Doç. Dr. Nilgün Yener ve Ayşegül Koç'un birlikte hazırlayıp sunduğu ‘Her İşin Başı Sağlık' programında bu hafta konuk Dr. Ebru Tombak oldu. İzmir Büyükşehir Belediyesi Eşrefpaşa Hastanesi doktoru Ebru Tombk hem belediye olarak çalışmalarından hem de Evde Bakım Derneği İzmir şubesi olarak projelerden bahsetti. 
İşte Dr ebru Tombak’ın açıklamalarından öne çıkan detaylar…
Evde sağlık hizmeti nedir? Kimler faydalanabilir? Finansmanı nasıl sağlanır?  
Evde sağlık ve evde bakım olarak iki kavram var. Sağlık hizmetleri daha çok kamunun sunduğu, evde bakım deyince hem sağlık hem özbakım gibi hizmetler de giriyor. Evden çıkamayanlar, yaşlılık ya da doğuştan gelen olabilir onlara mümkün olduğunca hastaneye girmeden sunmak.
Aile hekimliği sisteminde de özel ayrılmış saatler var. Yaşlanan toplumla beraber hem kamu hem özel sektör bu hizmeti sunmaya başladı. 
EVDE BAKIM OKULU
Evde Bakım Derneği çatısı altında bu hizmeti sunanları bir araya getirmeye gayret ediyoruz. Pandemiyle beraber çalışmalar aksadı ama Evde Bakım Dermeği İzmir şubesi olarak yeni aktiviteler yapacağız. Evde bakım okulu için çalışıyoruz. Bu hizmeti sağlık çalışanı değilken verenler var. Onlar için çok zor bir şey. Hasta yakınları için gerek on line gerekse yüz yüze eğitim verme aşaması içindeyiz. Bazen hastanın altının nasıl değiştirileceğini bile göstermeniz gerekiyor. Bakıma muhtaç olanların yüzde 90’ı yaşlı hastalar. Aile yapısı değişti. Eski geleneksel aileler olmadığı için bakım da dışarıdan temin ediliyor. 
HER ŞEYİ EL BİRLİĞİYLE YAPIYORUZ
Profesyonellik ve evdeki kişinin birleştirilmesi gerekiyor. Hastaların çok yardıma ihtiyaç duyabiliyor. Siz kapıdan çıktığınızda evde bakım verene bazı bilgileri aktaramıyorsanız çok sıkıntılı durumlarla karşılaşabiliyoruz. Mümkün olan her şeyi el birliğiyle beraber sunduğunuzda buy gerçek bir evde bakım hizmeti haline geliyor.
Ben hastalara gittiğimde hasta yakınlarına şunu söylüyorum. Sizlere bilgi vermeliyiz ki siz de bakım vermeye devam edebilin.
Eve bağımlı hasta grubuna bu hizmeti sunabiliyoruz. Yaşlılar, engelliler, geçirdiği kronik bir rahatsızlığı olalar
444 38 33 YA DA 153 HEMŞERİ HATTI VEYA 2938020 NOLU TELEFON
Kamu hastanelerinin hepsine  444 38 33 nolu telefondan ulaşılabilir. Bu ortak bir çağrı merkezinin telefonu. 
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 153 hemşeri hattı ya da (232) 2938020 telefonuna ulaşıp yardım isteyebilirler. 

HEPSİNE GİTMEYE ÇALIŞIYORUZ
Çok ücra bölgelere bile birimler açıp en ücra köylere kadar gitmeye çalışıyoruz. Biz hastaların hayatını kaliteli hale getirmeye çalışıyoruz. Koruyucu anlamda bilgilendirme yapmaya çalışıyoruz. Bu kişilere ayak üstü verdiğimiz bilgiler bile o kişinin ve ailesinin hayatını kaliteli hale getiriyor. Evde yalnız olmadıklarını bilmeleri gerek. Şu an Kemalpaşa ve Ödemiş birimlerimiz açıldı. Programlarımız dahilinde herkese ulaşmaya çalışıyoruz. 
AİLENİN BİLGİLENDİRİLMESİ ÇOK ÖNEMLİ
Hastanın yatış pozisyonundan beslenmesine kadar çok sayıda konuda yardımcı olmak istiyoruz. Beslenmeleri çok önemli. Farklı bir bakış açısı gerekiyor ve ailenin bilgilendirmesi çok önemli. Nasıl zorluklarla karşılaşacaklar ve ne yapmaları gerekiyor? Bu soruların cevabını bize ulaşırlarsa öğrenebilirler. Hastanede dört duvara bakarak yaşamının son günlerini geçirmek yerine ailesinin içinde bunu geçirmesine çalışıyoruz. 
BESLENMENİN FİNANSMANI İÇİN RAPOR GEREKİYOR
Beslenme konusunda raporlama gerekebiliyor. Türkiye’deki tek belediye hastanesini bünyesinde  barındırıyor. Hastanın öz bakımını da yapabiliyoruz, bütüncül bir bakım sunabiliyoruz. Çok dezavantajı bireylerimiz var, hem sosyal hizmetler, hem sağlık hizmetlerini bir arada sunabiliyoruz. 
Evde bakım konusunda finansmanı hem kamuda hem de belediyeler bünyesinde ücretsiz bir hizmet. Özel sunan şirketlerin ayrı ücreti olur elbette. 
Toplum yaşlanıyor, İzmir özel bir bölge. Evde bakım hizmeti geleceğin en önemli sağlık hizmetlerinden biri olacağına inanıyorum. Mutlaka bu işin içinde uzaktan muayene, tele-tıp girecek belki de. 

Editör: TE Bilişim