Türkiye’de son yıllarda pandemiyle birlikte uyuz vakalarında ciddi artış yaşanıyor. Hastanelere şiddetli kaşıntı, deride kızarıklık gibi nedenlerle başvuran pek çok hasta mevcut... Giysiden, çarşaftan hatta basit bir temas yoluyla dahi bulaşabilen hastalığın hızla yayıldığına işaret eden uzmanlar, uyuz vakalarının İzmir’de de artışta olduğunu dile getirdi.

İlkses Gazetesi'nden Çağla Geniş'in haberine göre İzmir Tabip Odası Genel Sekreteri Dr. Nuri Seha Yüksel, uyuz şikayeti yaşayan pek çok kişinin dermatoloji kliniklerinin kapısını çalmaya başladığını belirtirken, İzmir Eczacılar Odası Başkanı Tuncay Sayılkan da uyuz ilaçlarına yönelik talebin giderek arttığını söyledi.

UTANILACAK BİR ŞEY DEĞİL


Uyuz vakalarında dönem dönem artışlar yaşandığının altını çizen İzmir Tabip Odası Genel Sekreteri Dr. Nuri Seha Yüksel, toplumdaki yanlış algı sebebiyle hastaların utanarak doktora gitmeye çekindiğine dikkat çekti. Yüksel, “Yakın temas, ortak kıyafet kullanımı veya kalabalık ortamlarda bulaşıyor. Gençlerde ve çocuklarda daha sık karşılaşıyoruz. Kalabalık yaşayan ailelerde bir kişinin buna yakalanması sonucu diğer fertlerde yakalanıyor. Mevsim geçişlerinde bulaşlar kolaylaşıyor. Tedavisi biraz zor, kısıtlı ilaçlar var. Bu ilaca karşı bazı dönemde direnç gelişiyor. O dönemde hastalık seyri uzun sürüyor. Bazı önlemleri hastalara anlatmaya gayret etsek de tam uygulanamıyor. İzmir’de şu an böyle bir artış var. Belirtileri görüldüğü andan itibaren hemen bir sağlık kuruluşuna başvurmak gerekiyor. En önemli belirtisi geceleri artan kaşıntıdır. ‘Uyuz’ adı biraz insanları ürkütüyor. Pis olmakla aynı anlama geldiğini düşünen bir anlayış var. Bu çok yanlış. Bu utanılacak bir şey değil. İnsanlar utanıp doktora gitmekten çekinmemeli. Vakaların arttığı dönemde en büyük sıkıntı ilaç bulmak oluyor. Geçen sene bunu yaşamıştık, umarım bu dönem yaşamayız” dedi.

UYUZ İLACI TALEBİNDE ARTIŞ


Kentte uyuz ilacına yönelik talebin giderek arttığını dile getiren İzmir Eczacılar Odası Başkanı Tuncay Sayılkan da, “Son bir haftadır kentimizde uyuz ilaçlarına yönelik talebin arttığını görüyoruz. Geçen yıl talep çok daha fazlaydı. Bu yıl o kadar değil ama hastalık artarak devam ederse bunun sonu nereye varır bilemiyoruz. Ama kesinlikle bir artış olduğunu söyleyebilirim. Uyuz konusunda malzemelerle temas çok önemli ve burada da hijyen sorunu ortaya çıkıyor. İnsanlar birbirinin eşyalarını kullanmamalı. Öte yandan bazı vatandaşlar ise kendiliğinden bu hastalıktan şüphelenip ilaç satın alarak tedavi yoluna gidiyorlar. Her kaşıntı ya da her alerjik görünüm uyuz değildir, bunun teşhisinin doğru konması gerekiyor. Kendi başlarına bunu çözmeye de çalışmamalılar. Belirtiler başladığı anda bir sağlık kuruluşuna başvursunlar” ifadelerini kullandı.

BUGÜN İKİ UYUZ HASTASI GELDİ

Buca’da bir eczacı da durumu, “Uyuz vakaları kent genelinde artmış gibi görünüyor. Bugün uyuz hastalığına yakalanan iki kişi ilaç almak için geldi. Uyuz ilaçları kiminde yeterince etkili oluyor kiminde olmuyor. Yetmeyince doktor tarafından reçeteye yazılan formüle göre majistral ilaçlar hazırlıyoruz” sözleriyle özetledi.

Editör: TE Bilişim