İzmir Tabip Odası Başkanı Süleyman Kaynak ve Ayşegül Koç'un birlikte hazırlayıp sunduğu Her İşin Başı Sağlık' programında bu hafta ilk yardım konusu ele alındı. Her hafta Salı günü saat 11:00’da Radyo Ege’de yayınlanan programa çocuk sağlığı ve hastalıkları ve çocuk onkoloji uzmanı Haldun Öniz ve Dr. Oğuz Yanık konuk oldu.


Programa ilk yardımın tanımı ile başlayan Haldun Öniz; ‘’İlk yardım, sağlık personeli olmayan kişiler tarafından yapılan ilk müdahalenin adıdır. Her yere sağlık kurumu açmak sağlıklı bir toplum olmayı getirmez. Ancak topluma ilk yardım öğretilirse hastaların kaybedilme oranı düşer. İlk yardım eğitimi bir hastane yapmak kadar önemlidir.’’ dedi. 

''TÜRKİYE'YE İLK YARDIM DEPREM İLE GELDİ''
‘’İlk yardım ikinci dünya savaşından sonra önemli hale gelmiştir. Türkiye’de ise Marmara depremi ardından önemli hale getirilmiştir. Kızılhaç’ın deprem araştırma sonucunda yüzde 99 komşu tarafından depremzedeler kurtarılmıştır. 2000 yılında ise ilk yardım eğitimi Türkiye’de deprem sonrası başlatılmıştır. Ancak şu an çok ileri düzeye gelindi. ‘’ dedi. 
‘’Eskiden acil hastanelere taksi ile gelinirdi. Ancak şu anda tüm hastalar ambulans ile geliyor. Biz de ilk yardımı taksi şoförlerine ve otobüs şoförlerine öğretmiştik. Ancak şu an ambulanslarımız ileri seviyededir.’’ dedi.

İLK YARDIMDA ÖNEMLİ BİLGİLER
‘’Erkeklerin ölümlerin çoğu kalp krizidir. Kadınların ilk yardımda kalp krizi için çalışmaları çok önemlidir.’’ dedi.
‘’Köpek ve vahşi hayvan saldırılarında sabunlu su ile bölgenin temizlenmesi çok elzemdir. Buna dikkat edilmesi çok önemlidir.’’ dedi.
‘’Kalabalık ve sıkıntılı hallerde baygınlık geçirme durumu beyne giden kan miktarının azalmasından dolayıdır. Çoğu durumda yatırıp beyne kan gitmesi sağlanmalıdır. Ayaklarını havaya kaldırarak bunu yapabilirler.'' açıklamasında bulundu.

 
HEMEN AMBULANS ÇAĞRILMALI MI ?
Olay olduğu zaman ambulans çağrılmalıdır. Ambulansı erken aramak gereklidir. 112 numarası akıllara hemen gelmelidir. Dünya standartlarının altında ambulanslarımız olay yerine intikal ediyor. İzmir bu konuda çok ilerdedir. Bütün İzmirlilere teşekkür ederiz. 
Sara krizinde soğan koklatmak hakkında konuşan; ‘’ Bir zararı yoktur. Ancak sara hastalarının dilini çıkarmak doğu değildir. Yabancı cisimleri ağzına sokmak doğru değildir. Bu hastaların yana yatırılıp bilinci açık tutulması şarttır. Hastaneye çenesine çivi çakılmış hasta bile getirildi. Bu çok yanlıştır. Baş çene pozisyonu ile hastanın dili açılır.’’ dedi.


BÖCEK VE SOKMALARINDA ZEHİRE DİKKAT!
‘’Böcek kene sokmalarında zehri emmek doğru değildir. Filmlerde uydurulmuş bir durumdur. Zehirlenmelerde kusturmak doğru değildir. Ancak ilaç zehirlenmelerinde kusturmak gereklidir.’’ dedi.
‘’Nefes borusunda tam tıkanma olursa heimlich manevrası yapılmalıdır. Eğer hasta kısmi tıkanma yaşıyorsa rahat nefes alması sağlanmalıdır. Üzerine baskı yapılmamalıdır. Burun kanamalarında ise burnu tutarak 2 dakika bekletmek gereklidir. İçine pamuk tıkanmaması gereklidir.’’ dedi.
    

Editör: TE Bilişim