz bunu tanımaz hale geldi. Vücut birden karşılaştığında ne yapacağını bilemediği için daha ağır geçiyor olabilir.

KİMLER GRİP AŞISI OLMALI?

Grip olmak istemeyen herkesin grip aşısı olmasında fayda var. 65 yaş üzeri olup kronik hastalığı olanlar mutlaka aşılanmalı. Gebeler mutlaka grip aşısı olmalı. İki yaşın altındakiler mutlaka aşı olmalı. Sağlık çalışanları mutlaka aşı olmalı. 

İki yaş altı çocukar yapılsa iyi olur, yapılmasında fayda var kategorisinde. Aşılar belli sayıda geliyor, herkese yetmiyor. Çocuk hastalıkları uzmanlarına danışmak lazım. Kreşte çalışanlar, ilkokul öğrencileri degrip aşısı olabilirler. Aşının koruyuculuğu yüzde 70-80 seviyesinde.  

AŞI KARŞITLIĞINI ANLAMIŞ DEĞİLİM

Korku filmi gibi yaşadık. Bugün sokağa çıkabiliyorsak bu aşı sayesinde. Aşı karşıtlığını anlamış değilim. Bugün aşı saysinde covid önlenmiş durumda.  

İdeal aşı covid aşısı omicron varyantına karşo koruma sağlayan aşı. Bizde henüz yok. Gelecek diye duyuyoruz. Olursa çok iyi olur. Mevcut covidaşısının koruyuculuğunun da çok iyi olduğunu biliyoruz. Son altı ayda covid geçirmişse aşılanmasına gerek olmayabilir. Hiç hastalık geçirmediyse altı ayda bir, yılda bir hatırlatma dozunu alması iyi olur. 

VİRÜSLER SOĞUK HAVADA GÜÇLENİYOR

Soğuk havada virüsler güçleniyor. Bizim direncimiz azalıyor. Mümkünse kapalı yerlerde maske takalım. Maskeyi kendimizden çok topluma saygı için, onlar korumak için takmalıyız. Biraz daha başkalarını düşünmeliyiz. Mümkünse N95 dediğimiz maskeler takılmalı. Elimizi mutlaka yıkamalıyız, bu çok önemli. Birbirimize sarılmaktan vazgeçmemiz lazım. Ortamı havalandırma çok önemli.  

Editör: TE Bilişim