Bildiğiniz gibi ülkemizde güncel sorunların ilk sıralarına önlenemeyen fiyat artışları ve dolayısıyla özellikle üniversite okuyacak gençlerin kiralar nedeniyle ortada kalması yerleşti.
Geçtiğimiz yazıda gençlerin bu ülkenin geleceği vurgusunu yaptık, sahiplenilmesi konusunda çağrıda bulunduk. Bu eylem ülkede iktidarın çözmesi gereken bir sorun olmakla birlikte muhalefetin de sorunu olarak görülmelidir.

Öğrencilerimizin yurtlara yerleştirilmesi, uygun fiyatlı ev bulması; bu eylemleri için gerekiyorsa bu yıl daha büyük teşvikler sağlanması düşünülebilir. Bu konuda iktidarın adım atmadığı noktalarda bazı muhalefet partilerinden daha “uçuk kaçık” önerileri okuduğumda ise “Böylesine önemli bir konunun magazinleştirilmesi içinin boşaltılması” olarak değerlendirdim.

Oysa okullarının açılmasına çok kısa süre kala yurt, kira ve barınma sorunu hiç olmazsa süreli olarak çözülmelidir.
 

İBAN önerisi

DEVA Partisi Sözcüsü İdris Şahin öğrencilerin barınma sorunlarıyla ilgili olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı eleştiriyor. Şahin, “Elinize dizinize dursun dediğiniz gençlerin hali sizin eseriniz. Sıkıştığınızda millete IBAN veriyorsunuz. Bir IBAN da öğrenciler için verin. Millet, öğrencilere karşılıksız para yağdırır” dedi.

Bu soruna sadece siyaseten eleştiri koymak, o iktidarın bir parçası iken çözüm konusunda adım atılmamasına ortak olmadan bu öneride bulunmak çocuklarımızın mağduriyetini çözmek bir yana olayı hafife almak demektir.

Bunun gibi köklü olmayan örneğin İzmir ölçeğinde yüz binlerce üniversitelinin bulunduğu kentte 700 kişinin barınmasına yönelik bir öneriyi sunmak olayın magazinleşmesine ancak katkıda bulunur.

Üstelik bu sorun ülkenin sorunudur ve çözüm önerileri de bu düzeyde düşünülmelidir: Ev sahiplerinin öğrenciye kiralayacakları evlerdeki fahiş fiyat istekleri önlenmelidir. Bu tedbir başlıca çözümlerden birisidir. İki yıldır öğrenciye ev kiralayamadıkları için Mağdur olduklarını düşünen ev sahiplerinin acımasızlığına ket vurulmalıdır.
Muhalefetin iktidarı eleştirmek için yaptığı açıklamaların da içinde “öneri” olmalıdır. Aksi durumda tribünlere oynamaktan öteye gitmeyecektir.


Çadır Kurun

CHP İzmir Milletvekili Bedri Serter, geceyi sokakta Geçiren çocukları ziyaret ettikten sonra yaşanan dramın sonlandırılmasını isterken, en azından öneride bulunuyor.

Aldıkları küçücük kredilere karşın aylık 2 bin liralık kira talebiyle kalan çocuklar için İzmir Valiliği’nin donanımlı askeri çadırları okullara kurarak geçici çözüm üretmesini öneriyor.
Bu kadar kısa süre kala olabilecek en iyi çözüm önerisi gibi görünen yaklaşım İBAN önerisi gibi sorunu çözmekten uzak çözümlerin yanında farklı biçimde karşımıza çıkıyor.

Devletin bundan sonra yeni üniversite açmak değil, açılan veya büyüyen üniversitelerin yurt ve barınma sorununu kısa sürede çözmesi kaçınılmazdır.