Ertuğrul TURAN /
Geçtiğimiz hafta bir başka Grup Başkanvekili olan Manisa Milletvekili Özgür Özel’i ağırlayan İzmir, bu hafta Cumhuriyet Halk Partisi Grup Başkan Vekili ve İstanbul Milletvekili Engin Altay’ı ağırladı. Cumhuriyet Halk Partisi İzmir İl Başkanlığında basın mensuplarıyla bir araya gelen Cumhuriyet Halk Partisi Grup Başkan Vekili ve İstanbul Milletvekili Engin Altay, çok ciddi iddialar olmasına rağmen yargının görmemezlikten gelmesine sitem ederek sözlerine başladı.

HEM SPK, HEM BORSA MERCEK ALTINA ALINMALI

Cumhuriyet Halk Partisi Grup Başkan Vekili ve İstanbul Milletvekili Engin Altay, “Yargının çürümüşlüğünü her alanda görüyoruz. SPK hakkında çok ciddi iddialar var. Bir kadın, “Benden çeşitli aracılarla rüşvet istediler” diyor ama maalesef yargı bu konuda bile saraydan talimat ve işaret bekliyor. Saray danışmanlarını görevden almakla, milletvekilini bir daha aday yapmayız demekle bu iş aklanmaz, kapanmaz. Erdoğan bu işin önünden gövdeni çek. Borsa İstanbul’da bir operasyon yapılıyor. Küçük yatırıcı resmen soyuluyor, silkeleniyor. SPK’da bu silkelenmeyi seyrediyor. Borsa Recep beye bağlı, Türkiye Varlık Fonu başkanı Erdoğan, vekili Erişah, kamu özel işbirliğine gelelim, Merkez Bankası Tayyip beye bağlı. Bu normal değil, bunu istemek de normal değil. Adam devlet başkanı değil, holding patronu. 10 dönüm arsa kiraya verilecekse bile Erdoğan’ın önüne gidiyor. Bunun parayla ilgisi olduğunu da düşünmüyoruz ama parayı çok sevdiğini de biliyoruz” ifadelerini kullandı.

BU BANKACILIK DEĞİL, TEFECİLİK

Merkez Bankasının faiz kararının ardından bankacılık sektöründe bir pozisyon alma çabası olmadığına dikkat çeken Cumhuriyet Halk Partisi Grup Başkan Vekili ve İstanbul Milletvekili Engin Altay, “Merkez Bankası faiz kararı veriyor, ister kamu bankası olsun ister özel banka, devletten %12’yle aldığı krediyi vatandaşa %28’le veriyorsa bunun adı bankacılık falan değil, eşkıyalıktır, tefeciliktir. 12’den alacağım, 28’e satacağım. Oh ne ala memleket. Türkiye’de her sektör küçülüyor, bankacılık büyüyor. Hem de %400 büyüyor. Ticarettir olabilir denebilir ama bakkal Ahmet beyin ticareti artmamış, nalbur Hüseyin beyin ticareti %400 büyümemiş, küçük esnafın hacmi bu denli ticareti büyümemiş. Sayın Erdoğan sen bu milleti, özel bankaların kapısına maraba yaptın. Devlet tefecinin payandası olmuş. Bunu kabul etmemiz mümkün değil. Borsa İstanbul’u araştıracağız, yetmez soruşturacağız. Ey savcılar hiç mi Allah korkunuz yok? Soygun var, 6500 savcı var bu ülkede, hiç biriniz mi görmediniz? İyi Parti suç duyurusunda bulunmak istiyor, savcı yok diye almıyorlar. Suç duyurusu almaktan kaçan savcı mı olur Allah aşkına?

HEM SPK, HEM BORSA YÖNETİMİNDE OLUNABİLİR Mİ?

Birbirini denetlemesi gereken kurumların, içiçe girdiğini vurgulayan Cumhuriyet Halk Partisi Grup Başkan Vekili ve İstanbul Milletvekili Engin Altay, çarpıcı bir örnek de verdi. İsim isim örneğini açıklayan Altay, “Varlık Fonu ve Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Üyesi Erişah Arıcan, Cumhurbaşkanlığı Devlet Denetleme Kurulu Başkanı Yunus Arıcı, Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanı Metin Kıratlı, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Borsa İstanbul’un Katarlı üyesi Ahmed Ali Alhammadi bunların beşi de Borsa İstanbul’un yönetim kurulu üyesi. Ne diyorlar? Borsada binlerce insan silkelenmiş. Borsayı denetlemesi gereken SPK, SPK’nın da yönetiminde olan isim nasıl Borsa İstanbul’un da yönetiminde olabiliyor?” diye sordu.

İMAMOĞLU’NUN YARGILANMASI

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun yargılanması ve adliye çevresinin boşaltılması konusunu da değerlendiren Altay, “İstanbul dün büyük bir tatsızlıktan, CHP’li kadroların sağduyusu sayesinde kurtulmuştur. Kartal Kaymakamı gece düşünmüş, 21 Eylülde ben toplanmayı yasaklayayım demiş. Ne var bu tarihte, Sayın İmamoğlu’nun davası var. On kilometre çapında bir alanı salgın döneminde gördüğümüz gibi tamamen boşalttılar. Avukatlar davalarına giremedi, vatandaşlar adliyeye giremedi. Ekrem İmamoğlu’nun yetkili, vekaletli avukatı bile duruşmaya yarım saat geç girebildi. Görüştüğümüz yetkililere mahkemelerin şeffaflığı, yargının tarafsızlığı ilkelerine aykırı olduğunu söyledik bu konunun.  İstanbul halkıyla emniyeti karşı karşıya getirmeye çalıştılar biz bu tuzağa düşmedik. 

SOYER ONU TAKMIYOR

İzmir’in son dakika Kültür ve Turizm Bakanlığı kararıyla UNESCO dünya mirası listesinden çıkartılması hakkındaki soruyu da yanıtlayan Cumhuriyet Halk Partisi Grup Başkan Vekili ve İstanbul Milletvekili Engin Altay, “İzmir’e gavur İzmir diyen ve İzmirlilerle husumeti bitmeyen bir kafanın yaklaşımı ve anlayışı. Kafayı Tunç Soyer’e takmış bir cumhurbaşkanı var. Ama Tunç Soyer onu kafayı takmıyor” diye konuştu. Aynı konuda konuşan CHP Genel Başkan Yardımcısı- Kahramanmaraş Milletvekili Ali Öztunç, “İzmir’in talep ettiği bir şey. Ama bir baktık ki bakanlık bir alicengiz oyunu yapmış. İznik’i listeye almış İznik de girsin-. Ama Kemeraltı da girmelidir. AK Parti’nin İzmir’e olan alerjisinden kaynaklanıyor bu. Kültür ve Turizm Bakanı Çeşme Projesiyle uğraşacağınıza, otellerini nasıl büyüteceğini düşüneceğine, buna çalışsaymış ama 2023’rede daimi üyelik için fırsat var. 2023’te CHP iktidarında İzmir, UNESCO tarih mirasına aday olacak” dedi.

Editör: TE Bilişim