Corona virüsün ilk ortaya çıktığı günden bu yana netleşen bilgilerden belki de en önemlisi virüsün sadece bir solunum yolu hastalığı olmadığı oldu. Vücuttaki birden fazla organı etkileyerek tedaviyi zorlaştırdığı bilinen corona virüs ile ilgili ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) sadece remdesivir adı verilen ilaca onay verdi.

Hastaneye kaldırılan corona virüs hastalarının iyileşme süresini kısalttığı tespit edilen ilaçtan sonra bilim insanları 2021 yılında corona virüs ile ilgili birçok yeni ilacın tedavüle gireceğini tahmin ediyor. Yale Halk Sağlığı Okulu Dekanı Sten Vermund, virüsün vücutta çoğalmasını engelleyen diğer antivirallerin daha da etkili olup olmadığını görmek için “Şu an sahada birçok çalışma var” ifadelerini kullanırken “Var olan on binlerce antiviral ilaç arasında, remdesivir'den daha etkili bir ilaç keşfedilmesi her an mümkün” dedi.

Corona virüs ilk ortaya çıktığında nasıl bir tedavi uygulanması gerektiği tam olarak bilinmiyordu. Çeşitli araştırmalar sonucunda tedavi şekilleri geliştiren bilim insanları 2021'de 2020 yılına göre daha tecrübeli durumda olacak. 

Houston'daki UTHealth'te tıp profesörü ve bulaşıcı hastalıklar uzmanı olan Dr. Luis Ostrosky-Zeichner, “Bir ilaca başladığınızda belki de çok geç olmuştur ya da bir ilacı erken vermek başka durumlara neden olabilir. İşte yakın zamanda bunların tam sonuçlarını alacağız ve ona göre uygulayacağız” ifadelerini kullandı. Ostrosky-Zeichner, “Bir hastaya Covid-19 teşhisi konduğunda, 2021 yılında muhtemelen eczaneler hastalara ilaç yazabilecek” şeklinde konuştu.

İlaç ve tedavi şekillerinin daha da gelişeceğinin ön görüldüğü 2021’de doktorlar ve hemşireler de 2020 yılına göre daha hazırlıklı olacak. Pandeminin başladığı günden bu yana corona virüs ile en çok mücadele eden sağlık görevlilerinin her geçen gün daha çok tecrübe kazandığı gerçeği 2021 yılında da sürecek.

Houston'daki UTHealth'te tıp profesörü ve bulaşıcı hastalıklar uzmanı olan Dr. Luis Ostrosky-Zeichner konuyla ilgili, “Doktor ve hemşireler 2021 yılında yeni gelişmiş tedavileri, daha hızlı ve etkin uygulayacak. 2020 yılında pandemi ilk ortaya çıktığında ne yapacağını bilmeyen birçok sağlık görevlisi vardı, araştırmalar aradaki bilinmezlikleri kaldırdı, sağlık görevlileri de tecrübe kazandı” ifadelerini kullandı.

Geçtiğiniz hafta ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) tarafından onaylanan evde kullanılabilen ve dakikalar içerisinde sonuç veren corona virüs testinden sonra bilim insanları bu durumun 2021 yılında vakaları daha hızlı tespit ederek önlenebileceğini söylüyor.

Houston'daki UTHealth'te tıp profesörü ve bulaşıcı hastalıklar uzmanı olan Dr. Luis Ostrosky-Zeichner, “Corona virüs testlerini laboratuvardan alıp eve getirmek büyük bir ilerleme. Randevu alınarak sonuçların uzun süre beklenmesi bize zaman kaybettiriyor, virüs o sırada yayılabiliyor” ifadelerini kullanırken Ostrosky-Zeichner, “Hızlı bir şekilde corona virüs testi yapmanın enfekte olan kişilerin erken tespiti için çok önemli. 2021 yılında eczanelerden kolaylıkla corona virüs testi alabileceğiz gibi görünüyor” şeklinde konuştu.

2020'nin son günleri, corona virüs aşılarındaki ilerlemeler sebebiyle pandemi sürecinin bitişi yolunda insanlara umut verdi. Pfizer-BioNTech ve Moderna aşıları FDA’dan onay alarak uygulanmaya başlarken Avrupa İlaç Ajansı (EMA) da geçtiğimiz günlerde Pfizer-Biontech aşısına onay vererek kullanımına izin verdiğini belirtmişti.

Houston'daki UTHealth'te tıp profesörü ve bulaşıcı hastalıklar uzmanı olan Dr. Luis Ostrosky-Zeichner, “2021 ortasına kadar aşı isteyen neredeyse herkesin aşı yaptırabilmesi için yeterli tedarik olacak. Bu da virüsün etkisini gerçekten azaltmaya başlayacak” ifadelerini kullanırken birkaç farklı aşı firmasının daha onaylanmasıyla birlikte virüs ile mücadelede insanlığının elinin güçlendiğinin altını çizdi.

Uzmanlar, virüsün yayılmasını azaltmak ve durdurmak için 2020’de uygulanan pandemi protokollerinin 2021'de de sürmesi gerektiğinin önemini belirtirken nüfusun çoğunluğunun aşı olarak sürü bağışıklığı oluşturmasına kadar maske takmanın gerekli olduğunun altını çiziyor.

Sosyal mesafeyi korumanın, kapalı alanlardan uzak durmanın ve sık sık el yıkamanın öneminin 2021 yılında da süreceğini belirten Houston'daki UTHealth'te tıp profesörü ve bulaşıcı hastalıklar uzmanı olan Dr. Luis Ostrosky-Zeichner, “2020 yılında uygulanan önlemleri uygularsak ve daha sonra da aşı olursak bu bizi virüsün son noktasına daha hızlı götürür, yani bunlara önem verirsek normal hayat daha çabuk geri döner" ifadelerini kullandı. Dr. Luis Ostrosky-Zeichner, “Hep birlikte çalışırsak ve önümüzdeki üç-dört ay boyunca odaklanırsak, normal hayata geri dönebileceğimize gerçekten inanıyorum” şeklinde konuştu.

Kaynak: (NTV) 

Editör: TE Bilişim