Son Mühür TV’de yayınlanan Ayşegül Koç ile Gün Başlıyor programının bugünkü konuğu İBB AK Parti Grup Başkan Vekili Özgür Hızal, İzmir’de havaların ısınmasıyla kendini iyice hissettiren kötü kokunun nedenlerini ve neler yapılması gerektiğini anlattı. 
İZMİR KÖRFEZİ SON 20 YILIN EN KÖTÜ DÖNEMİNİ YAŞIYOR”
Hızal kokuyla ilgili şunları söyledi: “İzmir gibi güzide bir şehrin kokuyla anılıyor olması fazlasıyla üzücü. Bir süre önce koku var mı yok mu tartışmasını yaşadık. Ortada koku var ama bu şehri yönetenler, koku probleminin olmadığını iddia etmişlerdi. Artık İzmirlilerin tamamı ciddi şikâyet ortaya koydukları için artık koku gerçeğini başta Tunç Soyer olmak üzere kabul ettiler. Biz 3 yıldır tedbir alınması gerektiğinin söyledik. İzmir Körfezi son 20 yılın en kötü dönemini yaşıyor. Ben geçenlerde o kirliliğin olduğu bölgeye gittim ve şunu gördüm. İzmir Körfezi, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kendi işlettiği arıtma tesisisin eliyle kirletiliyor.”
“3,5 YILDA YAPTIĞI TOPLAM PERFORMANSI 190 KM”
“Arıtma sayısıyla gururlanıyorlar ama yetersiz. Derelerin temizliği konusunda problemler var, mevsimsel temizlik yetmez. İzmir de dereler çok çağ dışı yöntemlerle temizleniyor. İşin temeline inerseniz kirlilik kaynaklarını ortadan kaldırırsanız. Ayrıştırmayı çok hızlı şekilde yaparsanız çözebilirsiniz. Tunç Soyer göreve gelmeden önce bir vaatte bulunmuştu. İzmir’de kanalizasyon ve yağmur suyu ayrıştırmasını minimum 100 km yapacağım demişti. 3,5 yılda yaptığı toplam performansı 190km’dir. Elinizde bu kadar büyük bir kaynak varken önceliği alt yapıya değil başka noktalara ayırırsanız İzmir’de koku problemi de yaşanır körfez kirliliği de artarak devam eder. Bu performansla bu koku sorunu uzun yıllar daha devam eder diye düşünüyorum.”
“KÖRFEZİN KİRLİLİK KAYNAĞI İZMİR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİNİN KENDİSİDİR”
Koku problemine Gediz’in sebep olduğuyla ilgili söylenenlere Özgür Hızal, “ Bu çok klasik bir CHP anlayışı, çok klasik bir Tunç Soyer anlayışıdır. Tunç Soyer göreve geldiğinde ben 3 yıl sonra körfezde yüzeceğim dedi. Biz de umutlandık. Zaman ilerledikçe Tunç Bey bu vaadinin boş ve imkânsız bir vaat olduğunu gördü. Çünkü en ufak bir adım atılmadı. Geldiğimiz noktada zamanın daraldığını gördüğünde körfezin kirliliği Gediz’den kaynaklanıyor demeye başladı. Körfezi kirleten Gediz değildir, Gediz’in denizle buluştuğu çıkış noktası Foça’dır. Oradan denize giriliyor. Konuyu farklı bir noktaya evirmekle, taşımakla sorun çözülmez. Körfezin kirlilik kaynağı İzmir Büyükşehir Belediyesinin kendisidir. En büyük arıtma tesisi olan Çiğli Arıtma tesisinin arıtılmamış suları nedeniyle kirleniyor, derelerle kirleniyor, bunu da yapacak olan belediyedir. “ diye cevap verdi.

CHP tarafından bütçede İzmir’e ayrılan payın yetersiz olduğu iddialarına Hızal,” Kendi beceriksizliklerine kılıf uydurmak için ortaya koydukları bir söylemdir. İzmir Büyükşehir Belediyesi kendisine verilen parayla ne yapıyor? Yol mu yapıyor, opera binasının inşaatı durdu, Narlıdere metrosunun kullanılıyor olması gerekiyordu bunun gibi benzer birçok yatırımın zamanında yapılmamasının temel sebebi bütçenin sağlıklı kullanmamasından kaynaklanıyor.” dedi.

