İzmir Tabip Odası Başkanı Süleyman Kaynak ve Ayşegül Koç'un birlikte hazırlayıp sunduğu Her İşin Başı Sağlık' programı bu hafta Çocuk Onkolojisi Uzmanı Dr. Haldun Öniz'i konuk aldı. Her salı saat 11.00'de olduğu gibi bu hafta da gündemde dikkat çeken bir konuya parmak basarak sağlıkta şiddet konuşuldu.

Son zamanlarda artış gösteren sağlıkta şiddeti bu haftaki programın ana gündem oldu. Programda sağlıkta şiddetin neden durmadığı, yasaların bu duruma yetersiz mi kaldığı, Türkiye gelecekte hekim sıkıntı çeker mi konuları konuşuldu.

Çocuk Onkolojisi Uzmanı Dr. Haldun Öniz: "Sağlıkta şiddet olayının daha çok 2002'den sonra artış gösterdiğini görüyoruz ki bunda da sağlıkta dönüşüm programını uygulamasının gündeme girdiği bir tarih bu dönem. Bu uygulamayla birlikte sağlık alanında bir takım dönüşümler başladı. Artık devlet sağlıktan çekilmeye, devretmeye ve özelleştirme girişimlerini başladı. bu süreç içinde bir takım değişiklikler eklendi. Eski sistem kötülendi ve işlemez hale gelmesi sağlandı. Bunların yanı sıra hekim itibarsızlaştırması yapıldığını görüyoruz." dedi.

İzmir Tabip Odası Başkanı Süleyman Kaynak: "Sağlık sistemi en önemli sistem anılanlarından biridir. Bizde basamaklandırma yok, istediğiniz kuruma müracaat edebilirsiniz. Oysaki hastalıkların %90'ı birinci basamakta hallolur ve böylece şiddetin önü alınır."

"Şiddetin azalması için eğitim şart"

Dr. Haldun Öniz: "Tolumda genel şiddetin azalması için eğitim gerekiyor. Şiddet insanın doğasında yoksa bu önlenebilir. Refah seviyesi yükselmesiyle de bağlantılı şiddet. Eğer refah seviyesi yüksek olursa şiddet olmaz. Evde şiddet görmeyen bir insan şiddete meyillimi değildir ama ailesinde şiddet gören bir çocuk bunu ilerde kendi ailesinde gösterir. Eğitim verilmeli ve bu global yaklaşımla yapılmalıdır." dedi.

"Hekim sıkıntısı çekmeye adayız"

Ayşegül Koç'un ileriki zamanlarda hekim sıkıtı çeker miyiz? sorusuna cevap veren Süleyman Kaynak: "Türkiye'de 128 tane tıp fakültesi var ve 18bine yakın kontenjan açılıyor. Türkiye'de tıp fakültesi çok olmasına rağmen eğitim çok yetersiz. Okullarımız sıralamada ilk bine bile giremiyor. Eğitim kalitesi çok hızı düşüyor. İyi öğrenciler bu yüzden başka bölümü tercih ediyor. hekim sıkıntısı çekmeye adayız. Çok mezun veriyoruz bunların yetişme kalitesi tartışılır para kazama durumu bakılarak da seçimler yapılıyor." dedi.

Editör: TE Bilişim