Kurtuluş savaşı 15 Mayıs 1919’da İzmir’i işgal eden Yunanlıları ilk kurşunu atan Hasan Tahsin ile başlar ve yeni İzmir’de 9 Eylül 1922’de Türk ordusunun İzmir’e girip Yüzbaşı Şerafettin şanlı Türk bayrağını hükümet konağına çekmesi ile sona erer. Bu yüzden 9 Eylül hem İzmir’in hem de ülkenin kurtuluşunun ve kuruluşunun simgesi olmuştur. Sadece İzmir’in değil ülkenin de doğum günüdür.

Milli mücadelenin İzmir’de başarıyla sonuçlanmasını simgeleyen bu doğum günü aslında yeni bir devriminde başlangıcıdır.

Tarihte ilkleri yaşayan İzmir’in kurtuluşu…

Süvarilerimiz 4 Mehmetçiğimizin şehitlik mertebesine ulaşmasında başka hiçbir karşı direnç görmemiştir. Hatta ve hatta kordon boyundan geçen kahraman ordumuz bir İngiliz müfrezesi tarafından da selamlanarak dünyadaki savaşların ilkleri içinde yer almıştır. Sokaklar bir gelin alayı gibi süslü ve insanlar ise yarınlara umutlu bakan gözlerle İzmir’e giren şanlı Türk ordusunun arkasından buldukları parça parça bezlerle yaptıkları Türk bayraklarını sallamanın gururunu yaşadılar.

Kemalpaşa’da O gece…

Ben bir Kemalpaşalı olarak 8 Eylül Kemalpaşa’nın kurtuluşunu da kutluyorum. Atamızın Kemalpaşa’ya ikinci gelişi olan 12 Ekim 1925 tarihinde Türk ocağında yaptığı konuşmada söylediği söz beni hep aklımdadır. “Bütün hayatımda sevinçle geçirdiğim bir gece vardır. O gece de şanlı ordumuzun İzmir’e girdiği günün sonrası Nif’te geçirdiğim gecedir. O gün kurtuluşun ve bağımsızlığın simgesi oldu İzmir, 21.yüzyılda da hala o bayrağı gururla taşıyor. Esaretten bağımsızlığa, karanlıktan aydınlığa bizleri taşıyan başta Mustafa Kemal Atatürk’e şanlı Türk ordusuna ve İzmir için canlarını veren şehitlerimize minnetle göz kırpmadan feda eder.

Bu akşam kurtuluşun coşkusunu hep beraber kutlayalım. Bu vatanı kuran Gazi Mustafa Kemal Atatürk ‘ün “Ya İstiklal Ya Ölüm” emrine hiç düşünmeden uygulayan Mehmetçiğimizi analım.

Doğum günün kutlu olsun İZMİR…