Hükümet, Meclis tatilinden önce acilen çıkartılmasına karar verdiği konuları içeren bir torba teklif hazırlığında bulunuyor. Teklifte, müsilajla mücadele maddesinden, vadeli çek sürelerini değiştiren hükümlere kadar çok sayıda düzenleme yer alacak. Yasada, alt yapı yatırımları için vatandaştan alınan paya sınır getirilmesi de konulacak. Edinilen bilgiye göre, hazırlıkları son aşamaya getirilen torba teklifte, çok sayıda bakanlığın önerileri bulunuyor. Temmuzun ilk yarısında yasalaştırılması beklenen torba teklifte, özetle şu hükümler yer alacak:

Müsilaj maddesi

Deniz kirliliği ve müsilajı engelleme çalışmaları kapsamında, belediyelerin yükümlülüklerine ilişkin düzenlemeye gidilecek. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın sunduğu maddeye göre, belediyelerin atık suları bertaraf etme, buna yönelik biyolojik arıtma tesisleri yapma gibi yetki ve görevlerini belirlenen sürede yerine getirmezlerse, bu görev ve yetkiler bakanlığa devredilecek. Süreç, işbirliği protokolleri ile devam edecek. Fakat, arıtma tesisi yapmayan belediyenin merkezi bütçeden alacağı payda kesinti yapılması da öneriler arasında yer alıyor.

Vadesi gelmeyen çekler

Çekin vadesi gelmeden bozdurulmasını erteleyen düzenleme yeniden uzatılıyor. Vadeli çekin erken bozdurulması uygulaması ile ilgili düzenlemenin süresi 31 Ardalık 2021’de sonlanacak. Çekin vadesi gelmeden ödenebilmesini sağlayan mevcut yasadaki hüküm sonraki günlere ertelenmişti. Pandemi nedeniyle yeni haksızlıklar yaratmamak için çeklerin zamanından önce bozdurulmasına engel olunacak. Salgın nedeniyle çeklerin ödeme sürelerinin ertelenmesi nedeniyle bu sürenin 2023 veya 2025’e kadar uzatılması düşünülüyor.

Ortaklık payı

İmar Kanunu’nda yeralan ‘ortaklık payına’ sınır koyuluyor. Cami, yol, hastane, okul gibi alt yapı yatırımları yapılırken, vatandaştan alınan pay değişime uğrayacak. Bu kesintilerin belediyeler tarafından farklı farklı uygulandığı, iki kez talep edildiğine ilişkin sorunlar yaratıyordu. Konunun mahkemeye götürülmesinden sonra mahkemeler bu kesintinin ikinci kez alınamayacağına karar kıldı. Bu nedenle düzenlemeye gidilecek. Belediyeler tarafından yapılacak bu kesintinin yüzde 45’i geçemeyeceği, ancak bu miktarın iki kerede alınabileceği hükme bağlanacak.

Personel Hükümleri

Torba teklifte, Sağlık Bakanlığı ile SGK’da çalışan eczacıların maaşlar farklarını ortadan kaldıran hükümler de bulunacak. Ayrıca, Gümrüklerde uyuşturucu yakalanmasına yardımcı olan personelin ödüllendirilmesine ilişkin düzenleme yapılması planlanıyor. Düzenlemeye, kentsel dönüşüm uygulaması yapılan bölgelerde, uygulanan zorunluluk oranların yeniden düzenlemesine ilişkin hükümlerin konulması da gündemde yer alıyor.

Editör: TE Bilişim