BÜNYAMİN DOBRUCALI /
ASAL Araştırma ve Danışmanlık İzmir Siyasi Eğilimler Ağustos 2022, İzmir genelinde 15-18 Ağustos tarihleri arasında önceden hazırlanmış soru formuna uygun olarak 18 yaş ve üzeri toplamda bin 247 kişiyle yapıldığını açıkladı. Şirket, sonuçları açıklanan anketin 0.95 güven sınırları içerisinde +/- 2 hata payı ile CATI (Bilgisayar Destekli Telefonla Anket’ yöntemiyle yapıldığını belirtti. 


2018 SEÇİMLERİYLE KARŞILAŞTIRDI
ASAL Araştırma İzmir’le ilgili son rakamları 2018 seçim sonuçlarıyla birlikte açıklayarak partilerin oy değişimi konusunda yol gösterici oldu. Buna göre İzmir’de İYİ Parti hariç CHP, AK Parti, HDP ve MHP’de değişen oranlarda oy kaybı var. Oylarındaki düşüşe rağmen CHP yüzde 36.7 ile hâla İzmir’in zirvesinde yer alıyor. Ancak oylarındaki düşüş oranının yüzde 4.6 gibi dikkat çekici bir oran olması da Deniz Yücel başkanlığındaki CHP İzmir İl yönetiminin durumunu sorgulatmaya aday bir detay gibi duruyor. 


HEM CHP, HEM AK PARTİ KAN KAYBEDİYOR
Araştırmaya göre tıpkı CHP gibi AK Parti de İzmir’de kan kaybediyor. Kerem Ali Sürekli liderliğindeki AK Parti İzmir il yönetiminin yüzde 5.3’lük oy kaybına rağmen listede CHP’nin hemen ardından ikinci sıradaki yerini muhafaza ediyor. 


İYİ PARTİ’DEKİ ARTIŞ BEKLENTİLERİN ALTINDA
Kimi araştırma şirketlerine göre yüzde İzmir’de yüzde 20’nin üzerine çıkan İYİ Parti’nin oy oranı ASAL’a göre yüzde 14.0 olarak görülüyor. İYİ Parti oy oranının arttıran tek parti gibi görünse de artış oranının beklentilerin altında kaldığını söylemek çok da yanıltıcı olmaz. 


HDP VE MHP DE DÜŞÜŞTEN PAYINI ALIYOR
HDP de İzmir’de düşüş trendinden payını almış görünüyor. Oylarında yüzde 1.4 gibi bir düşüş gözlenen HDP’nin yapılacak ilk genel seçimde istikrarını koruması ve her iki bölgede de 1’er milletvekili kazanması şaşırtıcı olmaz. İzmir’de Cumhur İttifakı içinde yer alan MHP de tıpkı kader birlikteliği yaptığı AK Parti gibi düşüş trendinde. Yüzde 05’lik bir düşüşün gözlendiği MHP’nin en azından şimdilik AK Parti’den kopan oylar için adres olmakta zorlandığı söylenebilir. 


DEVA’DAN ŞAŞIRTAN SONUÇ
İzmirli seçmen tabanıyla çok daha uyumlu olması beklenen DEVA’nın İzmir’de yüzde 1.3 oranında kalması parti yönetimi tarafından bundan sonraki hedefleri açısından sorgulanmaya muhtaç bir detay. 


ZAFER PARTİSİ BEN DE VARIM DİYEBİLECEK Mİ?
Yabancılara karşı katı ve agresif tutumuyla özellikle sosyal medyada büyük ilgi gören Ümit Özdağ liderliğindeki Zafer Partisi’nin yüzde 1.2’lik oy oranı da araştırmanın dikkat çeken sonuçları arasında yer alıyor. 


MUHARREM İNCE VE MEMLEKET PARTİSİ İÇİN TABLO SIKINTILI
2018 Cumhurbaşkanlığı seçiminde İzmirli seçmenden yüzde 54 gibi ezici bir oya desteği alan Muharrem İnce liderliğindeki Memleket Partisi’nin, Yeniden Refah Partisi’nin yüzde 0.9, saadet Partisi’nin yüzde 0.7 oy aldığı bir ankette, yüzde 5.9’luk ‘Diğer Parti’ seçeneği içinde yer alması ise bu partiye gönül verenler için tam bir hayal kırıklığını yansıtıyor.  


HEM CUMHUR HEM DE MİLLET İTTİFAKI TOPLAMDA KAN KAYBEDİYOR
AK Parti ve MHP’nin kader birliği yaptığı Cumhur İttifakı da, CHP ve İYİ Parti’nin ana omurgasını oluşturduğu Millet İttifakı da ASAL’ın araştırmasına göre toplamda oy kaybediyor. Cumhur İttifakı’nın 2018’de yüzde 35 olan oyu yüzde 29.2’ye, Millet İttifakı’nın yüzde 52.2 olan oyu ise yüzde 50.7’ye inmiş gözüküyor. Ahmet Davutoğlu liderliğindeki Gelecek Partisi’nin tıpkı Muharrem İnce liderliğindeki Memleket Partisi gibi ‘diğer partiler’ seçeneği içinde yer aldığı anket sonucu İzmir’de seçmenin kafasının hâlâ karışık olduğunu gözler önüne seriyor.

Editör: TE Bilişim