TÜRK Toraks Derneği 2. Başkan Yardımcısı ve gelecekteki başkan Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Çağlar Çuhadaroğlu, Türkiye'de ilkokul çağlarına kadar inen e-sigara kullanımının ciddi riskler taşıdığına dikkat çekti. Prof. Dr. Çuhadaroğlu, "E-sigara ürünleri, sigaraya kıyasla daha hızlı ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Üç ay içerisinde yoğun bakıma kadar gidebilecek problemlerle karşılaşma riski var. Akciğer kanserini tetiklediği ve diğer organ kanserlerine yol açabilecek hücresel değişiklikler yaptığı kanıtlanmıştır," ifadelerini kullandı.

KSBÜ’de Spor Yaralanmaları ve Rehabilitasyon Semineri: Sakatlıklara bakış KSBÜ’de Spor Yaralanmaları ve Rehabilitasyon Semineri: Sakatlıklara bakış

E-Sigara Algısı ve Gerçekler
Son 10 yılda dünyada ve Türkiye'de hızla yayılan e-sigara kullanımı, ilkokul çağındaki çocuklara kadar ulaşmış durumda. "Sigarayı bırakmak için kullanıyorum" veya "Sigaradan daha az zararlı" gibi bahanelerle yaygınlaşan bu ürünler, toplumda yanlış bir algı yaratıyor. Prof. Dr. Çuhadaroğlu, "Dumansız olması nedeniyle daha geniş bir kullanım alanı buluyor. Ülkemizde artan e-tütün ürünleri ve e-sigara sorunu, ilkokullara kadar inmiş durumda," dedi.

Uçaklarda Dahi Kullanım Gözlemleniyor
Kullanımın yasak olduğu yerlerde bile e-sigaranın rahatça kullanıldığını belirten Prof. Dr. Çuhadaroğlu, "Son bir ayda yaptığım uçak yolculuklarının ikisinde, yasak olmasına rağmen arkamda e-sigara içildiğini gördüm. Kokusunu anlayabiliyorsunuz," diye ekledi. E-sigara içinde yasaklı madde olarak kabul edilen Cannabis yaprağının da yer alabileceğine dikkat çekti.

I S T A N B U L E S I G A R A 3 A Y D A B I L E Y O G U N B A 404581 111910

E-Sigara ve Sağlık Üzerindeki Etkileri
Prof. Dr. Çuhadaroğlu, e-sigara kullanımının kanser risklerini artırdığına dair bilimsel verilerin de gün geçtikçe daha belirgin hale geldiğini ifade etti. "E-sigara, akciğere zarar veriyor, solunum yetmezliğine yol açıyor ve kanser riskini artırıyor," dedi. 12-13 yaşında sigara içmeye başlayan bir çocuğun, 20 yaşında ciddi sağlık sorunlarıyla karşılaşabileceğini vurguladı.

Avrupa'da Önlemler Tartışılıyor
Avrupa'da e-sigara satışının yasaklanmasının gündeme geldiğini belirten Prof. Dr. Çuhadaroğlu, "Avrupa'da sigara içme oranı ülkemizin iki katı, bu nedenle oradaki durumla burada yapılan karşılaştırmalar doğru değil. Avrupa Birliği, e-sigara ve e-tütün ürünlerine yönelik kısıtlamalar getirmek için hazırlıklara başladı," dedi.

Kaynak: DHA