Gamze ALPER/  Dolar ve Euro’daki artış vatandaşın ithal ilaçlara ulaşımını güçleştirmeye devam ediyor. Fiyat Değerlendirme Komisyonu tarafından bu yıl 14 Şubat tarihinde 2022 yılı için beşerî tıbbi ürünlerin fiyatlandırılmasında kullanılan 1 (bir) Euro değeri 4,5786 TL'den 6,2925 TL'ye artırılmıştı. Ancak piyasada 17.41 TL seviyesine çıkan Euro’nun ithal ilaçlar için ödenecek bedelin üç katına ulaşması süreci sekteye uğratıyor. Euro’da yaşanan hızlı yükselişin ardından ithal edilen ilaçlar da aksamalar meydana gelmekte. Bu durumun doğal sonucu olarak da ithal edilen bazı ilaçlar kurda yaşanan bu hareketlilikten dolayı tedarik edilememekte.

TEPECİK HASTANESİ’NDE BULUNAMAYAN İLAÇ

Bir vatandaşın Sonmühür.com Whatsapp ihbar hattına yaptığı ihbar da ithal edilen bir kanser ilacına ulaşamadığını “Tepecik onkoloji hastaları dün ilaç alamadı basın bir de bunu araştırsa inmino ilacı yok denildi gelince hastalara bilgi veririz denildi sürekliliği nasıl olacak geçici bir durumu yoksa ekonomiden dolayı getirtmiyorlarmış” sözleriyle iletti.

BAŞKAN SAYILKAN: ‘YA EURO ÇEKİLECEK YA İLAÇ GETİRİLEMEYECEK’

Konuya ilişkin Son Mühür’e açıklama yapan İzmir Eczacılar Odası Başkanı Tuncay Sayılkan; “Kurdaki hareketlilikten dolayı ithal edilen ilaçların bir kısmı yok. Para olursa ilaçlar gelir. İthal olan bu ilaca devlet Euro’yu 6,29 TL üzerinden hesaplayarak ödüyor. Ancak Euro'nun piyasadaki gerçek değeri 17 TL’yi aşmış durumda. Euro’daki bu yükseliş göz önüne alındığında çok sayıda ilaç maalesef ki getirilemiyor. Ya Euro’nun TL karşısındaki değeri geri çekilecek ya da ilaç getirilemeyecek. Yetkililerin bu duruma bir çözüm bulması gerekiyor” dedi.

Sizlerde sorunlarınızı bizlere 0552 595 88 77 veya 0850 480 83 43 telefon numaraları üzerinden iletebilirsiniz,

Editör: TE Bilişim