“İZMİR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ 'MIŞ' BELEDİYESİDİR”
Tunç Soyer’in Basmane, Alsancak ve Karşıyaka’da trafiği yerin altına alacağı söylemi trafikle ilgili en temel vaadiydi diyen Hızal,” Tunç Soyer vaat ettiği projelerden hiçbirini gerçekleştiremedi, o zaman bu paralar nereye gitti? Sadece yapıyormuş gibi yaparsanız ‘mış’ belediyeciliği yaparsınız. İzmir Büyükşehir Belediyesi ‘mış’ belediyeciliği yapıyor. Küçük dokunuşlarla sorunların çözülmesi mümkün değil. Aziz Bey döneminde İzmir’in borcu yaklaşıl 3 milyar civarındayken şu an 12 milyar civarında. Tam 4 kat attı ama biz hala aynı sıkıntıları konuşuyoruz.” dedi.

“İZBETON SİYASİ ANLAYIŞLARININ ARKA BAHÇESİ”
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin İZBETON’u görev yapamaz hale getirdiğinizi söyleyen Hızal devam etti, “İZBETON gibi bir kuruluş var. İçi boşaltıldı, yıllık 1 milyar kaynak harcayan İZBETON şu an da en temel görevlerini yerine getiremez hale geldi. Yönetenler liyakatsiz, işin ehli olmayan kişiler, İZBETON’u tamamen belediyenin ve siyasi anlayışlarının arka bahçesi olarak görüyorlar. Şu an asfalt üretemez duruma geldi. Yaptırdığı işin parasını ödeyemiyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin bütçe açığı şu an itibariyle yılın 1,7 milyar. Yıl sonuna dar 3,5 milyarı bulacak. Bu açığın sebebi bütçenin plansız programsız kullanıyor olması. Biz uyarımızı yapmıştık, ciddi bir finans krizine soktu belediyeyi. Personelin maaşlarını, hakkedişlerini, ikramiyelerini ödemekte problem yaşıyorlar. Bunun sebebi yerel idarecilerin vizyonsuzluğudur. Kendi içlerinde yaşadıkları kavgalar, tartışmalar, algısal faaliyetlerden , reklam çalışmalarından başlarını kaldırıp, İzmir’in sorunlarını çözemiyorlar.” Şeklinde konuştu.
“BU İZMİRLİLERE YAPILMIŞ BÜYÜK BİR HAKSIZLIK”
Özgür Hızal, son dönemlerle ekonomide yaşanan dalgalanmalardan en çok etkilenen kurumlardan birisinin ESHOT olduğunu ve İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin bu konuda fırsatçılık yaptığını ifade etti. Hızal konuyla ilgili, “Kredi talepleri oldu, ESHOT’la ilgili biz de oybirliğiyle evet dedik. ESHOT’a kaynak aktarımına da evet dedik. Hem kredi çekiyorlar hem kaynak aktarıyorlar hem de bu kadar zam yapıyorlar. Bir de her ay arttırarak devam ediyorlar zamlara. Bu İzmirlilere yapılmış çok büyük bir haksızlıktır. Bununla ilgili açılmış bir dava var. Muhtemelen mahkemenin vereceği karar belediyenin aleyhine olacaktır. “ dedi.
“KENDİSİNİ DIŞ İŞLERİ BAKANININ YERİNE KOYMASIN”
Son olarak Tunç Soyer’in Atina ziyaretini çok manidar bulduğunu söyleyen Hızal, “Ziyaretin bu tarihlere getirilmesi, biz dost iki ülkeyiz söylemleri, samimi pozlar verilmesi çok manidar. Tunç Soyer önce belediye başkanı olduğunu hatırlamak zorunda. Kendisini dış işleri bakanının yerine koymasın, sen belediye başkanısın. Ülke bu kadar kritik bir süreç geçirirken, bu ülkenin cumhurbaşkanının bununla alakalı yaptığı bir açıklama varken siz çıkıp Yunanistan’a giderseniz ve o tarz açıklamalar yaparsanız bu İzmirlilerde çok ciddi soru işaretleri oluşturur.” dedi.

Editör: TE Bilişim