Toplumun geniş bir kesiminin gribal enfeksiyondan ve bunun etkisinin uzun süre devam etmesinden şikayet ettiği dönemde Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Şener kafalardaki soru işaretlerini Son Mühür Tv’de cevapladı. ‘Gün Başlıyor’ programına konuk olan Alper Şener, ‘’Üst viral enfeksiyonlarında bir geçiş dönemindeyiz. Covid-19 vakalarında Sağlık Bakanlığı verilerine göre anormal bir artış yok. Türkiye mevsim geçişlerinde gecikmiş olması nedeniyle covid açısından bir avantaj yaşıyor’ hatırlatmasında bulundu. ‘’ Ancak diğer üst solunum yolu enfeksiyonları açısından baktığımızda, biz ‘grip havuzu’ olarak adlandırıyoruz ama tamamen hepsi grip değil bunların’ diyen Alper Şener, ‘Son rakamlara baktığımızda covid-19 düşme trendinde, influnza ve domuz gribi dediğimiz tabloda biraz bir kıpırdanma var, adone virüs ve RSV’de ise kıpırdanma pandemi öncesi dönem seviyesinde. Pandemi döneminde bunları görmedik, çünkü covid 19 o kadar baskın bir virüstü ki, diğer virüslerin yaşam alanını kapattı’’ vurgusunda bulundu. 

İşte Prof. Dr. Alper Şener’in açıklamalarından öne çıkan detaylar... 

COVİD 19’DAN ÇIKIŞ SÜRECİNDEYİZ 

Covid 19’dan çıkış sürecindeyiz. Bu beklediğimiz bir şeydi. Bizim şu anda tekrar tekrar hastalanıyorum, bir türlü iyileşemiyorum dediğimiz virüsler nezleyle ilgili olan virüsler. Nezlenin 180’den fazla alt grubu var. İnsanlar tek hastalığın uzun sürdüğünü zannediyorlar ama aslında bu öyle değil. Nezlenin farklı türünü ardı ardına geçiriyorlar.  

BİZ XBB DALGASINI AĞUSTOS’TA GEÇİRMİŞ OLABİLİRİZ 

Bir nevi covid 19 mevsimselleşti diyebiliriz. Dünyayı etkisi altına alan XBB varyantını biz Ağustos ayında geçirmiş olabiliriz. Çünkü o dönemde covid vakalarında bir artış gözlemlemiştik. Ancak hibrid aşılama yani hem interaktif hem de MRNA aşılaması bu dalgayı çabuk atlatmamızda etkili olmuş olabilir. İzmir’de yoğun bakımlarda bildiğim kadarıyla bir yoğunluk yok. İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim Araştırma’da görevliyim ben, bizim hastanede covid anlamında bir yoğunluk olmadığını söyleyebilirim. Çalıştığım hastane İzmir’in turnusl kağıdı gibi. Günlük acil başvurusu bnleri bulduğu günler olmuştu, bildiğim kadarıyla şu anda yüz-yüzelli civarında bir başvuru var. Bu covid 19’la ilgili başvurular.  

COVİD 19’U NASIL ANLARIZ? 

Covid 19 ciddi anlamda ateş yapıyor. Ateşsiz covid olmaz. Beraberinde tat koku kaybı olması, ishal olması lazım. Bu şikayetler varsa çok büyük ihtimal covidsiniz demektir. Gripte tat koku kaybı ve ishal olmayı fazla görmüyoruz.  

Adene virüsünde gözde şikayetler oluyor, kızarıklık, sulanma gibi. Genellikle beraberinde ishal geliyor.  

DOKTORLUK DEĞİL, ŞAMANLIK YAPSINLAR! 

Aşı karşıtlığı bir akıl tutulması. İnsanlar popüler olma kaygısıyla ne yazık ki, medyatik olma kaygısıyla, dikkat çekmek isteyen kişiler var. Şimdiden söylüyorum kızamık aşılarıyla ilgili, hepatit aşılarıyla ilgili sorunlar da başlayacak. Kopyala yapıştır mantığıyla hepsini tartışmaya açmaya başladılar. HIV hastalarının ilaçlarını kesmeye başladılar. Böyle bir aptallık olur mu? Bu arkadaşlara bir tavsiyede bulunayım, doktorluğu bıraksınlar şamanlık yapsınlar.  

KAN SULANDIRICILARA DİKKAT 

Lütfen hekime danışmadan kan sulandırıcı adı altında ilaç kullanmayın. Kesinlikle kullanmayın, zaten gerekli olursa hekiminiz size kullanın diyecektir.  

Editör: TE Bilişim