Nirvana’nın ikonik albümü ‘Nevermind’ın kapağında yer alan çıplak erkek bebek görseli gurubun başına bela oldu. Guardian’ın haberine göre kapakta bulunan bebek, Spencer Elden şimdilerde 30 yaşında ve yapımcılar tarafından cinsel istismara uğradığını iddia ederek gurubu ve yapımcıları mahkemeye verdi. Nirvana üyeleri ve plak şirketi cinsel istismarla suçlanıyor. 

Kaliforniya bölge mahkemesinde açılan davanın iddianamesinde yer alan suçlamalar arasında sanıkların, cinsel organı görünen bebeğin bir dolarlık banknotlara doğru çırılçıplak yüzdüğü  görselin kullanarak  çocuk pornosuna sebebiyet verme bulunuyor. Dava, grubun hayatta kalan üyeleri, Kurt Cobain'in dul eşi Courtney Love ve albümü son otuz yıldır yayınlayan, dağıtan plak şirketl temsilcilerini kapsıyor. 

Elden’ın hukuk ekibinden çarpıcı iddialar

Elden'in hukuk ekibi davada, Spencer’ın (fotoğrafçı Kirk) Weddle tarafından maruz kaldığı muameleyi, albüm kapağının  izleyiciden içgüdüsel bir cinsel tepkiyi tetiklemesini sağlamak için, bebeğin cinsel organlarını belirginleştiren pozlar verdirerek onu su altına atmadan önce, "öğürme refleksi" nden yararlandığını duyurdu. 

Görüntü yapıldığında dört aylık olan Elden, 1991 albüm kapağında yer alan çıplak görselinin,  depresyon, dışlanma ve hatta eğitim hakkından mahrum bırakılma gibi hayatının birçok alanını a’dan z’ye olumsuz yönde etkilediğini söyledi.

Mahkemeden yapılan açıklamada fotoğrafın 1 Dolar’ın peşinde koşan seks işçisi gibi göründüğü ve bu nedenle kapakta müstehcenlik tespit edildiği bildirildi. Öte yandan Elden, kapakta görünmesi  için ailesinin, asla ne bir izin belgesi imzalamadığı ne de bir telif almadığını savunuyor. Fakat davalı taraf  bu iddiayı yalanlayarak Elden'a 250 dolar tutarında ödeme yapıldığını aktardı.

Kapak tasarımcılarından açıklama geldi

Kapağı tasarlayan Robert Fisher, görselin Kurt Cobain'in su altında doğan bebekleri anlatan bir belgesel izlemesinden esinlendiğini söyledi. Fisher, fikrinin büyüsüne kapılarak hareket ettiğini ifade etti. Fisher “ bu görsel afiş gibi duracağından, tasarıma yaşanmışlık katmak için yüzen bebek imajını kullanmak istedik” dedi ve sözlerine “Birçok hayran tarafından komik bir görüntü olarak algılanıyor. Esasen bu afiş, albüm için büyük bir plak şirketiyle anlaşma imzalamış olan grubun para peşinde koşmasıyla dal geçiyor.” İfadelerini ekledi.

Görüntüyü çeken Kirk Weddle, 2019'da yaptığı açıklamada  "Hala Spencer ile temas halindeyim. Eskiden, ' Bu çocuk 16 yaşına geldiğinde benden nefret edecek!' diye düşünürdüm. Ama etmedi. Buna karşın resim konusunda çelişkili hareket ediyor. Kendisi hariç herkesin bundan para kazandığını düşünüyor. Bence haklı... Fakat malum, parayı her zaman plak şirketleri alır." ifadelerine yer verdi.

Editör: TE Bilişim