Birçoğumuz yaz mevsimini seviyoruz, fakat geçen yaz yaşadığımız korkunç yangınlar şimdiden hepimizi huzursuz ediyor. 2021 Temmuz sonu çıkan orman yangınlarında 8 vatandaşımız hayatını kaybetti. Yüzbinlerce hektar orman ve yerleşim yeri küle döndü. Telafisi belki de imkânsız olan olaylar neticesinde ciddi bir doğa katliamı ile yüz yüze geldik.

Muhtemel orman yangınları sadece Türkiye’deki vatandaşlarımızın derdi değil. Ülkesindeki gelişmeleri yurtdışından takip eden milyonlarca gurbetçimiz de bu dert için şimdiden endişe duyuyor. Norveç’te bulunan Atatürkçü Düşünce Derneği Başkanı Pelin Balolu’nun düşüncelerini kaleme almak istedim.

“O kara günlerde, bizler de yangın söndürme çalışmalarına destek olmak adına bir yardım kampanyası başlattık. Birçok Norveçliden ve gurbetçi vatandaşlarımızdan yardım parası toplayarak söndürme çalışmalarına maddi destekte bulunduk.” diyen Balolu belki de sayısı 300 kişiyi geçmeyen, dünyanın bir ucundaki vatandaşımızın sözcüsü olarak dernek çalışmalarına devam ediyor. 2021 Yazında Norveçli veya Türk demeden kapı kapı dolaşıp bir yardım kampanyası organize etmişler ve Haluk Levent’in başını çektiği yangın söndürme helikopterlerinin kiralanması çalışmasına katkıda bulunmuşlar.

“Orman yangınları ile mücadeleden sorumlu yetkililerimizin ateşten bir gömlek giymek üzere olduğu bu günlerde yine çok zor bir sürece doğru adım adım ilerlendiğinin farkındayız. Fakat, geçmişten ders çıkarmaz isek, boşa kürek çekmeye devam ederiz. 2021 yazında, yangın söndürme uçaklarının başarılı bir şekilde kullanılmadığı, yangın söndürme gönüllülerinin devlet tarafından engellendiği ve bu ormanların inşaat ve/veya turizm sektörlerine hizmet etmek amacıyla kasten yakılmış olduğu şüphesi toplumun sinesinde bir yara oldu.”

Ayrıca Sayın Balolu aşağıdaki sorulara da yetkililerden bir açıklık getirilmesini bekliyor:

  • 2022 Ocak ayında, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yeni yangın söndürme uçaklarının ve helikopterlerinin satın alınacağı duyuruldu. Geçen seneden bu yana kaç yangın uçağı filonuza katıldı?
  • Bu donanımı kullanacak ilgili ekibin (pilot, saha destek, vs.) tüm hazırlıkları ve eğitimi tamamlandı mı?
  • Türkiye, yanlış dış politikalar sebebiyle son 10 yıl içerisinde dünyanın en çok yasadışı yabancı kaçağına (Suriyeli, Afgan, Pakistanlı, vs.) ev sahipliği eden ülke haline geldi. Örneğin, bu kaçak insanları yangınlar konusunda eğitmek için herhangi bir çalışmanız oldu mu?

ADD Norveç Başkanı Pelin Hanım tarafından bu kritik soruların Haziran’ın daha ilk günlerinde dile getirilmesi oldukça önemli. Milletçe bir bela başımıza gelmedikçe harekete geçmeme gibi kötü bir huyumuz var. Başkanın oluşturmaya çalıştığı proaktif gündem her toplumsal dernek başkanına ve daha önemlisi siyasilere örnek teşkil ediyor.

Bu sene kuraklık Norveç’i de vurdu.

“Dünya’nın herhangi bir yerinde yanan tek bir ağaç sadece o bölgede yaşayanların değil, tüm insanlığın ve ekosistemin hayatını etkilemektedir. Son yıllarda, küresel ısınmanın korkunç sonuçları göz ardı edilemeyecek derecede belirgin hale gelmiştir. Bizler -Norveç ADD üyeleri olarak- Norveç’te yaşayan küçük bir topluluğu temsil etmekteyiz. Örneğin, su krizi geçtiğimiz son birkaç hafta içerisinde Norveç’i bile vurmuştur. Küresel ısınma, şu anda Norveç’i susuzluk ile terbiye etmektedir. Oslo Belediye’si örneğin başkentte bulunan binlerce vatandaşa bir uyarı SMS’i yolladı. Bu SMS ile artan kuraklık sebebiyle vatandaşların su tüketiminde tasarrufa gitmesi çağrısında bulunuldu. Daha az orman, daha az yağmur demektir. Bu zincirleme etki ise dünyanın her yerinde elektrik fiyatlarını yükseltmektedir. Yani, Türkiye gibi ekonomik kriz ile boğuşan bir ülkenin bir de orman yangınları ile ekonomisinin darbe alması çok daha yıkıcı etkilere sahip olacaktır.”

Umarız bu sene bir kez daha canımız yanmaz ve yeni bir çevre felaketiyle daha karşılaşmayız. Fakat görev sadece yetkililere değil, hepimize düşüyor. Türkiye çöl olmasın!

Sercan Leylek